Administrație

Drumul expres Cluj-Dej bate pasul pe loc. Se reia licitația pentru studiul de fezabilitate.

Drumul expres Cluj-Dej, așteptat de clujeni de ani de zile, este tot la etapa elaborării studiului de fezabilitate.

Drum expres/Foto: arhivă monitorulcj.ro Drum expres/Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


În urmă cu un an de zile, în ianuarie 2023, Compania Națională de Administrare a Infrastrucrturii Rutiere (CNAIR) anunța semnarea contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate a drumului expres Cluj-Dej. Însă, după cum semnala deputatul clujean Viorel Băltărețu, în noiembrie anul trecut licitația pentru studiul de fezabilitate a fost anulată

 


Acum, CNAIR a transmis Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația necesară atribuirii contractelor pentru:
- Elaborarea Studiului de fezabilitate necesar construirii Drumului Expres Cluj-Dej.
- Elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar construirii Drumului de mare viteză Caransebeș-Lugoj.

După validarea documentației de atribuire, CNAIR va publica anunțul de participare la licitație și data limită pentru depunerea ofertelor, potrivit anunțului făcut de directorul CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 


Durata fiecărui contract este de 21 de luni, din care 18 luni pentru elaborarea studiilor de fezabilitate. Cele două contracte vor fi finanțate prin Programul Transport (PT) 2021-2027.

Un „drum expres” întârziat 

Promis din 2018, proiectul drumulului expres Cluj-Dej a avut parte de-a lungul anilor de câteva licitații anunțate și lansate pentru aceleași studii de fezabilitate, nereușind să depășească însă etapa licitațiilor. 


Hartă traseu drum expres Cluj-Dej/Foto: CNAIR

Spre exemplu, în iunie 2021 era lansată licitația pentru proiectul drumului expres Cluj – Dej, iar durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate a drumului de circa 75 de km era estimată la 18 luni.

Însă, proiectul nu s-a concretizat, motiv pentru care în ianuarie 2023 CNAIR anunța încă o licitație pentru studiul de fezabilitate. 


„Cu o mică, foarte mică întârziere de doar 2 ani și 7 luni, studiul de fezabilitate pentru drumul expres Cluj-Dej a fost din nou scos la licitație.

Momentan este trimisă către validare la ANAP, după care se publică pe portalul oficial de licitații”, a notat și deputatul USR Viorel Băltărețu pe pagina sa de Facebook cu privire la tergiversarea acestui proiect. 

Proiectul drumului de mare viteză Cluj-Dej are menirea de a asigura o rețea de transport rutier sigură și operațională, care să contribuie la reducerea numărului de accidente rutiere și la reducerea timpilor de călătorie.

Din cauza tergiversărilor și birocrației administrative, proiectul drumului expres care va conecta municipiul Cluj-Napoca de Dej are șanse să se concretizeze abia din 2026, având în vedere durata de 21 de luni (aproape doi ani de zile!) a contractelor, din care doar 18 luni sunt destinate proiectării. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

A fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate a Drumului Expres Cluj-Dej

Deputatul USR Viorel Băltărețu cere bani pentru drumul expres Cluj-Dej și trenul metropolitan Cluj

Drum expres între Cluj și Dej! 75 de km îi vom face într-o oră

abonare newsletter