Administrație
Autobuze electrice pentru elevii din satele județului Cluj
Consiliul Județean Cluj va achiziționa autobuze electrice pentru copiii din mediul rural. Fondurile vin din PNRR.
Autobuz electric prezentat anul trecut la Cluj la evenimentul Smart Mobility. Foto: Facebook Emil Boc
Ministerul Educației a lansat luna trecută apelul de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar termenul de depunere a cererilor de finanțare este 30 iunie.
În acest sens, Consiliul Județean va încheia un acord cu 34 de comune din județul Cluj pentru achiziționarea de microbuze electrice pentru transportul elevilor.
În acest sens, Consiliul Județean va depune aplicația de finanțare, iar beneficiarii investiției trebuie să amplaseze o stație de încărcare pentru microbuzul electric într-un loc public și să asigure pe o durată de minimum 4 ani a resursei umană (șofer), costurile de reparații și întreținere a microbuzelor, precum și costurile de alimentare.
Alocarea financiară per proiect este de 30.172.560 lei, fără TVA.
„Pentru această valoare, finanțarea nerambursabilă este în procent de 100%”, transmite forul județean.
Potrivit documentelor Consiliului Județean, valoarea proiectului propus este de 36.442.179,20 lei (inclusiv TVA) din care 30.172.560,00 lei reprezintă cheltuieli eligibile asigurate din Planul Național de Redresare și Reziliență, la care se adaugă TVA în valoare de 5.732.786,40 lei, cheltuială asigurată din bugetul de stat, precum și cheltuieli neeligibile în cuantum de 451.120 lei (exclusiv TVA), respectiv 536.832,80 lei (inclusiv TVA).
Implementarea proiectului este estimată a se realiza în intervalul iulie 2023 – decembrie 2024.
„În vederea asigurării fluxului financiar, precizăm că impactul financiar asupra bugetului Județului Cluj în anul 2023 este de 1.500 lei fără TVA”, mai arată conducerea Consiliului Județean Cluj.
„Obiectivul urmărit în cadrul acestui apel vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus. Această măsură urmărește facilitarea accesului copiilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător, contribuind în același timp și la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030”, se menționează în proiect.
Pentru o distribuție echitabilă a microbuzelor electrice pe teritoriul României, astfel încât să se asigure accesul elevilor la un transport școlar către și dinspre școală, numărul total de microbuze electrice ce vor fi achiziționate se repartizează prin aplicarea de către Consiliul Județean a criteriilor de prioritizare:
- inaccesibilitate la transport școlar (a. numărul de elevi care fac naveta din unitatea administrativ-teritorială care a cerut microbuz electric; b. inexistența mijloacelor de transport școlar în unitatea administrativteritorială; c. distanța totală (dus-întors) zilnică pe care se realizează transport școlar;)
- amplasarea unității de învățământ preuniversitar în mediul rural / urban, izolat sau întro zonă defavorizată din perspectiva geografică sau socio-demografică
- existența stațiilor de încărcare
- amplasarea în mediul rural
- numărul de burse sociale.
Comunele cu care forul județean va încheia acorduri pentru a beneficia de autobuze electrice pentru transportul elevilor la școală sunt: Chiuiești, Sînpaul, Cămărașu, Poieni, Cășeiu, Mărișel, Iara, Beliș, Căpușu Mare, Măguri-Răcătău, Așchileu, Negreni, Mănăstireni, Rîșca, Aluniș, Vad, Mociu, Căianu, Băișoara, Ciurila, Luna, Ciucea, Sic, Aghireșu, Chinteni, Izvoru Crișului, Cojocna, Tureni, Iclod, Frata, Geaca, Mihai Viteazu, Săcuieu, Moldovenești.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: