Administrație
Încă o prelungire pentru metroul clujean. Primăria anunță pe 28 februarie câștigătorul licitației de 2 miliarde euro!
Primăria municipiului Cluj-Napoca a prelungit vineri, cu o lună, până pe 28 februarie, termenul-limită pentru evaluarea ofertelor la contractul Magistralei de Metrou M1, prima linie de metrou din afara Capitalei.
Doi constructori din Turcia, Dogus și Gulermak, firme care au în portofoliu liniile de metrou din Istanbul sau Dubai, au depus pe 28 octombrie 2022 oferte la contractul de aproape 2 miliarde euro, iar Primăria urma să desemneze câștigătorul vineri, 27 ianuarie. Prelungirea termenului de evaluare este explicată prin complexitatea proiectului.
„Prin prezenta, notificăm prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor până la data de 28.02.2023”, se arată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
„Avem o solicitare din partea experților internaționali de a prelungi acest termen de a arăta cine este câștigătorul. Este pe lege. Avem un termen de 30 de zile plus încă 20 de zile, este un termen legal și vom da curs acestei solicitări astfel încât să putem avea cea mai bună soluție. Sunt foarte multe solicitări de clarificare pe care le-am solicitat acestor firme pentru a putea știi exact care este varianta pe care vom merge și așteptăm din partea comisiei de licitație să ne ofere și un câștigător”, a precizat viceprimarul Dan Tarcea, referindu-se la acest subiect.
Pentru primele 9 stații din proiect (lucrări la structură) este asigurată o finanțare de 300 de milioane de euro prin PNRR.
Trenurile metroului din Cluj-Napoca vor circula la un interval de 90 de secunde, iar capacitatea va fi cuprinsă între 15.000 şi 20.000 pasageri, mai puţin de jumătate din capacitatea proiectată pentru Magistralele M5 şi M6 din Bucureşti. „Construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens) și un depou suprateran. Cluj Napoca este al doilea oraş din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulaţie pe DN 1 Floreşti – Cluj Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – Bucureşti (şosea cu 6 benzi)”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.
Este cel mai mare contract de finanțare de până acum, a transmis la începutul anului, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Cel mai mare contract de finanțare din ultimii 30 de ani a fost semnat astăzi de Ministerul Transporturilor! Banii vor asigura construcția metroului din Cluj-Napoca! Prin acest contract de finanțare se asigură 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR) pentru cele două etape necesare construcției Magistralei 1 a metroului clujean. Fondurile vor fi folosite pentru proiectarea, construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei de metrou ușor în zona metropolitană Cluj-Napoca (21,03 km), a celor 19 stații și a depoului. În prima etapă vor fi finalizate lucrările pe 9,16 km care includ secțiunea Sfânta Maria – Europa Unită (9 stații) și depoul. Lucrările din această etapă, finanțată prin PNRR, trebuie finalizate până la sfârșitul lunii august 2026. În cea de a doua etapă, finanțarea va asigura construcția secțiunilor Țara Moților – Sfânta Maria (7 stații) și Piața Mărăști – Muncii (3 stații) care totalizează 11,87 km”, a afirmat Sorin Grindeanu.
CITEȘTE ȘI: