Administrație
Autoritățile pregătesc procedura de expropriere pentru modernizarea ansamblului Cetățuia. Despăgubirile presupun costuri de peste 35 de milioane de lei
Modernizarea ansamblului Cetățuia din municipiul Cluj-Napoca va începe prin procedura de expropriere. Peste 35 milioane de lei sunt alocate pentru despăgubiri.
în imagine: Ansamblul Cetățuia municipiul Cluj-Napoca/ sursa: Emil Boc Facebook.com
Autoritățile locale din Cluj sunt pregătite să dea startul procedurilor de expropriere pe coridorul de investiție aferent modernizării ansamblului Cetățuia.
Exproprieri pentru modernizarea Cetățuii
Potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării săptămâna viitoare în Consiliul Local, „se aprobă declanșarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică de interes local, a imobilelor proprietate privată”, situate pe amplasamentul obiectivului de investiții Amenajarea Ansamblului urban Cetățuia din Cluj-Napoca, potrivit proiectului de hotărâre.
Amplasamentul lucrării este în suprafață de 140.295 mp.
Raportul de evaluare a fost realizat de sc Expertus srl.
Valoarea sumei aferente despăgubirilor – 35.288.868,24 LEI.
Creșterea calității spațiului public
Primii pași pentru modernizarea ansamblului Cetățuia au fost întreprinși în aprilie 2021, atunci când Consiliul local aproba un proiect de hotărâre privind amenajarea acestui spațiu.
Prin acest demers se urmărește creșterea calității spațiului public și reabilitarea patrimoniului construit prin proiecte care se aliniază principiilor verde, digital, rezilient.
Revitalizarea imaginii urbane se realizează în concordanţă cu caracterul istoric al zonei: spaţii destinate relaxării, prioritare pentru pietoni și modalităţi de deplasare velo. Accesibilizarea dealului se va face printr-un sistem de alei extinse, cu accent pe spațiile verzi și pe peisaje. De asemenea, conceptul propune variate amenajări pentru joacă, odihnă, sport și alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg, terase sezoniere, precum și grupuri sanitare, spaţii pentru administrare și întreţinere.
Proiectul de revitalizare a dealului Cetățuia a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat, iar conceptul a fost realizat în urma unui concurs de soluții desfășurat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (O.A.R.) și O.A.R. - filiala Transilvania, cu implicarea cetățenilor prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică.
Potrivit documentului aprobat în 2021, valoarea proiectului de revitalizare a zonei presupunea costuri de 206.472.421,66 LEI, inclusiv TVA.
CITEȘTE ȘI: