Administrație

Restructurări în Primărie. Mai multe servicii se desființează, dar se „nasc” altele.

Schimbări în Primăria Cluj-Napoca, unde o serie de servicii se restructurează, iar activitatea se reorganizează în cadrul unor noi compartimente.

Organigramă mai „suplă” a Primăriei|Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Organigramă mai „suplă” a Primăriei|Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Consilierii locali vor aproba, în ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare, un proiect de hotărâre ce vizează restructurarea unor servicii de interes public din cadrul Primăriei. Decizia vine în contextul măsurilor fiscale aprobate în toamna anului trecut de Guvern, care au dus la majorări de taxe și anularea unor scutiri de impozite pentru unele domenii de activitate (precum construcțiile sau IT-ul). Însă, Legea nr. 296/26.10.2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României prevede și unele măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice.

CITEȘTE ȘI: 
Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

Printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.


Organigramă mai „suplă” a Primăriei

Proiectul de hotârâre ce va fi votat de consilierii locali prevede reorganizarea unor servicii și desființarea unor posuri, precum: 

*Postul contractual de execuție de inspector de specialitate, vacant în cadrul Cabinetului primarului, se desființează. 
*Alte două posturi din cadrul Compartimentului Monitorizare lucrări de infrastructură se desființează.
*Biroul Mass-Media, în subordinea primarului municipiului Cluj-Napoca, se reorganizează în Compartimentul Mass-Media.
*Serviciul Audit public intern, care are în structură 8 posturi (1 post de conducere+7 posturi de execuție), se reorganizează în Compartiment Audit public intern, și va dispune de 5 posturi de execuție. În schimb, posturile de conducere (șef serviciu) va fi înlocuit de funcția publică de execuție de auditor.


Restructurările vizează o serie de Servicii din cadrul Primăriei, precum: Serviciul Strategii de informatizare, Biroul Relații externe și investitori, Serviciul Transformare Digitală și Inovare, Serviciul Financiar-Direcția Economică etc. 

Spre exemplu, „prin aplicarea prevederilor Legii nr. 296/26.10.2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung cu modificările și completările ulterioare, Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor din municipiul Cluj-Napoca, cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local, va transfera activitatea și personalul încadrat la Direcția Parcări publice, fără personalitate juridică, care se va înființa în cadrul Primăriei Cluj-Napoca”, se arată în proiectul de hotărâre


Direcția Parcări publice se înființează în subordinea primarului municipiului Cluj-Napoca, având în structura organizatorică 31 de posturi: 3 posturi funcții contractuale de conducere și 28 de posturi funcții contractuale de execuție. În același timp, cinci posturi din structura Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor, se reduc.   

Un alt exemplu vizează activitatea și personalul încadrat, ce va fi transferat în cadrul unei noi structuri înființate în subordinea primarului, respectiv Direcția Centrul de cultură urbană, ce va înlocui Serviciul public pentru administrarea obiectivelor culturale. Direcția Centrul de Cultură urbană se înființează în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, în subordinea primarului municipiului Cluj-Napoca, și va avea în structura organizatorică 27 de posturi contractuale (4 funcții de conducere și 23 de funcții de execuție.


CITEȘTE ȘI: 
Cât câștigă primarul, un polițist local sau un paznic din Primăria Cluj-Napoca? Sporuri de până la 50% pentru bugetari.

În Primăria Cluj-Napoca sunt 1.093 de posturi în statul de funcții, față de numărul total de 1.166 de posturi, aprobate printr-o Hotărâre de Consiliu Local din 2023. 

sursa: primariaclujnapoca.ro

De asemenea, numărul posturilor prevăzut prin proiectul de hotărâre (1.093) nu depășește numărul maxim de posturi prevăzut (1.121) în OUG nr.63/2010, se mai arată în proiectul de hotărâre. 

În plus, potrivit legii noilor măsuri fiscale, aprobate în toamna anului trecut, numărul total al funcțiilor publice de conducere trebuie să fie de maximul 8% din nunmărul total al posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite. 

„La nivelul ordonatorului principal de credite, funcțiile de conducere (143), raportal la numprul total de posturi (3082,5), reprezintă 4,64%, față de maximum 8%”, se arată în proiectul de hotărâre citat. 

Proiectul de hotărâre va fi dezbătut și supus votului Consiliului Local în ședința de marți, 25 iunie. Documentul prevede implementarea prevederilor din cadrul legii privind noile măsuri fiscale aprobate în toamna anului trecut și reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice, precum și desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legea măsurilor fiscale, care prevede aplicarea de noi taxe și eliminarea unor facilități, promulgată de Klaus Iohannis

Cât câștigă primarul, un polițist local sau un paznic din Primăria Cluj-Napoca? Sporuri de până la 50% pentru bugetari.

abonare newsletter