Administrație
Culoar pe malul Someșului, de la Gilău la Apahida. O firmă „abonată” la bani publici va realiza studiile necesare
Un culoar de mobilitate alternativă pe malul Someșului va conecta localitățile Gilău - Florești - Cluj-Napoca - Apahida. Primăria plătește 5,7 milioane de lei pentru studiile preliminare.
Un culoar de mobilitate alternativă pe malul Someșului va conecta localitățile Gilău - Florești - Cluj-Napoca - Apahida. FOTO: Facebook/ Someșul Nostru
Un culoar de mobilitate verde urmează să fie amenajat pe malul Someșului, între localitățile Gilău și Florești, Cluj-Napoca și Apahida. Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu celelalte unități administrativ-teritoriale implicate plătesc circa 5,7 milioane de lei firmei NV Construct pentru realizarea studiilor preliminarii (elaborare plan urbanistic zonal, expertiză tehnică, studiu de fezabilitate, documentație tehnică).
Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație contractul pentru realizarea studiilor necesare pentru amenajarea unui culoar de mobilitate verde pe malul Someșului Mic vara trecută, fiind depuse două oferte. Recent, municipalitatea a atribuit contractul pentru suma de 5.775.000 de lei ofertantului NV Construct (leader), alături de Melnytopo SRL, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Aqua Prociv Proiect SRL, Mossfern, Quantum Instal, Protelco, Total Business Land SRL, Expertus, Construcții Feroviare Mureș SA, Danavi.
SC Nord Conforest SA a realizat lucrările din Parcul Tineretului/ Pădurea Clujenilor și închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât, iar în prezent lucrează la reamenajarea malului Someșului în zona platoului Sălii Sporturilor, la Parcul Feroviarilor și la Parcul Armătura. A fost desemnată câștigătoare și în cadrul contractului de modernizare a Pieței Karl Liebknecht. Firma a depus oferte la mai multe licitații lansate în ultimele luni, cum ar fi la Parcul Primăverii, la Parcul Zorilor sau la Piața 14 Iulie.
Amintim că, potrivit informațiilor prezentate deja de administrația locală, culoarul destinat cirulației velo va conecta localitățile Gilău și Florești de Cluj-Napoca și Apahida. Cele trei localități au semnat protocoale de asociere cu municipiul Cluj-Napoca pentru realizarea proiectelor.
Un „proiect-fanion” al Clujului
La momentul lansării licitației, primarul Emil Boc a precizat că acesta este un „proiect-fanion” pentru municipalitate, urmând să conecteze Cluj-Napoca de zona metropolitană prin mijloace de transport nepoluante (pietonal și velo).
„Culoarul velo-pietonal reprezintă unul dintre proiectele fanion ale Planului de Mobilitate Durabilă 2021-2030 și se alătură marilor proiecte de infrastructură (metrou și centură metropolitană) ale orașului. Obiectivul culoarului de mobilitate nemotorizată este de a conecta municipiul Cluj-Napoca cu zona sa metropolitană. În materie de mobilitate urbană, coridorul va oferi o alternativă viabilă transportului cu mașina personală și va fi o atracție în sine pentru cei aflați în căutarea unor activități de agrement. Astfel, râul Someș se transformă într-un element natural valoros care contribuie la dezvoltarea orașului din două perspective: cea ecologică și cea a mobilității sustenabile”, a declarat edilul, în vara anului 2022.
Pista, finanțată de Ministerul Mediului
Pista ar urma să primească finanțare de la Ministerul Mediului. Într-o conferință de presă susținută la Cluj în septembrie 2022, primarul Emil Boc și ministrul Mediului Tanczos Barna au discutat despre finanțarea din banii Ministerului Mediului a culoarului velo Gilău-Apahida de-a lungul malului Someșului.
Proiectul pistei de biciclete, de aproximativ 75 km lungime, ar urma să primească finanțare de la Ministerul Mediului:
„Așteptăm să fie depus în sesiunea pe care o vom deschide la AFM - Administrația Fondului pentru Mediu. Avem bugetul aprobat, avem ghidul în consultare deja. Trimitem și la ARM - Asociația Română de Mediu. Avem un buget consistent pentru pistele de biciclete finanțate prin AFM. Dar prima dată trebuie să facem reorganizare și creștere de capacitate instituțională în AFM ca să poată să și gestioneze proiectul ulterior. Banii sunt pregătiți, ghidul este pregătit, și anul acesta cu siguranță se scoate și la licitație acel buget pentru pistele de biciclete”, a declarat Tanczos Barna.
Culoarul de mobilitate verde, alternativă la mașină
Clujenii vor putea ajunge cu bicicleta din Gilău în Apahida, pe un culoar dedicat ce va fi amenajat între patru localități de-a lungul râului Someș, în următorii ani. Pe lângă promovarea unui stil de viață sănătos și a activității fizice, proiectul își propune să reducă traficul rutier între aceste localități.
Proiectul a demarat la propunerea Asociației Societatea Organizată Sustenabil - SOS, care a depus un amendament la bugetul pe 2022 pentru realizarea documentației tehnice pentru pista de biciclete la nivel metropolitan:
„Unul dintre amendamentele Asociației Societatea Organizată Sustenabil SOS la bugetul local pe 2022 a fost acceptat: documentație tehnică pentru pista de biciclete la nivel metropolitan (Gilău, Florești, Cluj, Apahida). Așa cum arată acum va fi una dintre cele mai lungi din țară și, mai important, dintre cele mai circulate. (…) Documentația tehnică nu este garanție pentru executie si astfel sa ne apropiem mai tare de apă în weekenduri, să circulăm si altfel decât cu mașina la lucru, să avem în viitorul apropiat un culoar verde albastru, dar e un inceput important. Noi ne vom mobiliza primavara asta și in cadrul Someș Delivery la Apahida, alături de Asociația Mini Mass, Clujul Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca, Pro Apahida și alți parteneri pentru a vedea cât de important e să fim aproape de apă sau chiar în apă.
Vom fi cu biciclete, la plimbare și alergare, cu caiace și canoe, la amenajările provizorii ale studenților la arhitectură, la discuții despre cum vrem să arate acest culoar la nivel metropolitan, pentru că pista e doar un liant ca să ne apropie de râu, de spatii verzi care se pot crea, de posibile arii naturale urbane viitoare, în fine de locuri pe care le putem numi acasă”, au transmis reprezentanții Asociației SOS, la începutul lunii martie.
CITEȘTE ȘI: