Administrație
Refugiu pentru animalele bătute sau chinuite de proprietari. Consiliul Județean Cluj își face propriul adăpost pentru necuvântătoare
Proprietarii care își chinuie animalele vor putea rămâne fără ele, iar polițiștii vor putea decide trimiterea necuvântătoarelor într-un adăpost, dacă acestea sunt în pericol.
Pe raza județului Cluj există sute de câini abandonați. Foto Pixabay
Consiliul Județean va plăti pentru servicii de adăpostire a animalelor aflate în pericol pe raza județului Cluj pentru care s-a emis ordin de plasare în adăpost.
Potrivit unui anunț al instituției, valoarea estimată a contractului este de 162.000 lei fără TVA până la data de 31 decembrie, iar în cazul în care se optează pentru prelungirea perioadei cu 4 luni, valoarea estimată este de 108.000 lei fără TVA.
Animalele chinuite vor avea „o nouă casă”
Consiliul Județean Cluj urmărește încheierea unui contract de prestări servicii în vederea asigurării adăpostirii și îngrijirii animalelor aflate în pericol ce fac obiectul unui ordin de plasare în adăpost pentru o perioadă de încă 30 de zile de la expirarea ordinelor de plasare în adăpost emise de către polițiștii Inspectoratului de Poliție.
Animalul plasat în adăpost se consideră abandonat dacă deținătorul nu solicită restituirea acestuia în termen de 30 de zile de la data la care încetează aplicarea măsurilor de plasare în adăpost.
Potrivit anunțului de achiziție, activitatea de capturare a animalelor ce fac obiectul unui ordin de plasare în adăpost se desfășoară pe raza județului Cluj, „plasarea acestora urmând a se realiza în adăposturile deținute de operatori pe o rază de 150 kilometri”.
„Prestarea serviciului de adăpostire a animalelor aflate în pericol se va efectua permanent în funcție de solicitări, indiferent de anotimp și condiții meteo; serviciile publice constau în capturarea/preluarea/ridicarea/asistență veterinară e urgență, inclusiv intervenții chirurgicale, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor animalelor precum și a puilor acestora pe perioada de plasament; polițistul consemnează într-un proces verbal modalitatea de punere în executare a ordinului de plasare a animalului în adăpost; personalul care deservește adăpostul să fie instruit astfel încât să intervină atunci când este necesară preluarea animalelor; personalul să fie instruit să recunoască semnele de boală; adăpostul de animale trebuie să aibă angajat sau să dețină un contract de prestări servicii cu un medic veterinar; spațiile de cazare vor fi construite din materiale care pot fi curățate și dezinfectate ușor cu facilități pentru cazare, hrănire și adăpare, în funcție de specie, cu delimitare evidentă între boxele în care sunt cazate animale din specii diferite”, se arată în caietul de sarcini aferent achiziției.
Dacă își vrea animalul înapoi, proprietarul trebuie să plătească
Potrivit Consiliului Județean, cel care se va ocupa adăpostirea animalelor va avea obligația de a răspunde permanent la un număr de telefon.
„Serviciile publice constau în capturarea/preluarea/ridicarea, asistență veterinară de urgență, inclusiv intervenții chirurgicale, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea și vaccinarea. Ordinul de plasare a animalului în adăpost se semnează în mod obligatoriu de către polițistul care îl emite, iar ordinul de plasare a animalului se pune în executare în maxim o oră. În situația restituirii animalului către proprietar, deținătorul are obligația de a achita Consiliului Județean Cluj toate cheltuielile efectuate cu acordarea serviciilor animalului aflat în pericol, începând cu capturarea/preluarea/ridicarea acestuia, transportul la adăpost, cu hrana, cazarea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor diagnosticate. În situația în care se cunoaște proprietarul animalului abandonat, Consiliul Județean se va îndrepta în instanță în vederea recuperării cheltuielilor efectuate cu animalul respectiv”, mai transmite instituția.
Animalul plasat în adăpost se consideră abandonat dacă proprietarul nu solicită restituirea acestuia în termen de 30 de zile de la data la care înctează aplicarea măsurilor de plasare în adăpost. Animalele abandonate vor fi valorificate, adoptate sau eliberate în habitatul lor natural.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: