Administrație
Aviz favorabil pentru reamplasarea pe soclu a statuilor de pe Kogălniceanu. Copacii din fața Bisericii Piariste trebuie să dispară
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj, subordonată Ministerului Culturii, a emis luni aviz favorabil pentru reamplasarea pe soclu a statuii lui Emil Racoviță și a grupului statuar „Școala Ardeleană”
Aviz favorabil pentru reamplasarea pe soclu a statuilor de pe Kogălniceanu. FOTO: monitorulcj.ro
Propunerile de reamplasare pe soclu a statuii lui Emil Racoviță și a grupului statuar „Școala Ardeleană” au primit aviz pozitiv din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Cluj.
De asemenea, potrivit documentului publicat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, Direcția pentru Cultură recomandă eliminarea arborilor din fața Bisericii Piariste de pe strada Universității, motivând că efortul făcut pentru eliminarea parcajelor și eliberarea perspectivelor către acest valoros monument este anihilat de menținerea arborilor, tineri de aproximativ 10 ani.
„Aviz favorabil.
1. Grup statuar „Școala Ardeleană”: - cu condiția prezentării detaliilor de execuție.
2. Bust „Emil Racovita”: - Avizul s-a emis în contextul detensionării situației apărute în timpul șantierului. Precizăm că într-o ședință anterioară de avizare s-a dat un aviz pentru îndepărtarea statuii (2019). Statuia a fostamplasată inițial fără aviz și fără proiect, fiind total inadecvată în context. Reamplasarea face, defapt,un deserviciu savantului român.
3. Amenajare str. Universității:- Cu recomandarea: eliminarea arborilor din fața bisericii baroce. Efortul făcut pentrueliminarea parcajelor și eliberarea perspectivelor către acest valoros monument este anihilat demenținerea unor arbori tineri de aproximativ 10 ani. În varianta anterioară erau mai mulți arbori dupăreamenajare (menținuți + nou plantați)”, se arată în document.
De asemenea, DJC Cluj arată că, în cadrul săpăturilor de pe acest șantier, au fost descoperite mai multe vestigii arheologice de imporanță excepțională, care vor fi valorificate.
„ În acest moment nu există un raport arheologic al echipei de la MNIT. Din monitorizareasăpăturilor am constatat că au apărut o serie de vestigii arheologice de imporanță excepțională. Înțelegem că se va solicita Comisiei Naționale de Arheologie valorificarea acestor vestigii. Vă recomandăm ca noul proiectant să ia legătura cu echipa de arheologi și să pregătească proiectul înacord cu descoperirile rezultate, pentru a se putea definitiva modificarea proiectului inițial. O adresă aDJC Cluj va fi transmisă în acest sens”, mai arată Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj.
Contract reziliat pe strada M. Kogălniceanu
În urmă cu aproximativ o lună, Primăria a încheiat un nou contract, cu un alt proiectant, pentru lucrările de modernizare din zona străzii Mihail Kogălniceanu.
Acordul inițial cu proiectantul Mossfern, pentru amenajarea urbană a străzilor Mihail Kogălniceanu-Universității și a străzilor adiacente, a fost reziliat de Primăria Cluj-Napoca, în condițiile în care firma nu a fost dispusă să remedieze problema cu privire la grupul statuar „Școala Ardeleană”, prin repunerea acestuia pe soclu.
Proiectul de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac a început în ianuarie 2022. Din cauza blocajelor apărute pe parcursul lucrărilor, administrația locală a decis rezilierea contractului cu proiectantul ce a fost desemnat în urma unui concurs internațional de soluții.
Problemele în teren au început să apară în primăvara lui 2023 când, în cadrul lucrărilor de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu, grupul statuar „Școala Ardeleană”, lucrare a sculptorului Romulus Ladea, a rămas fără soclu. Cazul a provocat ample dezbateri în spațiul public, iar administrația locală a anunțat revenirea la forma inițială.
În iulie 2023, problema relocării arborilor de pe strada Mihail Kogălniceanu și strada Universității a reprezentat un alt moment dificil, iar lucrările în teren au fost blocate temporar pentru identificarea unor soluții.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: