Administrație
27,9 mil. lei pentru restaurarea cazărmii de pe B-dul 21 Decembrie și amenajarea Centrului de Cultură Transilvania
Fosta cazarmă militară de pe Bulevardul 21 Decembrie va fi demolată parțial, restul clădirii urmând a fi restaurată și transformată în Centrul Cultural Transilvania.
27,9 mil. lei pentru restaurarea cazărmii de pe B-dul 21 Decembrie. FOTO: Arhivă
Primăria Cluj-Napoca a atributi contractul pentru lucrări de restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a fostei cazărmi militare de pe Bulevardul 21 Decembrie, clădire monument istoric, în vederea realizării unui centru cultural.
Vor avea loc lucrări de demolare a corpului C1 – Pavilion A – cazarma Avram Iancu, conform autorizației de demolare emisă încă de anul trecut. Clădirea monument istoric, Corp C2 – Pavilion B, cu o suprafața construită la sol de 1.103,00 mp, va fi restaurată.
Potrivit municipalității, proiectul pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania și a unui sediu pentru Filarmonica de Stat Transilvania prevede următoarele lucrări: amenajarea clădirii sălii de concerte, sediul Filarmonicii Transilvania, anexe tehnice, parcaje subterane și amenajări exterioare.
Contract de aproape 28 de milioane de lei
Contractul pentru realizarea lucrărilor de restaurare are valoarea de 27.958.662 lei și a fost atribuit de Primăria Cluj-Napoca asocierii de firme Euras și Addconcept, alături de subcontractanții Abcony Serv, Ascenso, Servelect SRL, Skyline Engineering și Sesam Protect SRL. Valoarea cheltuielilor „diverse si neprevăzute” este de 1.850.000 lei fără TVA și nu este cuprinsă în valoarea estimată a lucrărilor. Banii provin din fonduri bugetare.
După ce, ani la rând, terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie numărul 106 a fost evitat de investitori, Primăria Cluj-Napoca a relansat în luna mai 2022 licitația pentru lucrări de restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a clădirii-monument istoric, în vederea realizării unui centru cultural.
Proiectul face parte din Strategia Intergrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, fiind cuprins în capitolul 11 în lista proiectelor prioritizate. Durata de realizare a lucrărilor nu va depăși doi ani (24 de luni) de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.
Ce lucrări vor fi realizate?
Prin lucrările propuse, vor fi conservate, restaurate și puse în valoare elementele patrimoniale ale clădirii, componentele artistice deosebite și va fi îmbunătățită imaginea urbană în urma reabilitării fațadelor și a amenajărilor exterioare.
„Propunerile privind lucrările specifice de conservare și restaurare se vor realiza ținand cont de legislatia și convențiile naționale și internaționale, în limita bunelor practici din domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice, în vedere păstrării concepției, substanței originale și a estetici inițiale, prin intervenții reversibile, pentru a nu afecta caracterul și valoare monumentului istoric”, se arată în caietul de sarcini.
Lucrările se referă la Pavilionul B al construcției întrucât Pavilionul A, aflat într-o stare avansată de degradare, este propus spre demolare.
Astfel, se propun intervenții de bază: amenajarea unui centru cultural în clădirea C2 - Pavilion B, prin lucrări de restaurare, revitalizare, consolidare și valorificare durabilă, refuncționalizarea parterului și a subsolului, modernizarea, reabilitarea, restaurarea și/sau conservarea elementelor arhitecturale valoroase, înlocuirea și modernizarea instalațiilor, realizarea iluminatului arhitectural.
Din perspectivă culturală, prin realizarea centrului, municipaliltatea își propune realizarea unui centru cultural integrat, viabil care să crească și să îmbunătățească oferta de spații culturale din oraș, atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru vizitatori. Din perspectivă economică şi a dezvoltării urbane, primăria urmărește obținerea maximului posibil din creativitate şi inovaţie prin proiecte dedicate industriilor creative, care să sprijine deschiderea de afaceri în domeniul designului, în new media şi producţie cinematografică. Organizarea unor evenimente internaţionale (expoziţii, concerte, conferinţe, festivaluri, spectacole) va spori, de asemenea, impactul economic și turistic al programului.
Un deceniu de promisiuni
Pe terenul din spatele fostei cazărmi este promis, de mai bine de 10 ani, proiectul pentru sediul Filarmonicii. Dacă pentru Academia de Muzică Gheorghe Dima, Guvernul construiește un sediu în clădirea-ruină de la Bucium, Filarmonica Transilvania încă își pune speranțele în clădirea din Mărăști. La ora actuală, pe terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 încă tronează clădirea în paragină a vechii cazarme, iar din 2016, pe acest teren funcționează o parcare cu 229 de locuri.
Ca să obțină banii necesari investiției , în jur de 50 de milioane de euro, Primăria a dorit să concesioneze un teren de 1.500 mp, pe care un privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasa A. În 2016, primarul Emil Boc preciza că municipalitatea trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv, intenţia de realizare a proiectului fiind în parteneriat public-privat.
„Finalizarea Centrului Cultural Transilvania presupune două etape: în primul rând, acolo este prevăzută posibilitatea ca un investitor privat, în schimbul unui teren pe care îl primeşte în concesiune, să realizeze fie un hotel, fie o clădire şi să construiască un parking pe care se va construi Centrul Cultural Transilvania, parkingul urmând a fi exploatat de către cel care va câştiga licitaţia”, afirma Boc, în urmă cu cinci ani.
Licitațiile au fost însă anulate pe bandă rulantă, întrucât niciun investitor nu s-a arătat interesat de proiect.
CITEȘTE ȘI: