Administrație

Contre în Consiliul local pe tema finanțării infrastructurii sportive. „Simți sau nu simți „U”. Aceasta este toată discuția!”

Contre între Putere și Opoziție în ședința de Consiliu local de miercuri, pe tema alocărilor financiare destinate asociațiilor culturale și sportive.

Alocările financiare pentru asociațiile sportive și culturale au provocat dezbateri aprinse în Consiliul local/ Foto: primariaclujnapoca.ro Alocările financiare pentru asociațiile sportive și culturale au provocat dezbateri aprinse în Consiliul local/ Foto: primariaclujnapoca.ro

 

 


Consiliul local Cluj-Napoca s-a întrunit în ședință extraordinară, miercuri, pentru a vota peste 200 de proiecte de hotărâre ce vizau sprijinul acordat din finanțări nerambursabile pentru asociațiile sportive și culturale ale Clujului. 

 


Unul dintre aceste proiecte prevedea o alocare susbtanțială pentru „U” Cluj în valoare de 2 milioane de euro. 

Și celelalte asociații sportive, dar și culturale, beneficiază de sume consistente de sprijin pentru activitatea și proiectele desfășurate. 


Reprezentanții USR din Consiliul local au cerut elaborarea unei abordări unitare a programelor de sprijin pentru asociațiile sportive și culturale din Cluj. 

„Apreciem creșterea finanțării pentru cluburile sportive, de la 10 milioane de lei anul trecut la 17 milioane de lei în prezent. Însă, merită menționat că 6 milioane de lei din această sumă va merge către asociația clubul de fotbal „Universitatea”.


 Cu alte cuvinte, 57% din bugetul de anul acesta merge către o singură asociație”, a arătat Adriana Cristian (USR) în Consiliul local. 

Potrivit consilierului USR, dacă anul trecut sprijinul pentru sportul de masă a fost de 12%, în acest an alocarea este și mai mică: doar 5%.


„Există alte exemple, de orașe precum Brașovul (Primăria Brașov este coordonată de Allen Coliban, USR –n.red), cu un buget mult mai mic, unde s-au alocat 40 de milioane pentru sport doar în acest an”, a explicat consilierul USR. 

Astfel, Opoziția a propus o alocare coerentă pentru mai multe proiecte sportive, nu doar pentru unele asociații, astfel încât sportul de masă să fie sprijinit pe bune. 

„Se vor întoarce împotriva lor”

Emil Boc a reacționat. 

CITEȘTE ȘI:

„U” Cluj poate avea o evoluție fenomenală în Liga I. Boc: „Echipa să știe că are stabilitate financiară și să poată construi în fiecare zi”

„Cred că suntem printre primăriile fruntașe din România care acoperă cele mai multe dintre facilitățile pe care le avem, fără a le avea pe toate. 

Sperăm ca descentralizarea sportului să se producă. Și acele cluburi care trebuie să treacă la municipiu, să treacă odată, astfel încât să ne permită o altă reorganizare, inclusiv din punct de vedere financiar”, a explicat primarul Emil Boc. 

Primarul a amintit de sprijinul municipalității pentru modernizarea sălilor de sport – o modalitate de a susține sportul de masă. 

„Eu știu că partidul USR este un partid mai tânăr. Dar să nu-și renege părinții și bunicii. 

Se vor întoarce împotriva lor. 

E vorba de ADN-ul orașului, și nu cred că ne putem permite să aruncăm vorbe de prisos la adresa unui brand care reprezintă inima fiecărui clujean. 

Să nu uităm rădăcinile, că acelea ne dau consistență. Să nu uităm de unde plecăm, restul este poveste”, a intervenit Emil Boc.

 USR a arătat că suma de 10 milioane de lei pentru „U” Cluj ar putea fi insuficientă. 

„Discuția nu este despre cât dai, ci de cât dai din bugetul general: 57% merge către un singur club”, a explicat Cristian. 

