Administrație

Proiecte pentru sport, cu bani de la Primărie. Emil Boc: „Mişcarea, practicată cu rigurozitate la școală, fără să umblăm după adeverințe de scutire”.

Elevii din Cluj sunt susținuți prin intermediul proiectelor dezvoltate de administrația locală pentru a face sport. „Încurajăm copii să se înscrie în activități sportive. Umblatul după scutiri a devenit un «sport național»”, spune Emil Boc.

Proiecte de susținere a activitățilro sportive, cu bani de la Primărie. „Mişcarea, practicată cu rigurozitate la școală, fără să umblăm după adeverințe de scutire”.|Foto: Municipiul Cluj-Napoca-Facebook Proiecte de susținere a activitățilro sportive, cu bani de la Primărie. „Mişcarea, practicată cu rigurozitate la școală, fără să umblăm după adeverințe de scutire”.|Foto: Municipiul Cluj-Napoca-Facebook

 

 


În condițiile în care adolescenții din România au cea mai înaltă rată de obezitate din UE, potrivit raportului pe sănătate al Comsiei Europene, practicarea oricărui tip de sport și implicarea în activități extrașcolare reprezintă o dimensiune prioritară.

Astfel, în anul școlar 2024-2025, Primăria Cluj-Napoca acordă vouchere sportive elevilor, în valoare de 500 de lei, care să le permită practicarea sportului de durată în cadrul asociațiilor și cluburilor sportive. 


CITEȘTE ȘI: 
Elevii din Cluj, încurajați să facă mișcare, prin intermediul voucherelor sportive. Emil Boc: „Să facem din mișcare o regulă a vieții de zi cu zi, un mod în care să ne simțim bine în orașul nostru!”

După cum semnalează primarul Emil Boc, elevii sunt încurajați să facă mișcare și să practice sportul cu rigurozitate, tocmai pentru a elimina practica „scutirii” de la orele de sport. 

Sportul, practicat cu rigurozitate 

Astfel, prin interes și implicare personală, elevii pot practica pe cont propriu orice tip de sport, astfel încât activitățile de acest tip să nu reprezinte o obligație. 


După cum semnalează primarul Emil Boc, „umblatul după scutiri a devenit un «sport național»”. 

„Din acest an școlar, elevii de clasa a III-a vor primi 500 de lei pentru a se înscrie la un club sportiv sau asociație pentru a face sport. Vor putea practica orice tip de sport, dar să facă sport, activități extrașcolare. Această componentă pe care o desfășurăm are în vedere stimularea tinerilor pentru a se implica în activități sportive”, a explicat Emil Boc, joi, în cadrul unei intervenții radio locale. 


Elevii clujeni primesc bani pentru practicarea sportului, din noul an școlar.|Foto: Emil Boc Facebook.com

Proiectul, în valoare de circa 1 milion de euro, pentru acordarea voucherelor sportive și culturale pentru elevi, susține practicarea sporturilor de către copii și accesul la evenimente culturale.

CITEȘTE ȘI: 
Primul Skatepark de interior din Cluj-Napoca, pentru încurajarea practicării sportului. Emil Boc: „Va fi deschis pe tot parcursul anului”.

„Obiectivul este de a avea o minte sănătoasă într-un corp sănătos, așa cum este cunsocut încă din Antichitate. De altfel, proiectul administrației din Cluj vine să corecteze o problemă pe care o avem în România, în sensul că raportul pe sănătate al Comisiei Europene ne-a arătat faptul că, din nefericire, adolescenții din România au cea mai înaltă rată de obezitate din Uniunea Europeană. 


Sportul trebuie practicat cu rigurozitate la școală, fără să umbăm după adeverințe de scutire de sport. Umblatul după scutiri a devenit un «sport național»”, a explicat primarul Clujului, Emil Boc. 

Politici publice de susținere a activităților sportive pentru elevi

„Și atunci, noi, autorități locale, părinții, copiii și școala, trebuie să punem în practică politici publice prin care să diminuăm acest fenomen.

Creăm infrastructura care să le permită copiilor să se joace, să facă sport. Inclusiv prin politica de a lăsa curțile școlilor deschise pe parcursul verii, pentru a încuraja tinerii să facă sport. Prin bazele sportive publice, precum este cea din cartierul Gheorgheni sau baza sportivă „La Terenuri”, unde se poate practica aproape orice tip de sport în condiții libere și de calitate.

Încurajăm copiii să se înscrie în activități sportive la cluburi, să facă sport, iar de acolo se poate naște un viitor sportiv performant. De aceea am venit cu sprijin financiar, pentru că unele sporturi sunt costisitoare și cer un anumit suport financiar. 

Iată de ce am inițiat proiectul vocuherelor sportive, care se adresează elevilor din clasa a III-a a ciclului primar, pentru a trezi apetitul copiilor pentru sport. Dacă proiectul va fi un succes, îl vom continua și în anii viitori”, a explicat primarul Emil Boc. 

În ianuarie 2024, Primăria anunța inițierea unui program-pilot, derulat din anul școlar 2024-2025, pentru implicarea elevilor în activități culturale și sportive. Astfel, prin intermediul voucherelor sportive, elevii se pot înscrie în cluburile sportive din municipiu, măsură menită să promoveze pasiunea pentru sport în rândul celor mici și să combată sedentarismul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elevii clujeni primesc bani pentru activități culturale și sportive, începând din anul școlar 2024-2025

Ultimele Stiri
abonare newsletter