Administrație

Cum va arăta Parcul Bună Ziua? A fost lansat un concurs internațional de soluții. Primarul Emil Boc: „Vrem să creștem calitatea vieții"

Primăria municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Ordinul Arhitecților din România, anunță lansarea concursului de soluții „Amenajarea Parcului Bună Ziua”.

sursa foto Facebook Emil Boc sursa foto Facebook Emil Boc

 

Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării Parcului Bună Ziua din Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Acest proiect se încadrează în strategia municipiului privind Clujul Verde, care nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care ne-am încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Orașul nostru a fost selectat recent parte a Misiunii europene «100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030», alături de mari capitale și orașe europene. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să creăm sau extindem peste 190 de spații verzi”, a explicat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

„Zona Becaș a fost recomandarea specialiștilor pentru noul parc din cartierul Bună Ziua. Parcul va fi realizat pe o suprafață de peste 10 hectare care deservește peste 6.500 de locuitori, într-o zonă în plină dezvoltare. Ne dorim ca viitorul parc Bună Ziua să devină un nod important în rețeaua verde a orașului. Concursul urmărește amenajarea zonei de parc de cartier cu toate dotările și echipamente necesare:alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, iluminat public. De asemenea, ne dorim integrarea ingenioasă a cursului principal al pârului Becaș în amenajarea propusă”, a detaliat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca.


Viitorul parc Bună Ziua reprezintă una dintre cele mai importante piese-lipsă din rețeaua de spații verzi a orașului, mai ales la nivelul polului de dezvoltare imobiliară din sudul orașului. Această zonă s-a dezvoltat după anii 2000 și, în extinderea rapidă a funcției rezidențiale de-a lungul rețelei principale de transport (Strada Bună-Ziua), a fost lăsat foarte puțin spațiu pentru orice altă funcție urbană, cu atât mai puțin pentru spații publice sau verzi. 

„Un prim și important pas pentru ridicarea calității vieții în zonă s-a făcut în anul 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo și pietonal, a iluminatului stradal și prin primele inserții consistente de material vegetal. Următoarea etapă necesară în dezvoltarea zonei este amenajarea Parcului Bună Ziua, un spațiu verde ce trebuie să îmbine o valoare peisagistică ridicată, accesul facil pentru toți locuitorii cartierului, satisfacerea funcțiunilor urbane de loisir și a celor de socializare. Aceste cerințe trebuie în mod obligatoriu dublate cu cele ecologice, de o importanță cel puțin egală: punerea în valoare a pârâului Becaș", susțin reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.


Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR).

Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. 


Juriul concursului: 

arh. Andreea Mureșan
arh. urb. Mihaela Hărmănescu
peis. Ana Horhat
arh. Cristi Urcan – reprezentant OAR T
arh. Octav Olănescu
arh. urb. Endre Vanyolos
peis. Nicolas Triboi

Premii acordate

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimate la nivelul sumei de 2.375.000 lei fără TVA
Premiul II: 75.000 lei
Premiul III: 50.000 lei


Calendarul concursului

Lansarea oficială a concursului - data lansării oficiale în SEAP – 17 iunie
Data limită Predare proiecte - 22 august
Jurizare proiecte - 26 – 28 august
Anunț oficial câștigător (conferință de presă cu juriul) - 29 august

 

CITEȘTE ȘI:

Angajații din creșele din Cluj-Napoca își vor păstra locurile de muncă și salariile neschimbate. Emil Boc: „Funcționarea creșelor este un punct comun al nostru”

Concurs de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua. Până când se pot depune proiectele?

Un parc din Mănăștur arată ca o RUINĂ. Locurile de joacă din Cluj devin capcane pentru copii. GALERIE FOTO

abonare newsletter