Administrație
Concurs de soluții pentru Liceul „Lucian Blaga”. Peste 3,6 mil. lei pentru proiectantul care va oferi o nouă față școlii
Primăria Cluj-Napoca organizează un concurs de soluții pentru găsirea unui proiectant care „să schimbe fața” Liceului „Lucian Blaga”.
Primăria Cluj-Napoca a lansat un concurs de soluții pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga”. FOTO: Google Maps
Primăria Cluj-Napoca organizează un concurs de soluții pentru a găsi un proiectant care să modernizeze Liceul „Lucian Blaga” și zona adiacentă acestuia. Concursul este organizat în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România (OAR), contractul pus la bătaie fiind în valoare de 3.679.809 de lei fără TVA.
„Municipiul Cluj-Napoca își dorește rezolvarea a cât mai multe din lipsurile și problemele cu care se confruntă în prezent atât clădirile, cât și instituția Liceului Lucian Blaga din Cluj-Napoca, dar și spațiul urban adiacent. Se urmărește găsirea echilibrului optim între modernizarea funcțională a clădirilor școlii, integrarea în sit a extinderilor, aspectul arhitectural, soluțiile tehnice, soluțiile economice, soluțiile funcționale pentru extinderea liceului în aria de concurs, transformarea străzilor adiacente într-un spațiu urban vibrant, de bună calitate”, arată cei de la OAR.
Valoarea estimată fără TVA este de 3.679.809 lei pentru premiul I, 75.000 lei pentru premiul II și 40.000 lei de lei pentru premiul III. Data limită de depunere a fertelor este data de 24 februarie 2023.
Juriul este format din: arh. Michál Cohen (UK), arh. Anca Mihalache (UK), arh. Tamás Fialovszky (HU), arh. Daniel Tellman (RO), arh. urb. Vera Marin (RO), arh. Irina Tulbure (RO), arh. Eleonora Dulău (RO) – Reprezentant al Filialei Teritoriale Transilvania a OAR, arh. Andreea Mureșan (RO) – Reprezentant AC, arh. Dragoș Dascălu (RO).
Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Transilvania, alături de Autoritatea Contractantă – Municipiul Cluj-Napoca, anunță oficial lansarea Concursului Internațional de Soluții „Liceul Lucian Blaga, Cluj-Napoca”.
Eficientizare energetică, accent pe spațiile verzi și creșterea siguranței elevilor
Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții pentru modernizarea și extinderea Liceului „Lucian Blaga”, pentru atribuirea contractului de proiectare.
„Obiectivele propriu-zise ale proiectului se referă la completarea și reorganizarea ansamblului educațional în vederea maximizării suprafețelor folosite pentru școală și adaptării spațiilor acesteia la principiile educaționale ale secolului nostru, precum și la exigențele de eficientizare energetică, integrarea în zona a clădirilor existente și adecvarea noilor intervenții, amenajarea curții școlii cu accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediului, amenajarea spațiului urban adiacent liceului în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a acestuia de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători și generând o infrastructură de calitate prin integrarea principiilor walkable și smart city”, se arată în anunț.
Va fi modernizată și zona adiacentă liceului
Prin realizarea acestei investiții, Primăria își propune să oprească abandonul școlar de către elevi, să crească eficiența energetică a clădirii, dar și calitatea mediului urban. De asemenea, proiectul vizeaza reabilitarea infrastructurii publice a municipiului prin modernizarea străzilor adiacente liceului, respectiv, amenajarea inovativă a acestora, inclusiv prin crearea de noi locuri de parcare, fapt ce va duce la creșterea atractivității și calității mediului urban.
Modernizarea LiceuluiTeoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și a străzilor adiacente a fost împărțit în trei obiective investiționale, ținând cont de caracterul funcțional, respectiv de moduri potențiale de finanțare și operare/administrare a construcțiilor și terenurilor aferente: obiectiv 1 și 2 - Liceul teoretic Lucian Blaga; obiectiv 3 - Amenajarea străzilor adiacente.
În anul școlar 2021-2022, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” are un număr de 980 elevi organizați în 2 clase zero cu afterschool, 11 clase primare, 8 clase gimnaziale și 12 clase liceale, iar conducerea preconizează că în 5-10 ani va crește la peste 1.000 de elevi. „Pe de altă parte, toate clasele au peste numărul maxim aprobat prin Legea Educației Naționale și este nevoie de conformarea capacității acestora astfel încât spațiile să fie folosite corect”, se mai arată în proiect.
Amintim că, anul trecut, adminsitrația locală a desfășurat un concurs de soluții pentru a găsi un proiectant pentru modernizarea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” și a zonei adiacente.
CITEȘTE ȘI: