Administrație
Primul șef de instituție publică din Cluj care recunoaște. „Funcționarii publici lucrează puțin, 3 ore/zi, iar salariile sunt foarte mari”
Salariile în Consiliul Județean Cluj sunt „foarte mari”, nu se muncește mai mult, „din contră, se muncește mai puțin”, iar media muncii unui funcționar public este de 3 ore/zi. Nu o spunem noi, ci șeful instituției, Alin Tișe, care este de părere că s-ar descurca cu mai puțini angajați.
Sediul Consiliului Județean Cluj. Sursă foto Facebook Consiliul Județean Cluj
Salariile funcționarilor publici din Consiliul Județean Cluj vor rămâne, anul acesta, la nivelul celor din decembrie 2022. Angajații din Consiliul Județean Cluj și cei din instituțiile subordonate rămân în 2023 cu aceleași salarii pe care le-au avut la finele anului 2022. Cu alte cuvinte, vorbim de o plafonare a salariului.
Pentru prima dată, bugetul funcționării Consiliului Județean ajunge la aproape jumătate din bugetul total al județului Cluj.
„Bugetul va avea un procent de peste 50% pentru dezvoltare. Funcționarea va rămâne în același cuantum ca și anul trecut pentru că am plafonat salariile. Cu toate acestea, vom avea un procent foarte mare pe partea de funcționare, asta e, sunt salarii foarte mari sau mari aprobate prin diferite legi de către Parlament. Prin alocarea acestor salarii ne ducem aproape spre 45-48% din buget pe funcționare. Funcționarii publici au nevoie de salarii mărite și să fie bine motivați, problema este că, din păcate, aceste măsuri de majorare a salariilor nu au fost însoțite și de modificarea criteriilor de performanță. Criteriile de performanță ar trebui modificate și ele, să țină pas cu această mărire de salarii. Mărirea de salarii e justificată, dar nu completă. Avem mult prea puțin instrumentul eficienței. Criteriile de performanță sunt aceleași din vechea legislație, evaluările se fac de șeful ierarhic superior care nu are niciun interes să invalideze și să sancționeze un subaltern, sunt într-o inerție permanentă”, a spus Alin Tișe, marți, într-o intervenție la radio.
Președintele CJ Cluj spune că în instituție nu se muncește mai mult.
„Nu se muncește mai mult, din contră, se muncește mai puțin. Dacă calculăm numărul de ore pe zi, cred că mai mult de trei ore pe zi nu muncește un funcționar, vorbesc de media muncii. Există funcționari care trag și muncesc. Măsura e bună, dar incompletă. Aș fi regândit tot modul de evaluare (...) Se va ajunge la un moment dat să se pună preț pe performanță și nu pe numărul de ore petrecut în fața calculatorului, timp în care faci și altceva, sau să vii la 9 și să pleci la 3. Am avut testul Covid-ului în care funcționarii publici din Consiliul Județean Cluj au muncit de acasă. De fapt, muncitul de acasă e o poveste, dacă te uitai ce făceau, repetau același lucru în fiecare zi sau timp de o lună. Făceau același lucru, studiau legislație, răspundeau la petiții, unele erau chiar hazlii, te uitai și vedeai că au copiat aceeași activitate. Cel puțin, dacă mâine s-ar reduce fondul de salarii, Consiliul Județean ar putea funcționa cu 2/3 din angajați fără nicio problemă”, a mai spus Tișe.
Potrivit acestuia, bugetul județului Cluj va fi aprobat la sfârșitul lunii ianuarie, început de februarie.
Potrivit proiectului de buget al județului Cluj pe anul 2023, bugetul general este de 1.442.735.750 lei, bugetul local al județului este în sumă de 808.052.810 lei, secțiunea de funcționare – 387.331.870 lei, respectiv secțiunea de dezvoltare – 420.720.940 lei.
CITEȘTE ȘI: