Administrație
Școli și biserici distruse de ploi în județul Cluj
Două școli din comune din județul Cluj sunt în pericol să se prăbușească după ploile abundente din ultima perioadă. Probleme au fost și la unele biserici.
Intervenție a pompierilor clujeni pentru eliberarea carosabilului din cauza arborilor căzuți în urma unei furtuni. Foto: ISU Cluj
Consiliul Județean Cluj va aloca suma de 715.000 de lei (146.000 de euro) din fondul de rezervă pentru cinci comune pentru lucrări de reparații la școli, dar și pentru redimensionarea sistemelor de canalizare. Problemele au apărut în urma ploilor abundente din ultima perioadă.
Astfel, Primăria Mociu va primi 184.000 de lei din fondul de rezervă al bugetului local al judeţului pentru desființarea unui corp de la școala din sat.
„În urma fenomenelor meteorologice severe și dese din ultima perioadă, s-a constatat o degradare accentuată a clădirii ( Corpul 1) școlii cu clasele V- VIII din localitatea Mociu, existând riscul să se prăbușească. Pentru acest corp de cladire s-a făcut o expertiză tehnică în care se recomandă demolarea cladirii. De asemenea în solicitare se precizează faptul că bugetul anului în curs nu a permis alocarea sumei necesare demolării”, spun reprezentanții Primăriei Mociu.
Probleme sunt și în localitatea Feldioara, unde clădirea fostei școli riscă să se prăbușească.
Primăria comunei Cătina va primi de la Consiliul Județean 127.000 de lei din fondul de rezervă al bugetului în vederea finanțării lucrărilor de reparații la acoperișul cladirii fostei școli gimnaziale din localitatea Feldioara.
Potrivit autorităților, clădirea se află într-un grad avansat de degradare din cauza acoperișului și infiltrațiilor de la ploile din ultima perioadă, existând pericolul surpării unei părți și al afectării siguranței instalației electrice. Clădirea este destinată funcționării unui punct medical și desfășurării unor activități pentru tineret din această localitate.
Cojocna va primi 300.000 de lei din fondul de rezervă al bugetului local în vederea finanțării lucrărilor de reabilitare și redimensionare a sistemului de canalizare și preluare a apelor pluviale pe străzile Meșterilor și Lăutari din sat.
„În contextul fenomenelor meteorologice din ultima perioadă din cauza debitelor acumulate, rețeaua comunală de canalizare și fosele septice individuale au fost suprasolicitate, apa deversându-se pe proprietățile învecinate. În procesul verbal al Comitetului Local pentru Situații de Urgență Cojocna se specifică faptul că realizarea lucrărilor de intervenție vor fi suportate parțial și de Primăria Cojocna”, transmit reprezentanții primăriei.
Și primarul comunei Așchileu, Ana Cighir, a solicitat 48.000 de lei de la Consiliul Județean în vederea finanțării lucrărilor de reparații la Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Așchileu Mare. Datorită furtunilor care au avut loc în ultima perioadă s-a constatat infiltrarea apei prin tavane distrugând o mare parte din zugrăvelile interioare. La Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Așchileu Mare funcționează un număr de 170 elevi .
Primăria comunei Așchileu susține că nu dispune de suma necesară reparațiilor provocate în urma furtunilor.
Primăria Borșa a solicitat un ajutor de 56.000 de lei din fondul de rezervă al bugetului județului în vederea finanțării lucrărilor de reparații la Căminul Cultural, la Biserica Ortodoxă- Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și la Biserica Greco- Catolică- Înălțarea Sfintei Cruci, clădiri ce au fost afectate de fenomenele extreme din data de 25 iulie.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: