Administrație

Cum se va dezvolta zona Hoia-Baciu? USR Cluj cere realizarea unui Master Plan

Consilierii județeni USR Cluj și cei din filialele Cluj-Napoca, Baciu și Florești au depus o inițiativă pentru vestul zonei metropolitane: un proiect de hotărâre privind realizarea Master Planului vizând Arealul Natural Hoia – Baciu.

 

Administrația Cluj-Napoca a rezervat deja un buget de 100.000 de lei pentru a iniția acest proiect în anul 2022, iar Emil Boc, primarul municipiului, a dat asigurări că susține acest proiect, în urma negocierilor cu USR din prima parte a anului. 


Proiectul a fost depus după o perioadă lungă de consultare cu societatea civilă și a pornit o serie de evenimente publice dedicate acestui obiectiv. 

Vineri seara, USR Cluj a găzduit o masă rotundă la care a participat atât societatea civilă, cât și reprezentanți din consiliile locale ale zonei metropolitane, precum și cel județean, dar și deputați, precum Oana Murariu și Radu Molnar, și Vlad Gheorghe, europarlamentar Renew Europe. Sâmbătă a avut loc o vizită în teren. 


„Este un proiect de anvergură, care prevede parteneriatul între cele trei UAT-uri și, având în vedere că vorbim de o suprafață de peste 1.600 de hectare, Hoia – Baciu are potențialul de a deveni cel mai mare areal natural din țară. Nu e un proiect care a pornit de la zero. Există o susținere locală intensă pentru acest proiect: comunitatea științifică și clujenii au militat pentru el. Este un proiect pentru care și noi am militat, depunând un amendament la bugetul local. Ce lipsește în acest moment este voința politică astfel încât Arealul Natural Hoia – Baciu să devină realitate. Depunem acest proiect și vă așteptăm alături de noi, pentru ca inițiativa să devină o realitate pentru clujeni", Alexandra Oană, consilier local USR Cluj.

„Lucrăm de foarte multă vreme la acest proiect și vreau să vă spun că este doar un prim pas pentru salvarea acestei zone și pentru conservarea ei. Trebuie să avem în vedere că Uniunea Europeană a pus deoparte 1.000 de miliarde de euro pentru tranziția verde. Acești bani nu pot fi accesați decât dacă noi, România, facem niște pași pentru conservarea și păstrarea bogățiilor naturale. Tot ce se va întâmpla de acum încolo în finanțarea europeană va fi legat de această componentă verde. Autoritățile române au o problemă în a accesa fonduri europene pentru că nu s-au adaptat până acum la noua realitate. Și nu e vorba de lucruri abstracte. Vedem niște schimbări climatice în timpul vieții noastre și cine știe ce va fi în anii viitori? De aceea, Uniunea Europeană a pus la bătaie această sumă enormă, este mai mare decât «Planul Marshall». Acești bani nu pot fi accesați de comunități locale, de un oraș atât de mare ca și Clujul, dacă nu se fac pași precum i-au făcut colegii mei cu acest Master Plan. Sunt niște pași administrativi, dar necesari. Trebuie să înțelegem că protejăm natura, după care primim acest ajutor de finanțare din partea UE", a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe. 


Proiectul susține realizarea unui Master Plan unitar pentru întreaga zonă mărginită de Pădurea Bogoșir, Pădurea Saloș, Pădurea Chișegeu, Pădurea Hoia, Pădurea de Stejar Pufos de la Hoia, Rezervația Naturală Cheile Baciului, Platoul Sift și toate zonele intermediare necesare pentru protecția biodiversității dintre acestea este esențială pentru dezvoltarea unitară a zonei metropolitane între Baciu, Florești și Cluj-Napoca pe termen lung și foarte lung.

Arealul Hoia-Baciu beneficiază de un amestec unic de elemente naturale care trebuie dezvoltate astfel încât să contribuie la prestigiul internațional al Clujului. Nu e vorba doar de o pădure, ci un întreg ecosistem care poate deveni unul de referință la nivel european dacă se va bucura de protecția necesară pentru a accesa fonduri europene.

CITEȘTE ȘI:

Pădurea Hoia Baciu: adevăr sau basme? Curiozități despre pădurea Horea Baciu

Emil Boc nu știe nimic despre proiectul imobiliar din Hoia Baciu: „Habar nu aveam că acești giganți se construiesc”

Pădurea Hoia Baciu, la un pas de asfaltare? Deja s-a turnat pietriș pe unele drumuri. FOTO

abonare newsletter