Administrație
Hartă interactivă dedicată sesizărilor, pentru drumurile din județ. „Clujul merită să rămână în top cu o abordare de tip smart”
Clujenii vor putea dispune de o aplicație prin care să semnaleze problemele depistate pe drumurile județene, iar sesizările geo-localizate vor fi preluate în timp real de autorități.
Aplicație pentru remedierea problemelor de pe drumurile județene/ Fotografie sugestivă monitorulcj.ro
Aplicația, ce va cuprinde o hartă interactivă, va putea fi folosită de cetățeni pentru a semnala problemele depistate pe drumurile județene, dar nu numai. Aceasta va permite geo-localizarea zonelor cu deficiențe și transmiterea informațiilor către direcțiile Consiliului Județean Cluj pentru intervenții precise.
Propunerea privind dezvoltarea și implementarea unui asemenea proiect a venit din partea unui consilier județean.
„După cum știți, în ultimii ani am adus frecvent în atenție problemele existente pe drumurile județene și semnalate de cetățeni.
Sesizările au fost preluate de către departamentul de specialitate, iar în câteva situații am primit răspunsuri că problemele semnalate nu au putut fi localizate cu exactitate, motiv pentru care nu se poate interveni pentru remedierea situațiilor din teren”, a explicat consilierul Adela Dehenes (USR) în cadrul ședinței de aprobare a bugetului Județului Cluj pentru 2023.
Aceasta a propus un amendament ce privește extinderea și implementarea principiului Smart Territory, asumat de Consiliul Județean, prin Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat.
Propunerea: Aplicație pentru îmbunătățirea calității drumurilor județene
Proiectul presupune dezvoltarea unei hărți interactive de sesizări pentru drumurile județene.
„În municipiul Cluj-Napoca funcționează o asemenea hartă interactivă, prin care cetățenii pot transmite problemele identificate, pe anumite categorii.
Partea extraordinară a proiectului propus constă în posibilitatea de a transmite geo-locația și imagini care spun mult mai mult decât cuvintele”, a fost proiectul propus de consilierul Adela Dehenes (USR).
Harta este împărțită pe categorii de probleme ce pot fi constatate pe drumurile județene și incluse în aplicația ce urmează să fie dezvoltată în Cluj.
Aplicația va putea fi conectată la un server al Serviciului de digitalizare din cadrul Consiliului Județean, care ar putea primi sesizările în timp real.
„Din câte știu, este o premieră la nivel național, iar județul Cluj merită să rămână în top cu o asemenea abordare de tip smart”, a mai adăugat Dehenes.
Aplicația (MaiBineCluj) se va putea descărca pe telefon, iar prin intermediul acesteia vor putea fi sesizate o serie de probleme, precum gropile de pe un drum județean. Pentru o sesizare pot fi făcute câteva poze, încărcate în sistem prin intermediul aplicației, urmate de o scurtă descriere, iar în plus geo-locația se va salva automat.
Însă pentru a putea face o sesizare, cetățenii vor trebui să-și înscrie o serie de date personale și vor putea fi contactați de către direcția de specialitate a Consiliului Județean Cluj pentru confirmarea problemei semnalate ori pentru detalii suplimentare.
În viziunea inițiatorilor, aplicația ar simplifica intervențiile pe drumurile județene pentru remedierea deficiențelor constatate în timp.
Proiectul a fost apreciat de reprezentanții Consiliului Județean.
„Mi se pare o propunere bună.
Și susțin această inițiativă, colegii noștri vor putea face implementarea acestui proiect. Vom comunica cu firma de IT care lucrează la proiect și-l vom ajusta în acest sens”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Proiectul ar urma să fie dezvoltat și implementat din fondurile de care beneficiază județul Cluj prin intermediul programului „Județul Cluj-Smart Territory”.
CITEȘTE ȘI: