Administrație

Un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar se contruiește în Baciu, cu finanțare din PNRR

Un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar se construiește în comuna Baciu, cu finanțare prin PNRR. Ministrul Mediului a semnat contractul.

Centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar / Foto: Ministerul Mediului Centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar / Foto: Ministerul Mediului

 

 


Un număr de 20 de contracte de finanţare pentru construirea de centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar a fost semnat, vineri, la Guvern, de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos. Între UAT-urile vizate în contractele respective se află și Baciu.

 


Contractele parafate au o valoare de 3,83 milioane de lei/proiect şi au fost semnate cu unităţile administrativ-teritoriale din: comuna Racoviţa (judeţul Sibiu), comuna Şiria (judeţul Arad), comuna Tătăruşi (judeţul Iaşi), municipiul Slobozia, comuna Gurahonţ (judeţul Arad), comuna Şintea Mare (judeţul Arad), municipiul Galaţi, municipiul Adjud, comuna Mihălăşeni (judeţul Botoşani), oraşul Sovata (judeţul Mureş), comuna Baciu (judeţul Cluj), comuna Bistreţ (judeţul Dolj), oraşul Hârşova (judeţul Constanţa), municipiul Târnăveni (judeţul Mureş), oraşul Baia de Arieş (judeţul Alba), comuna Scânteia (judeţul Ialomiţa), oraşul Dărăbani (judeţul Botoşani) şi comuna Giroc (judeţul Timiş).

Pe data de 20 octombrie, ministrul Mediului a semnat, tot la sediul Guvernului, primele 22 de contracte de finanţare pentru realizarea de centre de colectare a deşeurilor, prin aport voluntar. Contractele sunt încadrate la capitolul de investiţii I1 - Dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/comune, subsecţiunea 1.a. - Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).


Bugetul prevăzut pentru acest subcapitol este de 452,2 milioane de euro.

Conform PNRR, pe Componenta 3 - Managementul deşeurilor este alocat un buget total de 1,239 miliarde de euro, iar obiectivul central este accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii nu colectează selectiv, la bloc! Doar 1-2% din gunoaie sunt aruncate corect: „Se plâng că toate pubelele se golesc într-o mașină”

Statul reia investiția în centrele de deșeuri, cu bani din PNRR. Consiliul Județean Cluj s-a chinuit un deceniu să inaugureze CMID

Ultimele Stiri
abonare newsletter