Administrație

Un avocat din București cere referendum pentru demiterea lui Emil Boc. Primar: „Uitați-vă pe biletul de avion, sunteți la Cluj, atenție la limbajul folosit”

Ceartă între primarul Emil Boc și un avocat din București din cauza unui conflict între doi vecini. Avocatul susține că funcționarii publici din Urbanism comit ilegalități și a cerut, inclusiv, un referendum pentru demiterea primarului.

 

Un litigiu între doi vecini cu mai multe procese în instanță s-a lăsat cu scandal în Consiliul Local între primarul Emil Boc și avocatul Cătălin Georgescu din cadrul Baroului București. Acesta reprezintă un clujean care locuiește pe strada Câmpului și care susține că și-a pierdut casa din cauza unor lucrări de sistematizare făcute în spatele casei sale. Au fost lansate acuzații privind profesionalismul funcționarilor publici, ai Poliției Locale, studii și autorizații de construcții false.


La București nu e ca la Cluj

„Ați emis autorizații de construire și ați contribuit la această stare de fapt. Dar și funcționarii care au un nume, primarul Emil Boc, fostul arhitect șef Ligia Subțirică, au emis autorizații de construire contestate în instanță în contextul în care documentația tehnică avea vicii grave de legalitate. Nu suntem afiliați politic, dorim să se aplice legea. Dumneavoastră ați adus iadul asupra acestei familii. Studiul geo tehnic a fost un fals, nu s-au prelevat niciodată probe, a fost scris raportul din burtă. Domnul primar nu răspunde niciodată nimic. Există o practică la nivelul Primăriei Cluj care e contrară legii. La București nu e așa. Legea spune că autorizația de construire sunt documente publice. Primăria comunică copii după fațade. Este nelegal, este imoral, nu sunt cuvinte care să caracterizeze acest abuz. Solicităm demisia de onoare a actualului arhitect șef Daniel Pop care perpetuează această situație.De unde au apărut în Cluj aceste probleme, Tăietura Turcului, strada Victor Papilian, strada Câmpului? Sunt datorate faptului că în certificatul de urbanism folosit înainte de 2019 nu erau menționate lucrările de sistematizare pe verticală și la săpăturile adânci. Dacă primăria ar fi acționat din primul moment, încă din 2014, și ar fi respectat legea, nu s-ar fi ajuns aici. Vrem să fie monitorizată construcția că într-adevăr alunecă, și avem noi rapoarte de monitorizare, să veniți să constatați și dumneavoastră, să propuneți măsuri de stabilizare a terenului. Dacă casa o ia la vale și e distrusă sau sunt nevoie de soluții costisitoare vă considerăm responsabili că nu ați depus eforturi de stabilizare a terenului”, a spus avocatul.

Totul a culminat când avocatul a cerut organizarea unui referendum pentru demiterea lui Emil Boc.


„Am făcut o cerere Comisiei Juridice prin care solicităm sprijin să inițiem un referendum local pentru demiterea primarului municipiului Cluj-Napoca. Acuzăm Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin funcționarii Poliției Locale și ai Departamentului de Urbansim că nu au exercitat control în materia disciplinei în construcții. Nu vrem să fim aburiți, domnul primar se pricepe să răspundă foarte bine, este un mare om politic, vrem să ni se răspundă punctual acestor chestiuni imputabile funcționarilor primăriei”, a punctat acesta.

În replică, Emil Boc i-a spus că nu e treaba primăriei să rezolve conflicte între vecini și i-a cerut avocatului să nu facă judecăți de valoare.


„Alte detalii decât procedurile administrative, tehnice, nu știu. Orice asemănare cu Papilian este complet exclusă, nicio legătură. Acolo am fost sesizați de Inspectoratul pentru Situații de Urgență că sunt foarte locuințe, case, care au probleme și am constatat. De 10, 14 ani se surpă o casă și nimeni nu merge în instanță să ceară ordonanță preșidențială prin intermediul unui avocat celebru de la Bucureși care creează absolut în mod nepermis presiune asupra funcționarilor, asupra deciziilor care se iau în această instituție, depășind cu mult etica profesiei de avocat pe care o cunosc foarte bine. Judecățile de valoare nu se rostesc la această masă. Dacă aveți judecăți de valoare, mergeți în piața publică, acolo e locul lor. Compromiteți meseria de avocat și o faceți de rușine. Nu faceți judecăți de valoare nici la adresa mea, nici la adresa colegilor din primărie. Aici suntem la Cluj, nu suntem la București. Nu e admisibil să aveți liber la gură, să spuneți orice și oricât. Nu permit să folosiți acuzații nepermise la adresa mea sau a colegilor mei care nu sunt susținute de acte validate de statul român. Vedem care va fi soluția în proces. Dacă îmi spuneți că de 8 ani de zile sunteți în litigii mie îmi ridică o întrebare. Cât timp nu aveți o sentință de condamnare că cineva a făcut un fals, definitiv rămasă, nu vă permit să faceți asemenea informații. Nu lansăm acuzații de dragul de a le face. Faceți un trafic de influență mascat. Primăria nu rezolvă certurile dintre 300.000 de cetățeni. Este treaba instanțelor de judecată când doi vecini nu se înțeleg. Sunteți la Cluj, atenție la limbajul folosit, nu folosiți mijloace de amenințare la adresa colegilor. Poate nu știți unde vă aflați, uitați-vă pe biletul de avion. Poate aflați unde vă aflați”, a replicat Boc.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca


De ce nu încercați să vă rezolvați probleme între vecini? Stați oameni buni la o masă că sunteți creștini,. În lumea asta nu mai aveți timp să vă împăcați. Sunteți cu același păr alb ca mine. Mai bine mergeți și stați la masă, nu aduceți avocați din București, cu bani grei, mai bine puneți de-o pălincă, stați la masă și împăcați-vă”.

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc ironizează USR Cluj. „Aveți câteva ore la această masă”. Consilier local: „Am obținut al doilea scor electoral în Cluj-Napoca”

Cum va schimba centura metropolitană traficul? 6 benzi Florești – Cluj, 4 benzi pe Bulevardul Muncii. Primarul Emil Boc: „E un moment istoric”

Emil Boc, mesaj de susținere pentru Simona Halep: „Cred în nevinovăția ta. Sunt alături de tine”

abonare newsletter