Administrație

Un proiect de suflet al Clujului. Primii pași pentru realizarea Centrului memorial „Avram Iancu”

Casa Memorială „Avram Iancu”, situată în centrul Clujului, va intra în circuitul cultural, dar și turistic al orașului. Primăria face primii pași pentru construirea viitorului muzeu.

Demersuri pentru realizarea Casei Memoriale „Avram Iancu” în Cluj-Napoca/Foto: monitorulcj.ro Demersuri pentru realizarea Casei Memoriale „Avram Iancu” în Cluj-Napoca/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Consilierii locali au aprobat, marți, un proiect de hotărâre prin care două imobile de pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca vor intra în domeniul public. Aceste demers reprezintă prima etapă pentru realizarea unui muzeu dedicat lui Avram Iancu. 

 


Mai exact, două apartamente dintr-un imobil de pe strada ce poartă numele revoluționarului pașoptist sunt declarate bunuri de interes public local. 

Cele două imobile, cu o suprafață totală de circa 128 mp, cu o valoare însumată de inventar de 758.000 lei, sunt situate la parterul unei clădiri din strada Avram Iancu. 


Demersuri pentru realizarea Casei Memoriale „Avram Iancu”

În baza unei analize a Comisiei mixte de repartizare a locuințelor sociale, care a constatat starea avansată de degradare a acestor spații, și care nu se pretează a fi renovate pentru a intra în circuitul locativ, s-a avizat favorabil trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului, în vederea transformării acestora în Casa Memorială/Muzeu „Avram Iancu” pentru a intra în circuitul cultural-turistic. 

„Este un proiect de suflet al Clujului, spun eu, și vizează constituirea Centrului memorial „Avram Iancu”.


Procesele necesare au fost câștigate, astfel încât să avem două imobile de pe strada Avram Iancu (apartamentele 1 și 4 de la numărul 17 – n.r.), care vor reprezenta nucleul în jurul căruia putem construi acest centru memorial. 

Mai întâi le trecem în domeniul public, pentru a putea fi folosite ulterior în acest scop important. 


Să nu uităm că acolo a locuit Avram Iancu înainte de Revoluția de la 1848”, a explicat edilul Emil Boc în ședința de marți a Consiliului Local. 

Asociația Despărțământul Cluj al ASTREI a înaintat anul trecut Primăriei o adresă prin care a propus ca imobilul de la numărul 17 din strada Avram Iancu să devină „bun public, destinat unei finalități muzeistice”. 

„Educația lui Avram Iancu s-a realizat la Cluj. (...).

Viitorul Crai al munților a absolvit în 1844 Liceul piarist catolic de pe Ulița Lupului și a devenit student la Drept. 

Ca student, în 1845 înjghebează o societate academică, sub președinția tânărului avocat clujean Alexandru Bohățiel și publică ziarul manuscris „Aurora”, foaie literară și expresie a a drepturilor culturale ale românilor. 

Locuia în casa de pe actuala stradă Avram Iancu nr.17 din Cluj-Napoca”, se arată în nota formulată de Biroul învățământ, cultură, culte și sport. 

Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local cu unanimitate de voturi. 

 „De statuie nu se atinge nimeni”

În primăvara anului trecut, primarul Emil Boc spunea că și Piața Avram Iancu va fi modernizată în curând.

Însă, edilul a susținut atunci că statuia lui Avram Iancu din strada cu același nume va rămâne intactă. 

„În exercițiul financiar 2021-2027 vom avea fonduri europene și vrem să includem și modernizarea Pieței Avram Iancu. 

Nimeni nu se va atinge de statuia lui Avram Iancu, pentru că orice plan începe cu menținerea statuii în Piața Avram Iancu. De acolo încolo putem să discutăm orice, dar un singur lucru: statuia lui Avram Iancu nu se mișcă de acolo. Rămân ferm. Simbolurile nu se discută, nu se ating. Ele se respectă și se păstrează”, a spus atunci Emil Boc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Când începe modernizarea Pieței Avram Iancu? Emil Boc: „Avem pregătită documentația”

abonare newsletter