Administrație

TOATE tronsoanele centurii metropolitane au fost scoase la licitație. UN MILIARD de euro, valoarea totală a contractelor

Pas important pentru realizarea centurii metropolitane a Clujului. Au fost scoase la licitație contractele pentru toate tronsoanele.

TOATE tronsoanele centurii metropolitane au fost scoase la licitație. FOTO: Facebook/ Emil Boc TOATE tronsoanele centurii metropolitane au fost scoase la licitație. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat joi dimineață că toate tronsoanele centurii metropolitane au fost scoase la licitație. Termenele de depunere a ofertelor sunt în lunile martie și aprilie. 

 


„Toate tronsoanele de centură, de un miliard de euro, sunt scoase la licitație. Le mulțumesc colegilor pentru eforturile pe care le-au făcut, ca înainte de sfârșitul lunii, cum am anunțat public - iată că se poate și înainte de termenul respectiv - să avem toate tronsoanele scoase la licitație. Tronsoanele astea trei sunt în valoare de 998 de milioane de euro. Sunt bani aduși pentru această centură metropolitană. În martie și aprilie, vor fi termenele de depunere a ofertelor și urmează să intre în procedură”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio. 

Primul tronson din centura metropolitană a Clujului a fost scos la licitație pentru proiectare și execuție la finalul lunii ianuarie 2023.


Centura metropolitană va aduce șase benzi pe DN 1 între Florești și Cluj-Napoca, inclusiv o bandă dedicată pentru SMURD și pompieri. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35″, va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). 

Investiție de un miliard de euro

Proiectul centurii ocolitoare a Clujului presupune o finanțare de aproape 1 miliard de euro, potrivit reprezentanților Primăriei. 


În prima etapă de realizare a proiectului este prevăzută legătura Centurii Metropolitane Cluj-Napoca cu viitorul Spital Regional de Urgență pentru ca în etapa II să fie realizată și conexiunea cu Autostrada Transilvania.

Implementarea proiectului va fi etapizată, în funcție de resursele bugetare. Din cauza surselor de finanțare (proiectul centurii metropolitane nu este inlcus în PNRR, urmând a fi finanțat prin Programul operațional de transport), termenul final pentru realizarea acesteia nu mai este anul 2026, ci 2030. Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 de kilometri și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură. 


Termene de depunere pentru cele mai importante proiecte de infrastructură

Alte două proiecte importante de infrastructură rutieră și de transport au termene în următoarele luni. Este vorba despre termenul limită de depunere a ofertelor în cadrul licitației pentru realizarea legăturii Clujului la Autostrada Transilvania, prin Tureni - Mărtinești, pe data de 10 aprilie. Pe de altă parte, se apropie și termenul pentru depunerea ofertelor pentru achiziționarea a 18 autobuze electrice, care vor deservi liniile din municipiu.

„De asemenea, pot să vă spun că în 10 aprilie e termenul pentru conectarea Clujului la Autostradă, pe la Tureni - Mărtinești, care reprezintă un exemplu fantastic pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului. La începutul lui martie vom avea rezultatul licitației pentru 18 autobuze electrice, care vor fi aduse la Cluj-Napoca și care modernizează flota de transport în comun a municipiului. Deocamdată, numai de-astea cu șofer, dar viitorul să știți că aparține și altor forme de autobuze, nu numai celor electrice, ci și celor cu hidrogen,  și autobuze autonome, aia e despre viitor. Iată că toate proiectele mari despre care am vorbit sunt în faza de implementare”, a mai spus primarul Emil Boc. 

CITEȘTE ȘI:

Drum de legătură în Florești, cu două benzi pe sens, interconectat cu Centura metropolitană. Pivariu: „Proiect important pentru rezolvarea traficului”

abonare newsletter