Administrație
Activiștii clujeni, propuneri pentru amenajarea malurilor Someșului în Florești
Membrii Consiliului Apei aduc o serie de propuneri privind amenajarea malurilor Someșului și a afluenților săi pentru a fi incluse în planul urbanistic general al comunei Florești. Ce solicitări au civicii clujeni?
Activiștii clujeni, propuneri pentru amenajarea malurilor Someșului în Florești. FOTO: Consiliul Apei Cluj
Membrii societății civile pentru protejarea mediului și a apelor propun amenajarea unei rețele verde-albastre a comueni Florești, pe malurile Someșului și ale afluenților săi, care să fie prevăzută în planul urbanistic general (PUG) al comunei.
„Consiliul Apei a studiat documentația pusă în dezbatere publică a noului PUG Florești cu interes în special pentru temele legate de apă, dar în sens mai larg, cu interes pentru temele legate de mediu. Din păcate, am constatat cu dezamăgire că noul PUG nu aduce o abordare actuală a cursurilor de apă, a Someșului și a afluenților săi, nu planifică o rețea verde albastră a localității, ori spații verzi în proximitatea zonelor de locuit. De asemenea, lipsesc măsuri concrete de reducere a riscului de inundații, o problemă acută a localității”, arată semnatarii unei petiții.
Spații de relaxare pe malurile Someșului
Membrii Consiliului Apei, o asociație civică din Cluj, solicită administrației locale amenajarea unor spații de relaxare și de practicare a sporturilor în aer liber pe malurile Someșului.
„Propunem respectarea principiilor de deschidere a localităților spre cursurile de apă care țin de accesibilitatea cât mai ușoară la Someș și la afluenți pentru locuitori. Cerem realizarea a cât mai multe amenajări care pot susține activități de sport, loisir și relaxare și ierarhizarea traficului adiacent cursurilor de apă pornind de la traficul auto cel mai îndepărtat de râu, urmat de traficul public, biciclete și, cel mai aproape de râu, traficul pietonal. Dezvoltarea unei rețele de spații verzi adiacente cursurilor de apă ajută și mai mult la politica de deschidere a orașelor spre râu”, mai cer reprezentanții Consiliului Apei.
De asemenea, civicii atrag atenția asupra riscului de inundații și îndeamnă autoritățile locale să includă în PUG un ghid de reducere a riscului de inundații: „Floreștiul este traversat de mai mulți afluenți ai Someșului Mic, afluenți care alcătuiesc o rețea verde albastră a localității (…). Această rețea de afluenți este una dintre cheile în managementul riscului la inundații și pot constitui o rețea de spații verzi și trasee pietonale și velo legate la Someșul și la viitorul culoar velo la nivel metropolitan. (…) E absolut necesar ca PUG-ul să conțină măsuri de reziliență care să răspundă fenomenelor meteorologice extreme care sunt tot mai frecvente. În acest sens, propunem un Ghid de reducere a riscului de inundații similar cu cel al unor orașe europene. Un exemplu în acest sens poate fi Amsterdam Rainproof. Fiecare UTR din PUG ar trebui să fie completat de reglementări legate de procentul de suprafața verde minimă pe parcelă, legate de procentul de suprafață permeabilă de pe parcelă, reglementări legate de managementul apelor pluviale, rigole, canale de conducere a surplusului de apă, bazine de retenție a apei, acoperișuri verzi etc”, transmit aceștia.
Ce propuneri au activiștii civici?
În concluzie, membrii societății civile au următoarele solicitări:
- Propunem o discuție cu elaboratorii PUG și beneficiar (Primăria și Consiliul Local plus Consiliul Județean (arh. șef) în scopul ameliorării reglementărilor din UTR-urile vizate cu „ieșire” la Someș
- Propunem redesenarea zonei de protecție (de 15 m) pentru amplificarea ei, în funcție de contextul concret pe tot traseul râului Someșul Mic prin Florești.
- Propunem evidențierea în PUG a hărții de risc de inundație actuală și a hărții viitoare, după implementarea unor măsuri de reducere a acestuia concrete.
- Propunem includerea afluenților Someșului mic într-o rețea protejată de spații verzi și includerea Ghidului Apele Unite în anexele PUG-ului, astfel încât aceste cursuri de ape să fie amenajate pe principii de sustenabilitate și reziliență.
- Propunem includerea unui ghid de reducere a riscului la inundații cu măsuri concrete pe care trebuie să le adopte orice proiect de dezvoltare imobiliară.
- Propunem o politică prin care spațiile verzi din localitate trebuie să constituie o rețea cu noduri și culoare conectate pentru a permite utilizatorilor să le folosească în deplasările către zonele de interes. În acest sens, culoarul Someșului poate juca un rol important de legătură pe toată zona nordică a localității.
Semnatari din partea „Consiliului Apei” sunt: conf.dr.arh. Șerban Țigănaș, decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice Cluj-Napoca, Adrian Dohotaru, președinte al Asociației Societatea Organizată Sustenabil SOS, campania „Someș, culoar verde albastru”, arh. Marius Moga, președinte Asociația miniMASS, organizator Someș Delivery și av.dr.med. Radu Mititean, director executiv Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN).
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: