Administrație

Primăria va construi un centru de îngrijiri paliative la Spitalul Clujana. Anul acesta încep și lucrările la Centrul de Adicții.

Primăria Cluj-Napoca va sprijini construirea unui centru pentru îngrijiri paliative la Spitalul Clujana. În 2024 ar putea începe și lucrările la Centrul de Prevenire și Tratare a Adicțiilor, a spus primarul Emil Boc.

Primăria va construi un centru de îngrijiri paliative la Spitalul Clujana. FOTO: Pixabay Primăria va construi un centru de îngrijiri paliative la Spitalul Clujana. FOTO: Pixabay

 

 


Un centru de îngrijiri paliative ar urma să fie construit la Spitalul Clujana de către Primărie. Potrivit primarului Emil Boc, administrația locală se află în dialog cu Ministerul Sănătății pentru realizare unui astfel de centru într-un nou corp de clădire care ar urma să fie ridicat pe un teren aparținând Spitalului Clujana.

 


„Am discutat la Spitalul Clujana, și aici a fost inițiativa domnului Constantea încă din vara anului trecut, care mi-a spus foarte direct că o problemă majoră a sistemului medical clujean este problema îngrijirilor paliative, adică îngrijirea acelor pacienți care se află într-o stare avansată de degradare a sănătății și nu se mai pot face prea multe din punct de vedere medical, dar poți, cât mai sunt în viață pacienții, să le faci traiul mai plăcut, mai lipsit de suferință, de durere și să poată să se bucure de cât mai au de trăit. Aceste centre de îngrijire paliativă trebuie să asigure și îngrijire medicală, dar și consiliere psihologică, astfel încât să avem grijă de aceste persoane, pentru că suferințele sunt groaznice. Acum suntem în dialog cu Ministerul Sănătății să acredităm o componentă unde să construim un corp nou de clădire. Avem un teren care ține de Spitalul Clujana, unde prin construcția unui corp nou putem să avem un asemenea centru de îngrijiri paliative. În egală măsură, ceea ce face Mitropolia prin Centrul Sfântul Nectarie, cunoscut ca centru de îngrijiri paliative pentru bolnavii oncologici, este absolut minunat. Aici se îmbină componenta de sănătate cu cea de credință, două componente esențiale în starea de bine a unui pacient. Vom sprijini în continuare acest centru”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio. 

Centru de Prevenire și Tratare a Adicțiilor, la Cluj-Napoca

În același timp, primarul Clujului a amintit că un Centrul de Prevenire și Tratare a Adicțiilor este în pregătire, urmând să fie lansată licitația.


„Proiectul (de centru pentru adicții – n. red.) deja a plecat la drum, l-am aprobat de anul trecut în buget, acum se face pregătirea licitației pentru execuție. Dacă vorbim de droguri, am identificat următoarea problemă: în primul rând, că avem acest fenomen și că el trebuie combătut de la rădăcină, de acolo de unde se propagă, de la curțile școlilor, la baruri, discoteci, și atunci avem echipe mixte, interdisciplinare care acționează și au rezultate prezentate periodic, sunt acolo și știu ce au de făcut. În al doilea rând, consumatorii, dacă sunt internați în anumite centre care nu sunt de profil, nu se rezolvă pe fond problema, după ce ies de acolo pot continua consumul de droguri, nu se tratează dependența, care e cauza de bază, de fapt. Atunci, am făcut proiect pentru centrul de prevenire și de tratare a adicțiilor, a tuturor adicțiilor – că e alcool, că e drog, că e altceva – prin care, dacă ai voință, poți să scapi mult mai ușor. Acest centru de prevenire a adicțiilor este în lucru”, a mai arătat edilul.

Primarul a vorbit și despre numărul tot mai mare de consumatori de droguri: „(Consumul de droguri – n. red.) este o problemă care vine la pachet cu avantajele democrației, vin și dezavantajele ei, pentru că libertatea aceasta de mișcare, libertatea în sensul larg a cuvântului aduce și aspecte negative. Un oraș nu aduce numai lucruri bune, nu aduce numai festivaluri, numai distracție, teatru, operă, film, concerte, meciuri de tenis, de fotbal. Un oraș mare aduce și violență, aduce și sărăcie, aduce și criminalitate, aduce și cerșetorie. Fenomenele acestea, dacă nu le ții sub control în fiecare zi, distrug calitatea vieții într-un timp foarte scurt”, a mai spus Emil Boc.


„Când faci lucruri bune, poți mai ușor să stăpânești lucrurile grele”

Primarul a povestit despre întâlnirea cu o femeie care i-a relatat despre cazul soțului ei bolnav, care a fost tratat și operat fără nicio intervenție din partea vreunei cunoștințe, fără șpagă sau alte complicații.

„Lucrurile acestea trebuie încurajate și acestea se întâmplă a Cluj. Mai sunt și greutăți, și probleme, dar sunt și multe lucruri bune care se întâmplă. (...) Fiecare trebuie să își facă datoria, eroii democrației sunt indivizii, cei care zi de zi își fac datoria în domeniul lor și care își fac o viață mai bună. Când faci lucruri bune, poți mai ușor să stăpânești lucrurile grele”, a arătat edilul.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Consumatorii de droguri, duși la Psihiatrie pentru că nu există alte soluții. La Cluj se construiește un centru pentru dependenți

abonare newsletter