Administrație

Alți bani pentru un alt gazon! Cluj Arena nu este (încă) pregătită pentru meciurile din Campionatul European de fotbal U21!

Gazonul „nou-nouț” de la Cluj Arena, inaugurat în luna aprilie, are deja nevoie de îmbunătățiri care vor costa Consiliul Județean aproximativ 10.000 de euro.

Cluj Arena va găzdui meciuri din Campionatul European de Fotbal U21. Foto Facebook Cluj Arena Cluj Arena va găzdui meciuri din Campionatul European de Fotbal U21. Foto Facebook Cluj Arena

 

În luna aprilie, Consiliul Județean Cluj anunța finalizarea lucrărilor de înlocuire integrală a gazonului pe stadionul Cluj Arena. Costurile s-au ridicat la 2,6 milioane lei fără TVA.


Acum, forul județean va mai plăti în jur de 10.000 de euro pentru un gazon artificial pentru zona de siguranță adiacentă suprafeței de joc a stadionului Cluj Arena necesar pentru buna desfășurare a Campionatului European de Fotbal U21. Valoarea estimată a contractului se ridică la 43.400 lei fără TVA.

CITEȘTE ȘI: Cum arată gazonul „nou-nouț” de la Cluj Arena. Imagini spectaculoase surprinse din dronă

Potrivit caietului de sarcini, având în vedere faptul că în perioada 21 iunie – 5 iulie în România se desfășoară Campionatul European de Fotbal U21 și faptul că stadionul Cluj Arena va fi gazda a 4 meciuri internaționale, este necesară pregătirea stadionului pentru desfășurarea meciurilor internaționale conform reglementărilor UEFA.


„Conform ghidului UEFA privind calitatea terenului – întreținerea terenului cu gazon natural ediția 2018, care a fost elaborat cu scopul de a oferi sfaturi generice în ceea ce privește întreținerea, pregătirea, administrarea, monitorizarea și evaluarea terenurilor – este necesar ca zona din imediata apropiere a terenului (zona de siguranță) să fie sigură pentru jucători și arbitri. De aceea, dacă stadionul este utilizat pentru alte evenimente sportive, precum evenimentele de atletism, trebuie instalat un gazon artificial suplimentar de înaltă calitate în jurul terenului de joc, bine fixat de sol și îmbinat perfect cu gazonul natural. 

Prezentarea terenului și condițiile de joc trebuie să fie la cel mai înalt nivel de calitate pentru partidele de fotbal profesioniste. În practică, acest lucru înseamnă că terenurile trebuie să aibă un sistem de scurgere eficient, să fie netede și uniforme, să fie sigure pentru jucători, să permită desfășurarea unei partide în condiții optime, să aibă un impact vizual bun.  


Condițiile terenului influențează calitatea fotbalului jucat și reprezintă competiția, stadionul, clubul gazdă și țara. Gazonul artificial pentru zona de siguranță adiacentă terenului să aibă aspect și performanțe comparabile cu alte terenuri considerate ca fiind de un standard internațional similar", arată documentul citat.

CITEȘTE ȘI: Inspecție UEFA la gazonul de pe Cluj Arena. Alin Tișe: „Experții au fost foarte mulțumiți de calitatea lucrărilor”

Condiții tehnice minimale

  • Gazon artificial pentru zona de siguranță – 400 mp
  • Gazon artificial cu aspect natural și memorie realizat din piese de iarbă și plastic și baza rezistentă de cauciuc
  • Tehnologia dezvoltată numită „memorie” nu necesită muncă suplimentară pentru nivelarea lamelor de iarbă, deoarece după călcarea încărcăturilor lamele de iarbă revin la poziția lor naturală
  • Permite trecerea apei, nu necesită experiență profesională pentru instalarea sau menținerea acestuia, rezistă la îngheț și raze UV, murdăria se poate îndepărta cu ușurință
  • Produsul trebuie să acopere o garanție de 12 luni

Ce spune ghidul UEFA privind calitatea terenului

  • Orice capace de acces localizate în zona de siguranță trebuie acoperite în siguranță cu gazon artificial de o culoare asemănătoare (dacă nu aceeași) cu cea a gazonului natural înconjurător, eliminând pericolele de împiedicare).
  • Zona de încălzire a jucătorilor de rezervă - trebuie stabilită o zonă pentru exercițiile de încălzire suficient de mare încât să încapă trei jucători de rezervă și un antrenor de fitness pentru fiecare echipă, luând în considerare că trebuie rezervat un culoar de cel puțin 1 metru lățime pentru primul arbitru asistent, imediat lângă linia de tușă. În mod ideal, suprafața zonei de încălzire pentru jucătorii de rezervă trebuie să fie la fel ca cea a terenului de joc. 

Turneul final EURO U21 2023 este primul care va fi organizat în două țări. Acesta va avea loc în România și Georgia. 


Țara noastră va găzdui nu mai puțin de 15 meciuri ale turneului final: la București se vor disputa meciurile Grupei B, din care fac parte România, Spania, Ucraina și Croația, plus un meci din sferturile competiției și o semifinală. Iar la Cluj-Napoca se vor desfășura meciurile Grupei D, în care se vor înfrunta Franța, Italia, Norvegia și Elveția și, apoi, un sfert de finală.

Partidele vor avea loc pe stadioanele Steaua și Rapid-Giulești în București și pe Cluj Arena și Dr. Constantin Rădulescu la Cluj-Napoca.


Prin prezența la acest turneu final, România bifează a treia participare consecutivă după cele din 2019 și 2021.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„U” Cluj, în FINALA Cupei României. Meci incendiar pe Cluj Arena

Gazonul de pe Cluj Arena ar putea fi schimbat în fiecare an. Alin Tișe: „Vom schimba gazonul la Cluj Arena de fiecare dată, în fiecare an dacă trebuie”

În Săptămâna Mare, suporterii Universității fac scandal pe tema gazonului de pe Cluj Arena și amenință: „La supărare ne putem și revolta!"

Ultimele Stiri
abonare newsletter