Administrație

Când se va putea circula pe autostradă de la Cluj până la Iași? Cluj-Târgu Mureș, exclusiv pe A3, de anul acesta

„Autostrada Unirii” a primit acordul de finanțare pentru tronsonul montan de 6,4 miliarde de euro. A8 va lega Târgu Mureș de Iași și de granița estică a țării, la Ungheni.

Când se va putea circula pe autostradă de la Cluj până la Iași? FOTO: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură Când se va putea circula pe autostradă de la Cluj până la Iași? FOTO: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură

 

 


Clujenii vor putea ajunge până la Târgu Mureș exclusiv pe Autostrada Transilvania, odată cu deschiderea ultimei porțiuni nefinalizate, Câmpia Turzii – Chețani. La cum arată lucrurile în prezent, lotul lipsă ar putea fi deschis circulației înainte de finalul acestui an.

 


În prezent, Compania Național de Administrare a Drumului a demarat demersurile și lucrează, în diferite stadii, la tronsoanele Autostrăzii Unirii (A8), care va conecta Târgu Mureș de municipiul Iași și de granița de Est a țării, pe la Ungheni. Această autostradă, odată construită, ar facilita transportul exclusiv pe drum de mare viteză, de la Cluj până la Iași și apoi mai departe, până la granița cu Republica Moldova.

Acord de finanțare pentru lotul montan

Autostrada A8 a primit acordul de finanțare pentru tronsonul montan de 6,4 miliarde de euro, iar licitația poate începe până la finalul anului, scrie Defapt.ro, citând Ziarul de Iași. Costul estimat de 6,4 miliarde de euro (cu tot cu TVA) a primit, alături de alţi indicatori, votul unanim al comisiei interministeriale. Urmează ca, în decurs de o lună, Executivul să adopte hotărârea de guvern referitoare la toţi aceşti indicatori tehnico-economici şi să înceapă pregătirea caietelor de sarcini pentru procedurile de licitaţie – care ar putea fi lansate înainte de sfârşitul acestui an.


Tronsonul montan lung de 159 km va fi împărţit în şase loturi, iar trei dintre acestea ar fi esenţial să intre anul acesta în licitaţie. Este vorba de Leghin-Pipirig, care ar veni în continuarea primului capăt intrat deja în proiectare şi, anul viitor, în execuţie, Moţca-Leghin (Tg. Neamţ). Celălalt capăt, Tg. Mureş-Miercurea Nirajului, pentru care CNAIR va nominaliza câştigătorul în zilele următoare. În continuarea lui vine al doilea din cele trei loturi, Miercurea Nirajului-Sovata. Al treilea lot leagă Sovata de Gheorghieni. 

Autostrada „Unirii” A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova. Tronsoanele de la Târgu Mureș și până la Miercurea Nirajului (cca 25 km) și de la Leghin la Târgu Neamț și până la Moțca/DN2 (circa 30 km) sunt prinse pe finanțare PNRR. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Analiză UBB: PIB-ul pe cap de locuitor, mai mare cu 25% în județele care au cel puțin un tronson de autostradă

abonare newsletter