Reprezentanții USR au propus o dezbatere și în legătură cu finanțarea sectorului cultural, pentru că și în acest spațiu este nevoie de o discuție despre cum se acordă banii pentru sectorul cultural independent. 

După cum a arătat Radu Constantea, „U” Cluj a beneficiat anul trecut de o alocare de 22,5% din buget. 

Radu Constantea („U” Cluj): „Toate datele echipelor din Superligă, referitoare la buget, arată că din cele 10 echipe ale Ligii 1 care au astăzi o subvenție de la autoritățile publice locale, Universitatea Cluj se poziționează pe locul 7.

7 din 10 echipe care beneficiază de subvenție. Alte 6 echipe nu beneficiază de acest sprijin. 

Din perspectiva bugetului, U Cluj se poziționează pe locul 14, potrivit datelor oficiale. 

Din perspectiva veniturilor (din sponsorizări), Universitatea Cluj se poziționează pe locul 6.

Din venituri de ticketing/bilete – pe locul 6”, a arătat Constantea în fața consilierilor locali. 

Acesta a mulțumit pentru sprijin și arătat că echipa mai are mult de lucru, dar eforturile sunt centrate pe menținerea în Liga 1. 

Bugetul alocat clubului sportiv în prezent, adică cele 2 milioane de euro, sunt destinate în mare măsură sezonului următor din Superliga.  

Emil Boc: „Ceea ce dumneavoastră nu înțelegeți, din punctul meu de vedere, este că diferența noastră de abordare este fundamental diferită. 

În timp ce dumneavoastră spuneți „unii să trăiască, alții să moară”, cam așa ar fi dacă e să sintetizăm, pe când noi spunem: „să trăiască toți”.

Încercăm să avem grijă de fiecare componentă din acest oraș, evident, în limita unor resurse, pentru că ele nu sunt nelimitate. 

Din ceea ce au cerut și cât dăm pentru „U” Cluj, cred că nu acoperim nici jumătate din necesar pentru acest brand al Clujului, pe care îl simte fiecare. 

Dacă nu-l simți, n-are rost să vorbim. Ori îl simți, ori nu-l simți. E o chestie de simțire, nu de a susține un amendament la bugetul local. 

Simți sau nu simți „U”. Aceasta este toată discuția”, a explicat Boc. 

Radu Constantea a arătat că sprijinul pe care-l acordă Primăria Brașov cluburilor sportive, cu precădere celor de fotbal, este mai mare decât finanțarea propusă de municipalitatea clujeană. Astfel, deși unele echipe de fotbal brașovene sunt în Liga a II-a, acestea sunt finanțate cu sume mai mari decât a primit „U” Cluj anul trecut. 

Sprijin pentru sportul de masă

Susținerea sportului de masă este una fără precedent, susțin reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. 

„Care Primărie din România are o Polivalentă de nivelul Clujului? Suntem la zece ani de la lansare și încă nu ne-a ajuns nimeni. 

Care Primărie din România mai are două baze sportive cu caracter public, de ultimă generație, în care poți practica aproape orice tip de sport pe gratis, cu planificare?

Care Primăria va mai avea baza de natație, pe care noi o pregătim în Borhanci, cu o investiție deja plecată, contract semnat de 28 milioane de euro?

Plus școlile cu infrastructura sportivă modernizată?

Să privim fenomenul de sprijin pentru sport în complexitatea lui”, a conchis Emil Boc. 

Proiectul de hotărâre pentru alocarea financiară dedicată U Cluj a fost aprobat cu 16 voturi „pentru”, 3 „abțineri” și 4 neparticipări la vot. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alocare-record pentru „U” Cluj din bugetul local: 10 milioane de lei, finanțare nerambursabilă. Ce cluburi sportive mai primesc bani?

„U” Cluj poate avea o evoluție fenomenală în Liga I. Boc: „Echipa să știe că are stabilitate financiară și să poată construi în fiecare zi”

Proiectele sportive și culturale din Cluj în 2023. „U” Cluj ar putea încasa 10 milioane de lei din partea Primăriei

Ultimele Stiri
abonare newsletter