Administrație
Un milion de euro pentru orașul desemnat Capitală Europeană a Inovării. De ce nu va candida Clujul?
Comisia Europeană a lansat a zecea ediție a premiilor „Capitala Europeană a Inovării”. Titlul oferă orașului desemnat câștigător noi oportunități și vizibilitate la nivel european, dar și un premiu de un milion de euro.
Clujul nu se va bate pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării. FOTO: Facebook/ Emil Boc
Comisia Europeană a anunțat recent lansarea a zecea ediție a premiilor Capitala Europeană a Inovării (iCapital). Titlul recompensează orașele europene cu practici de guvernare deschise spre experimentare, care își propun să fie modele pentru alte orașe, prin utilizarea tehnologiei în beneficiul cetățenilor. Clujul nu se va bate, însă, pentru titlu.
Ajuns în finala competiției în anul 2020, orașul nostru nu va mai putea participa la alte ediții a premiilor. Chiar dacă nu e o regulă scrisă, primarul Emil Boc a explicat, pentru monitorulcj.ro, că „nu este o practică” pentru orașele ajunse la una dintre ediții între finaliști să candideze din nou. Amintim că, în 2020, orașul nostru a ajuns printre primele șase orașe în cursa pentru titlul de „Capitală Europeană a Inovării 2020”, însă municipiul Cluj-Napoca a pierdut în „finală” în fața orașului Leuven (Belgia).
Clujul, pe „lista scurtă” pentru Capitala Europeană a Inovării în 2020
În 2020, Cluj-Napoca a pierdut competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în fața orașului belgian Leuven. A obținut însă recunoașterea de a fi unul dintre cele mai importante hub-uri inovative din Europa.
Leuven, un oraș din Belgia, a fost numit Capitala Europeană a Inovării pentru modul în care acesta îmbunătățește viețile cetățenilor săi. Odată cu titlul obținut, câștigătorul a primit și premiul de 1 milion de euro pentru soluții inovative pentru provocările sociale care implică cetățenii.
Totuși, Cluj-Napoca s-a încadrat în lista finaliștilor, alături de Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia), Valencia (Spania) și Viena (Austria). Alături de celelalte orașe, care formază hexagonul inovării în Uniunea Europeană, Clujul a câștigat un premiu de 100.000 de euro, oferit orașelor cu statut de runner-up city.
Ce este „Capitala Europeană a Inovării”?
Prin premiile Capitala Europeană a Inovării, Uniunea Europeană recunoaște orașele cu ecosisteme de inovare care favorizează incluziunea. Premiul identifică orașe care promovează conexiuni și sinergii între diferiți actori (mediu academic, cetățeni sau companii) pentru a transpune cu succes rezultatele în bunăstarea societății și stimularea inovării.
Competiția oferă șase premii împărțite în două categorii: Capitala Europeană a Inovării și Orașul european inovator în ascensiune. Orașul care va câștiga titlul de Capitala Europeană a Inovării 2024 va intra în posesia unui premiu de un milion de euro. Orașele clasate pe următoarele două poziții vor fi premiate cu câte 100.000 de euro fiecare.
La categoria Orașul european inovator în ascensiune câștigătorul primește un premiu în valoare de 500.000 de euro, iar următoarele două orașe clasate câte 50.000 de euro fiecare. Competiția este deschisă orașelor cu minimum 50.000 de locuitori, din state membre UE și țări asociate programului Orizont Europa.
Printre câștigătorii edițiilor anterioare se numără Barcelona (2014), Amsterdam (2016), Paris (2017), Atena (2018), Nantes (2019), Leuven (2020), Dortmund (2021), Aix-Marseille Provence Metropole (2022) și Lisabona (2023), numite, pe rând capitale europene ale inovării.
Câștigătorii la categoria Oraș inovator în ascensiune au fost Vantaa (2021), Haarlem (2022) și Linkoping (2023).
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: