Administrație
Clujul va genera energie „verde” din deșeuri! Alin Tișe, președintele CJ Cluj: „Este un obiectiv îndrăzneț”
Consiliul Județean (CJ) Cluj a făcut un pas important în rezolvarea definitivă a gestionării deșeurilor din județ.
Clujul va genera energie „verde” din deșeuri! Alin Tișe, președintele CJ Cluj: „Este un obiectiv îndrăzneț” Foto: Narița Andrei/monitorulcj.ro
Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a semnat miercuri, în prezența câștigătorului licitației, societatea Waste Powertech SRL, contractul privind proiectarea și execuția instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj.
Valoarea adjudecată a contractului este de 60.794.052 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj.
Alin Tișe a precizat că va începe o nouă etapă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor din județul Cluj.
„Suntem la finalul unui drum sinuos și începutul unei noi etape în ceea ce privește gestionarea deșeurilor din județul nostru. Este vorba despre o instalație ultra-modernă care are rolul de a reduce semnificativ cantitățile de deșeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică, astfel încât să ne putem încadra în ținta stabilită prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deșeurile municipale până în 2025. Este un obiectiv îndrăzneț pe care îl putem bifa acum mult mai ușor, cu atât mai mult cu cât soluția tehnică propusă este una ecologică, ce va genera energie verde, valorificabilă economic. De altfel, din estimările noastre, energia produsă într-un an acoperă consumul Consiliului Județean, al stadionului Cluj Arena și al celorlalte instituții subordonate”, a spus Alin Tișe într-o conferință de presă.
Un pas important în rezolvarea definitivă a gestionării deșeurilor
Stația de dezintegrare moleculară va fi finalizată în prima parte a anului viitor și va putea fi upgradată cu noi module, în funcție de nevoile identificate. Prima etapă este dedicată proiectării. Conform contractului, antreprenorul lucrărilor va trebui să realizeze inclusiv operarea și mentenanța instalației pe perioada de garanție de 3 ani, timp în care Consiliul Județean nu va avea niciun cost suplimentar. Instalația, integral automatizată, va fi amplasată în cadrul Zonei tehnice a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, pe o suprafață de cca. 1000 mp, în imediata apropiere a Stației de sortare și a Stației TMB.
Stația de dezintegrare moleculară va putea valorifica energetic o cantitate de cca. 25.000 tone deșeuri reziduale/an. De asemenea, dintr-o cantitate de 1 tonă de deșeuri mărunțite și uscate se pot genera 1,1-1,15 MW/h curent electric, din care până în 10% se va folosi pentru funcționarea instalației. De asemenea, prin generarea gazului rezultat pe parcursul unui an, Consiliul Județean își propune să producă aproximativ 18.240,00 MWh.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: