Administrație

Zidurile orașului roman Napoca, din Parcul I.L. Caragiale vor fi conservate. Parcul este finalizat în proporție de 70%.

Zidurile orașului roman Napoca care au fost descoperite pe șantierul Parcului I.L. Caragiale urmează să fie conservate.

Zidurile orașului roman Napoca care au fost descoperite pe șantierul Parcului I.L. Caragiale urmează să fie conservate| Foto: Emil Boc - Facebook Zidurile orașului roman Napoca care au fost descoperite pe șantierul Parcului I.L. Caragiale urmează să fie conservate| Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Zidurile orașului roman Napoca au fost descoperite în urma unor săpături ce au avut loc în Parcul I.L. Caragiale.  Acestea urmează să fie restaurate și făcute accesibile publicului, potrivit primarului Emil Boc.


În urma renovărilor ce au avut loc la parcul Caragiale, s-au descoperit doua incinte medievale a orașului, ce traversează suprafața parcului. În urma acțiunilor de documentare, primăria a decis să pună în evidență descoperirile arheologică, în special pentru a atrage atenția asupra evoluției istorico-urbanistice a orașului.


„Zidul roman al incintei orașului Napoca. Dată fiind însemnătatea istorico-urbanistică a acestei descoperiri arheologice, se impune conservarea și punerea în valoare a unei părți a zidului roman printr-o amenajare care să asigure vizibilitatea și accesibilitatea publicului larg. Costurile vor fi asigurate de către Primăria Cluj-Napoca ”, a declarat primarul Emil Boc.

Ce schimbări vor avea loc în Parcul I.L. Caragiale și în împrejurimi?

Schimbările vor cuprinde nu doar spațiul verde, ci și monumentele descoperite. O parte a zidului urmează să fie amplasată încât să fie accesibilă publicului. Toată suprafața parcului va fi regândită pentru păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente. 


Canalul Morii va fi reamenajat în așa fel încât să devină o parte integrată a parcului, încât să fie făcut accesul oamenilor la apă, dar și aceasta să treacă fără probleme. Se dorește punerea în valoare a acestui curs, fiind al doilea cel mai important din oraș. 
Strada Octavian Petrovici va trece printr-un proces de restructurare, de la plantarea de arbori, la reconfigurarea geometriei în plan, înlocuirea sistemului de iluminat și aducerea a noi piese de mobilă urbană. Vor urma și alte organizări ale străzilor, de tip shared-space și eliminarea spațiului dintre trotuarul pietonal și spațiul destinat mașinilor.

Lucrările de modernizare a parcului din centrul Clujului, desfășurate pe o perioadă de 14 luni, ar putea fi încheiate în iarna acestui an sau cel târziu la începutul lui 2025. 


Articol realizat de Alina Petric

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zid roman, descoperit pe șantierul din Parcul I.L.Caragiale. Managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: „Niciodată nu a fost dezvelit ca acum”

Clujenii se vor putea bucura de parcul modernizat din centrul Clujului din iarna anului viitor. Tarcea: „Nu ne vom atinge de niciun arbore din Parcul I.L.Caragiale”.

abonare newsletter