Administrație

„Drumul Bistriței” a fost finalizat. Leagă două zone importante și facilitează dezvoltarea economică.

Consiliul Județean a finalizat în aprilie modernizarea din fonduri europene a drumurilor județene DJ 161, DJ 161G și DJ 172A, în lungime de peste 41 km. Astfel a fost finalizat în întregime „Drumul Bistriței”, în lungime de 82 km.

Noua legătură cu județul Bistrița-Năsăud, în lungime de 82km, generează efecte benefice în ceea ce privește dezvoltarea acestei întregi zone a județului Cluj. | Foto: CJ Cluj Noua legătură cu județul Bistrița-Năsăud, în lungime de 82km, generează efecte benefice în ceea ce privește dezvoltarea acestei întregi zone a județului Cluj. | Foto: CJ Cluj

 

 


Luna aprilie le-a adus locuitorilor Clujului finalizarea unui drum care face legătura cu județul Bistrița-Năsăud și facilitează dezvoltarea economică a acestei zone a județului.

Consiliul Județean Cluj a finalizat și recepționat lucrările finanțate din fonduri europene care au vizat modernizarea și reabilitarea drumurilor județene DJ 161G Sucutard – Palatca – Vaida Cămăraș – DN 16 și DJ 172A limită cu județul Bistrița-Năsăud – Țaga, ca părți ale Lotului 1 al „Drumului Bistriței”, respectiv a drumului județean DJ 161 (DN 16) Gădălin – Bonțida – DN 1C, parte componentă a Lotului 2 al „Drumului Bistriței”.


„Importanța aparte pentru infrastructura rutieră a județului e dată de faptul că am finalizat, cu fonduri europene, Drumul Bistriței, în lungime de 82 km. Este o reușită din perspectiva arealului vast pe care îl deservesc. În același timp, realizarea acestei noi legături extrem de utile cu județul Bistrița-Năsăud generează efecte benefice în ceea ce privește dezvoltarea acestei întregi zone a județului”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Noua legătură cu județul Bistrița-Năsăud, în lungime de 82km, generează efecte benefice în ceea ce privește dezvoltarea acestei întregi zone a județului Cluj. | Foto: CJ Cluj

De o mare complexitate și anvergură, lucrările de modernizare și reabilitare a drumurilor județene DJ 161G Sucutard – Palatca – Vaida Cămăraș – DN 16 și DJ 172A limită cu județul Bistrița Năsăud – Țaga, în lungime de aproape 25 km, au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului și asfaltarea în două straturi, respectiv binder și strat de uzură, realizarea a 4,5 km de consolidări, 11,5 km de drenuri și 12,25 km de rigolă carosabilă, parapete de siguranță, aproape 10.000 de metri pătrați de amenajări hidrotehnice, dar și reabilitarea a trei poduri. 
De asemenea, au fost realizate podețe transversale, accese la proprietățile situate pe raza localităților Vaida Cămăraș, Palatca, Petea, Chiriș, Sucutard și Țaga, trotuare, acostamente, canalizația tehnică destinată montării fibrei optice, serviciilor de telefonie, etc., precum și lucrări de marcaje și semnalizare rutiere.
În valoare totală de peste 117,5 milioane de lei, proiectul a fost finanțat în proporție de 98% din fonduri europene și 2% de la bugetul județului.


Un alt proiect european al Consiliului Județean Cluj, care a fost finalizat și recepționat, vizează lucrările de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ 161 (DN 16) Gădălin – Bonțida – DN 1C. 
Investiția de mare anvergură a vizat tronsonul de aproape 17 km lungime și a constat în lucrări de modernizare a platformei drumului și asfaltarea în două straturi, realizarea de podețe transversale, șanțuri betonate, rigole carosabile, accese la proprietăți și trotuare pe raza localităților Gădălin și Bonțida, dar și de stații pentru transportul în comun. 
De asemenea, au fost executate operațiuni constând în realizarea de acostamente, parapete de siguranță în cazurile în care s-a impus acest lucru, marcaje și semnalizare rutiere, precum și reabilitarea trecerii cu calea ferată din localitatea Bonțida.
Lucrările de modernizare au inclus și reabilitarea a cinci poduri, inclusiv noul pod peste râul Someș din localitatea Bonțida care a fost construit în urma demolării vechiului pod.
Valoarea totală a proiectului este de 82,7 milioane de lei, și a fost finanțată în proporție de 98% din fonduri europene și 2% de la bugetul județului.

Noua legătură cu județul Bistrița-Năsăud, în lungime de 82km, generează efecte benefice în ceea ce privește dezvoltarea acestei întregi zone a județului Cluj. | Foto: CJ Cluj

Legături și „scurtături” la Drumul Bistriței, recepționate încă din 2021

Vă reamintim că sectoarele de drum DJ 109 (DN 1C) Răscruci – Borșa – Vultureni – DJ 109A, ca parte a „Drumului Bistriței – Lot 1”, și DJ 109 (DJ 109A) – Așchileu Mare – limită cu județul Sălaj, ca parte a „Drumului Bistriței – Lot 2”, în lungime de aproximativ 32 de kilometri, au fost finalizate și recepționate anterior, în cursul anului 2021.
De asemenea, sectorul de drum județean DJ 109 C care face legătura între DJ 172A și DJ 161G a fost modernizat tot în cadrul proiectului „Drumul Bistriței”, din fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj.



„Încheierea cu succes a lucrărilor de modernizare și reabilitare a acestor drumuri județene este o mare reușită din perspectiva arealului vast pe care îl deservesc. În același timp, realizarea acestei noi legături extrem de utile cu județul Bistrița-Năsăud generează efecte benefice în ceea ce privește dezvoltarea acestei întregi zone a județului”
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

Noua legătură cu județul Bistrița-Năsăud, în lungime de 82km, generează efecte benefice în ceea ce privește dezvoltarea acestei întregi zone a județului Cluj. | Foto: CJ Cluj

CITEȘTE ȘI: 
Legătură între A3 și Drumul Bistriței. A fost lansată licitația

Un drum județean ce leagă Drumul Bistriței de Autostrada Transilvania, între Topa Mică - Așchileul Mic, va fi modernizat de Consiliul Județean Cluj.
Consiliul Județean Cluj a lansat licitația pentru servicii de proiectare și asistență tehnică aferente modernizării drumului județean 170B Topa Mică-Așchileul Mic, în lungime de 8 kilometri.
Drumul funcționează ca legătură între DJ 109 Drumul Bistriței, DN 1F și Autostrada A3 Transilvania.
„Acest drum județean face legătura între recent modernizatul DJ 109 - Drumul Bistriței și drumul național 1F, respectiv Autostrada Transilvania, și reprezintă, în fapt, o mini-centură a municipiului Cluj-Napoca prin zona de nord. Este un coridor de mobilitate extrem de important, menționat în chiar Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (PATJ) realizat împreună cu specialiștii Băncii Mondiale”, a explicat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Drumul Bistriței a fost finalizat. Alin Tișe: „Încheierea cu succes a lucrărilor de modernizare și reabilitare a acestor drumuri județene este o mare reușită”

Ultimele Stiri
abonare newsletter