Administrație

Emil Boc îi provoacă pe clujeni SĂ RENUNȚE la mașină pentru o lună. „La Cluj, sportul este la el acasă. Vă invit să ne alăturăm acestui challenge”

Primarul Emil Boc îi provoacă pe clujeni să devină pietoni pentru o lună. Orașul nostru s-a alăturat provocării «100 de orașe durabile».

Emil Boc îi provoacă pe clujeni SĂ RENUNȚE la mașină pentru o lună. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Emil Boc îi provoacă pe clujeni SĂ RENUNȚE la mașină pentru o lună. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat, într-un clip postat pe rețelele de socializare, că municipiul Cluj-Napoca a acceptat provocarea lansată de orașul Tauragė din Lituania de a parcurge cât mai mulți pași timp de o lună. Astfel, primarul îi îndeamnă pe clujeni să ia orașul „la pas” timp de o lună. La schimb, orașul lituanian va planta copaci.

 


Totul se petrece pe o aplicație mobilă care contorizează numărul de pași parcurs de clujeni, #walk15, iar pentru fiecare înconjor virtual al Pământului, orașul din Lituania va planta câte 100 de copaci.

„Cluj-Napoca se alătură provocării «100 de orașe durabile». În ce constă această provocare și de unde vine ea? Comunitatea noastră a primit o invitație din partea orașului Tauragė din Lituania cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității. Acum provocarea: provocarea constă în aceea ca timp de o lună de zile, Cluj-Napoca, împreună cu celelalte 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic din Uniunea Europeană să strângă împreună un număr de pași egal cu 100 de călătorii în jurul Pământului. Pentru fiecare plimbare în jurul Pământului, orașul lituanian va planta 100 de copaci. Vă invit să ne alăturăm provocării. Tot ceea ce avem de făcut este să ne descărcăm aplicația denumită #walk15, să permitem aplicației înregistrarea pe care trebuie să o facem și să punem acolo numărul de pași zilnic și să ne alăturăm challenge-ului «100 de orașe sustenabile» direct din aplicație”, a spus primarul Emil Boc. 


Pașii fiecărui cetățean care se înscrie în challenge-ul din aplicație sunt înregistrați începând cu data de 16 septembrie și să adună la pașii cetățenilor din alte orașe europene. Obiectivul este plantarea a 10.000 de copaci în numele orașelor neutre din punct de vedere climatic. Provocarea începe în 16 septembrie și se încheie în 16 octombrie. Mai multe informații despre activitățile de la Cluj cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității vor fi publicate pe canalele de comunicare ale Primăriei. 

„Dragi clujeni, vă amintesc faptul că orașul nostru a fost selectat de către Uniunea Europeană să facă parte din rândul primelor 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030 și ca parte a acestui demers, știind că la Cluj, sportul este la el acasă, că avem, în ADN-ul nostru, tentația de a face cât mai mult sport, vă invit să ne alăturăm acestui challenge și făcând sport, plantăm copaci, dar ne păstrăm și sănătatea. Haideți să facem aceste două lucruri minunate împreună începând cu 16 septembrie”, a mai spus primarul.


Clujul vrea să devină oraș neutru climatic

Cluj-Napoca se numără printre orașele care vor participa la misiunea UE pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030. Comisia Europeană a desemnat în aprilie 2022 cele 100 de oraşe din UE, inclusiv Cluj-Napoca, București şi Suceava, care vor participa la misiunea UE pentru 100 de oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030.

Cele 100 de oraşe se află în toate cele 27 de state membre, iar alte 12 oraşe se află în ţări asociate sau cu potenţial de a fi asociate la programul Orizont Europa, programul UE pentru cercetare şi inovare (2021 - 2027).


Zonele urbane găzduiesc 75% dintre cetăţenii UE. Pe plan mondial, zonele urbane consumă peste 65% din energia mondială, generând peste 70% din emisiile de CO2. Prin urmare, este important ca oraşele să acţioneze ca ecosisteme de experimentare şi inovare pentru a le ajuta pe toate celelalte în tranziţia lor spre a deveni neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

Misiunea „Oraşe” va primi finanţare în valoare de 360 milioane de euro în cadrul programului Orizont Europa pentru perioada 2022-2023, pentru a demara căile de inovare către neutralitatea climatică până în 2030. Acţiunile de cercetare şi inovare vor aborda mobilitatea curată, eficienţa energetică şi planificarea urbană ecologică şi vor oferi posibilitatea de a elabora iniţiative comune şi de a intensifica colaborările în sinergie cu alte programe ale UE.

Beneficiile pentru oraşe includ consiliere şi asistenţă personalizate din partea unei platforme dedicate misiunii şi gestionată de NetZeroCities, finanţare suplimentară şi oportunităţi de finanţare, precum şi posibilitatea de a se alătura unor acţiuni de inovare şi unor proiecte-pilot de mare anvergură. Misiunea oferă, în plus, oportunităţi de colaborare, de schimb de cele mai bune practici între oraşe şi de sprijin pentru implicarea cetăţenilor în misiune.

Cum își propune Clujul să devină un oraș fără poluare?

Câteva obiective ambițioase pe care Clujul le urmărește pentru a se alinia la rigorile Uniunii Europene: 

  • crearea și modernizarea a peste 190 ha de spații verzi;
  • flotă de transport în comun „verde” până în 2026;
  • un oraș neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon;
  • dezvoltarea unui oraș smart, după modelul Estoniei, printr-o administrație digitală eficientă;
  • adaptarea și includerea politicilor de incluziune după modelul „eco not ego”.

CITEȘTE ȘI:

Mașinile parcate PE TROTUARE vor fi ridicate. Proiectul de lege, avizat favorabil și merge la vot

abonare newsletter