Administrație
Primăria Cluj-Napoca a atras 25 de milioane de euro din fonduri europene pentru construcția noului liceu din Borhanci, extinderea Școlii „Ion Creangă” și dotarea cu echipamente IT a unităților de învățământ din municipiu.
Emil Boc a semnat, sâmbătă, contracte în valoare de 25 de milioane de euro, fonduri europene, pentru investiția în infrastructura școlară din Cluj-Napoca.
Administrația Clujului investește 25 de milioane de euro, din fonduri europene, în școlile din municipiu|Foto: Emil Boc Facebook.com
Municipalitatea continuă să investească în școlile din cartierele Clujului. Pentru realizarea noului liceu din cartierul Borhanci, precum și pentru extinderea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăștur, dar și în vederea dotării a zeci de unități de învățământ din municipiul Cluj-Napoca cu echipamente IT, Primăria Cluj-Napoca investește 25 de milioane de euro, din fonduri europene.
Fonduri europene pentru infrastructură educațională de calitate în cartiere
Sâmbătă, în Sala de sticlă a primăriei a avut loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Educației, reprezentanții universităților din Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Alba-Iulia și Târgu Mureș și reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, în vederea semnării unor contracte de finanțare europeană pentru creșterea calității procesului educațional.
„Cluj-Napoca: Educația pe primul loc. Am semnat astăzi contracte în valoare totală de 25 milioane euro”, a anunțat primarul Emil Boc prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
CITEȘTE ȘI:
Contracte de investiție în proiecte educaționale, în valoare de 75 de milioane de euro, semnate de ministrul Educației Ligia Deca, la Cluj. Emil Boc: „Obiectivul nostru este ca tinerii să rămână acasă”
Finanțarea atrasă cuprinde construcția noului Liceu din Borhanci, supraetajarea și reabilitarea Școlii Ion Creangă și dotarea cu echipamente IT a 64 unități de învățământ din întreg orașul.
„Concret, pentru Cluj-Napoca, am semnat astăzi alături de Ministrul Educației, doamna Ligia Deca, contracte în valoare de 21 milioane de euro pentru construirea noului liceu din cartierul Borhanci și supraetajarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăștur. Valoarea finanțării din PNRR este de 11 milioane de euro, în timp ce 10 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul local”, a explicat primarul Emil Boc.
De asemenea, tot astăzi, primarul Emil Boc a semnat contracte de furnizare în valoare de 3,5 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente IT performante a 64 unități de învățământ din toate cartierele Clujului. Aceste dotări fac parte dintr-o finanțare mai mare, de 9 milioane de euro din PNRR, atrasă pentru echiparea corespunzătoare a școlilor din municipiu.
Clujul, oraș model în privința investițiilor în educație
Ministrul Educației, Ligia Deca, a apreciat eforturile depuse de administrația locală a Clujului în susținerea proiectelor educaționale și a afirmat că modelul oferit de municipiul Cluj-Napoca trebuie „multiplicat” la nivel național.
Ne aflăm într-un oraș etalon în ceea ce privește implicarea autorității publice locale în bunăstarea școlilor și a universităților. Clujul este demult timp un model, nu numai în privința rezultatelor, de la indicatori și rezultate la Evaluarea Națională la indicatori de inovare și internaționalizare, însă este un loc unde vedem o implicare constantă a întregii comunități pentru ceea ce înseamnă baza societății, și anume educația.
CITEȘTE ȘI:
Au început lucrările la liceul din Borhanci. Emil Boc: „Viitorul Clujului se pregătește aici, astăzi”
PNRR-ul are o componentă importantă alocată educației, în valoare de 3,5 miliarde de euro, cu un termen relativ scurt, de cinci ani, valabil până la finalul lui 2026, când toate investițiile din PNRR vor trebui recepționate. Iar din aceste 3,5 miliarde, 1 miliard de euro a mers pe dotarea și schimbarea școlii românești.
Spre exemplu, valoarea investițiilor din județul Cluj este de aproximativ 150 de milioane de euro, circa 754 de miliioane de lei, la nivelul județului.
Clujul este printre județele cu cea mai mare investiție în educație. Modelul Clujului merită multiplicat la nivel național”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.
În județul Cluj, valoarea totală a proiectelor educaționale finanțate din fonduri europene este de circa 150 de milioane de euro.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: