Administrație
Cine veghează barajul Tarnița? Clujul interzice navigaţia ambarcaţiunilor cu combustibili fosili, dar nu are cine să verifice!
Clujul are măsuri stricte privind navigaţia ambarcaţiunilor pe lacurile Tarniţa şi Fântânele, dar nu are oameni care să verifice dacă într-adevăr regulile sunt respectate.
Vedere spre Lacul Tarnița. Sursă foto Facebook Cătălin Drulă
Consiliul Județean Cluj va achiziționa o casă mobilă pentru barajul Tarnița pentru care va plăti, estimativ, 215.000 lei fără TVA. Potrivit caietului de sarcini, casa mobilă trebuie să aibă următoarele dimensiuni minime: lungime exterioară minim 12 metri, lățime minim 4 metri și o compartimentare interioară: cameră de zi/birou, spațiu de gătit, 2 dormitoare și baie.
Potrivit Consiliului Județean Cluj, ca si dotări, casa mobilă va avea: chiuvetă, plită electrică, frigider, cuptor microunde, hotă, radiator, cabină duș, lavoar, toaletă, două paturi, noptiere, dulapuri, masă cu 4 scaune, climă, televizor, canapea extensibilă.
„Caracteristici tehnice: proțap tractare față/spate, roți pentru tractare, pereți tip sandwich, podea cu izolație din vată minerală, pardoseală PVC rezistentă la uzură, tâmplărie PVC, sistem de colectare ape pluviale din jgheaburi și burlane, instalație electrică, instalație sanitară cu protecție la îngheț, boiler electric, structură rezistentă din lemn și metal, terasă cu podea din lemn stratificat/plastificat. Casa mobilă va fi alcătuită astfel încât să permită asamblarea și demontarea ușoară”, transmite instituția.
Potrivit Consiliului Județean Cluj, achiziția unei case mobile are ca scop respectarea regulamentul de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele.
Lacul Tarnița reprezintă o zonă naturală protejată. Lacul este situat pe valea Someșului Cald într-o zonă împădurită. Pe malul lacului se găsesc 8 enclave de fâneață denumite plaje, locuri folosite pentru agrement pe timp de vară.
Potrivit regulamentul de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele, pentru protejarea sursei de apă potabilă a județelor Cluj și Sălaj se interzice accesul, navigarea și acostarea ambarcațiunilor și desfășurarea oricărei activități în zona situată în imediata apropiere a barajului, la mai puțin de 200 metri pe toată lățimea lacului.
De asemenea, se interzice navigarea și în zona plajelor aflate la o distanță de 50 de metri de mal spre interiorul lacului. Prin excepție, în acest caz, este permisă plecarea/acostarea ambarcațiunilor de la/la ponton sau direct de la/la mal în zonele special amenajate însă aceasta se va face cu viteză redusă pentru a nu pune în pericol integritatea persoanelor aflate în apă și pentru a nu produce valuri ce pot afecte celelalte ambarcațiuni.
În urmă cu câteva luni, presa locală semnala că barajul de la Tarnița nu mai este păzit de nimeni. Construit de Nicolae Ceaușescu, barajul este considerat un obiectiv strategic, dar contractul între Hidrolectrica și firma care asigura paza a expirat, așa că acum s-a pus lacăt pe ghereta unde stătea paznicul.
CITEȘTE ȘI: