Administrație
Emil Boc: „Reluarea programului ANL pentru tineri, o urgenţă naţională. Propun Guvernului să lansăm un parteneriat.”
Reluarea programului pentru locuinţe ANL este o urgenţă naţională, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca. El a transmis că propune Guvernului să fie lansat un parteneriat prin care să reînceapă programul ANL.
Reluarea programului pentru locuinţe ANL este o urgenţă naţională, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca | Foto: pixabay.com
Emil Boc a transmis că reluarea programului pentru locuinţe ANL este o urgenţă naţională. El a declarat că propune Guvernului să fie lansat un parteneriat prin care să reînceapă programul ANL.
„Propunem Guvernului să lansăm un parteneriat astfel încât să fie reluat programul ANL. Este o urgenţă naţională reluarea programului ANL pentru tineri. A intrat în adormire. Acest program, atât de important în marile aglomerări urbane, nu mai poate fi amânat. Dacă se amână ne pierdem cea mai importantă resursă pe care o are această ţară, cea umană. Nimic nu e mai important decât a şti în aceste momente cum să îţi ţii acasă oamenii. La Cluj am reuşit să păstrăm acelaşi număr de populaţie. Din acest motiv pe mine mă interesează foarte mult ce se întâmplă în Floreşti, este o modalitate prin care ne putem păstra în continuare resursa umană. Mă interesează ce se întâmplă în zona metropolitană. Din acest motiv facem tren metropolitan şi centură. Tinerii pot rămâne acasă printr-o combinaţie de venituri bune, educaţie, sănătate, infrastructură şi calitate a vieţii”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.
Cluj, în topul regiunilor cu cele mai scumpe locuințe
Potrivit unui raport publicat la finalul anului trecut de Banca Națională a României, cele mai scumpe și inaccesibile locuințe din România se află în Cluj, unde prețul mediu pe metru pătrat este de 2.329 euro. Piața imobiliară rezidențială de aici este și cea mai inaccesibilă pentru populație. Vânzările de imobiliare au consemnat un recul în perioada ianuarie-septembrie 2023 față de ianuarie-septembrie 2022, potrivit sursei citate. La nivel național, tranzacțiile imobiliare au scăzut cu 18%.
„Costurile ridicate de construcție continuă să pună presiune pe prețurile locuințelor noi, intensificând creșterea acestora comparativ cu locuințele existente (4,4 la sută vs. -2 la sută, T2 2023, termeni anuali)”, se arată în studiul BNR.
În ceea ce privește accesul oamenilor la piața imobiliară rezidențială, indicatorul preț pe venit pune în evidență diferențe importante în plan regional. Datele BNR arată că clujenii au nevoie de peste 11 ani ca să își achiziționeze o locuință nouă (din punct de vedere al venitului), iar pentru bucureșteni perioada de timp e de 7 ani.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: