Administrație

Lucrările la Parcul Ștefan cel Mare, în ușoară întârziere din cauza ploilor. Boc: „Pot fi finalizate până la sfârșitul anului”

La sfârșitul lunii august din anul 2021 au fost demarate lucrările de modernizare a Parcului Ștefan cel Mare. Din cauza ploilor din luna septembrie, lucrările sunt în ușoară întârziere.

Din cauza ploilor din ultima perioadă, lucrările la Parcul Ștefan cel Mare sunt în ușoară întârziere/ Foto: Emil Boc/Facebook Din cauza ploilor din ultima perioadă, lucrările la Parcul Ștefan cel Mare sunt în ușoară întârziere/ Foto: Emil Boc/Facebook

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vizitat șantierul de la Parcul Ștefan cel Mare. Deși lucrările sunt în ușoară întârziere din cauza ploilor, edilul a declarat că pot fi finalizate până la final de an.

 


„Am verificat stadiul lucrărilor la Parcul Ștefan cel Mare. Lucrările sunt într-o ușoară întârziere (provocate de ploile din septembrie), dar pot fi finalizate până la sfârșitul anului, conform contractului.

Suprafața aflată în proces de reabilitare este de 1,2 hectare și include esplanada şi spaţiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Primăria Cluj-Napoca urmărește realizarea în această zonă a unui spațiu public de calitate dedicat relaxării de zi cu zi.


Proiectul de revitalizare a parcului presupune:

  • plantarea a 64 arbori, 1474 arbuști, 2910 flori cu bulb și 6626 plante perene
  • un spațiu multifuncțional pentru organizarea de evenimente și festivități de mici dimensiuni
  • modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție și realizare accese pietonale și pentru biciclete, interconectate
  • instalarea de mobilier urban modern (bănci, cuburi, coșuri de gunoi ș.a.)
  • loc de joacă pentru copii
  • amplasarea unei scene demontabile în spatele clădirii teatrului
  • construcția a 4 fântâni arteziene
  • rastel pentru biciclete cu dale înierbate
  •  stație pentru încărcarea mașinilor electrice
  • amplasare corpuri de iluminat cu proiectoare
  • instalare sistem de irigații automatizat
  • punct gospodăresc îngropat
  • toaletă automată accesibilă persoanelor cu dizabilități

De asemenea, clădirea Teatrului Național «Lucian Blaga» și a Operei Naționale Române Cluj-Napoca va beneficia de un sistem de iluminat arhitectural, similar cu cel de Casa de Cultură a Studenților «Dumitru Fărcaș» și Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail”, a transmis edilul.


Valoarea contractului este de 11.726.450,26 lei (TVA inclus).

Boc, „cu ochii ca pe butelie” pe fiecare copac din parc

După ce activiștii clujeni au inițiat o petiție pentru oprirea tăierii arborilor bătrâni din parcul din centrul orașului, zonă din care lipsesc spațiile verzi, primarul Emil Boc a transmis un mesaj ferm clujenilor, că „orice copac care poate fi salvat, va fi salvat”.


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc i-a asigurat atunci pe activiști că niciun arbore nu va fi tăiat decât în condițiile legii. Edilul a spus că arborii vor fi tăiați doar dacă specialiștii vor preciza în baza analizelor că aceștia sunt uscați sau pun în pericol sănătatea trecătorilor.

„Suntem atenți la fiecare solicitare, precizare, observație. Acest parc se modernizează, dar vreau să fiu foarte clar înțeles. Se va prezenta de către proiectant și domnul manager Șurubaru, care coordonează proiectul, situația fiecărui copac din Parcul Ștefan cel Mare. Sunt în jur de 30 de copaci, dacă nu greșesc, avem un aparat de RMN pentru copaci care prezintă starea fiecăruia și se va prezenta public situația fiecărui arbore.”, a declarat Boc, în octombrie 2020.

 

CITEȘTE ȘI:

Au fost demarate lucrările de modernizare a Parcului Ștefan cel Mare. Cum va arăta zona la finalizarea proiectului? FOTO

Lucrările la Turnul Pompierilor, 85% finalizate! Boc: „Oferă o panoramă de 360° asupra orașului” FOTO

VIDEO. Cum va arăta Parcul Ștefan cel Mare, după modernizare? Plimbare virtuală prin parcul din spatele teatrului

Petiție online împotriva tăierii copacilor din Parcul Ștefan cel Mare

abonare newsletter