Administrație
Clujul vrea să facă bani din gunoaie. Tișe: „Abia atunci voi putea spune că misiunea mea s-a încheiat”
Obiectivul Consiliului Județean Cluj este să valorifice deșeurile, astfel încât sortarea și reciclarea acestora să devină o sursă de venit pentru județ, spune Alin Tișe.
Clujul vrea să facă bani din gunoaie. FOTO: Facebook/ Cătălin Sălăgean
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a mărturisit că dorește ca județul să ajungă „să facă bani din deșeuri”, prin sortarea și reciclarea acestora.
Liderul forului administrativ județean arată că, în prezent, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) este în procedură de predare comaniei Supercom, aflându-se până acum în gestionarea Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca. Alin Tișe a vorbit despre o sesizare legată de aruncarea unor deșeuri voluminoase (saltele, anvelope auto, lăzi de bere) în celula CMID, arătând că a atras atenția administratorului rampei de deșeuri și situația se va remedia, odată ce procesul de predare-primire va fi încheiat, cel mai probabil luna aceasta.
Președintele CJ Cluj arată că nu este nici în interesul administratorului CMID ca celula să se umple prea rapid, pentru că operatorul va trebui apoi să construiască o celulă nouă pe cheltuiala proprie.
„Există această problemă, în momentul de față suntem în procedura de predare a centrului de la RADP către operator, luna aceasta cred că vom încheia. Odată ce vom preda către ei, ei sunt responsabili de ce fac, dar ei au interes să facă o selectare cât mai amănunțită, pentru că, așa cum este contractul, cu cât aceste celule se umplu mai repede, cu atât operatorul, pe banii lui, trebuie să mai facă o celulă. Ei nu sunt dezinteresați în cât timp li se umplu celulele. Cu cât viața acestor trei celule este mai lungă, cu atât ei vor avea de făcut mai târziu investiția. Oamenii trebuie să știe că noi am construit celulele, pe bani europeni, așa cum zice legislația europeană, le-am predat la un operator. Se poate întâmpla ca operarea să nu fie perfectă, acolo intervin autoritățile, dar avem cu toții aceeași țintă, să scădem procentul de gunoi rămas și care se depune în celule. Ieri am avut această discuție, le-am explicat, sper că au luat și măsuri. Ei trebuie să respecte întocmai contractul pe care îl au cu județul, iar în momentul de față, contractul fiind într-o procedură de predare RADP-Supercom, se dă vina unii pe alții. Când se termină procesul, va exista un singur operator și o parte din aceste probleme se vor rezolva”, a decalrat Alin Tișe la un post local de radio.
Clujul ar putea produce bani din deșeuri
Președintele CJ Cluj arată că obiectivul său este ca județul Cluj să valorifice deșeurile colectate și să obțină astfel bani.
„Este o mare încercare pentru noi să trecem de la sistemul pe cae l-am avut de gestionare a gunoaielor și este cea mai mare problemă a județului acestuia și a țării noastre, aceasta cu gestionare gunoaielor, chiar dacă pare un subiect banal. Trebuie rezolvată această problemă odată pentru totdeauna și va conduce, la un moment dat, aceasta este ambiția mea, să facem bani din gunoi. În momentul în care județul Cluj va produce bani din gunoaie, voi putea spune că misiunea mea în această materie s-a încheiat și de acolo se trece la altă etapă, dar acolo este dezideratul nostru, să avem servicii bune la un preț rezonabil și să ajungem ca în județul nostru să producem energie și pentru asta lucrăm”, a mai arătat Tișe.
Amintim că marți, activistul civic Szakáts Istvan a realizat o fotografie deasupra celulei CMID, arătând că în rampa ecolozică sunt aruncate, printre altele, saltele vechi de pat, anvelope auto sau lăzi de bere.
„Azi am arătat Pata Râtul, rampa RADP și la CMID-ul la două autobuze de studenți, de la două școli, una din străinătatea europeană. Prin imaginea live a dronei transmisă prin zoom, ne-am uitat cu toții și la conținutul Celulei 1 a CMID.
Ne-am întrebat cum putem să vedem obiecte de peste 2 metri, saltele, cauciucuri și lăzi de bere în corpul celulei, când tehnologia performantă a CMID, plătită cu bani europeni, decontată și pusă în funcțiune, n-ar trebui să permită să ajungă acolo nimic mai mare de 8 centimetri.
Așa că am zburat drona pe deal… și surpriză.
Urmează relatarea pe larg despre toate surprizele trăite de noi toți în Pata Rât, rampa RADP și CMID, în Cluj-Napoca, orașul #ECO de cinci stele”, a transmis Szakáts Istvan pe grupul de Facebook Clujul Civic.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: