Administrație

Noi autobuze electrice pe străzile din Cluj

Primăria va achiziționa noi autobuze electrice pentru transportul public din Cluj-Napoca. Măsura va contribui la reducerea traficului din municipiu și a poluării.

Flota CTP se înnoiește cu autobuze electrice|Foto: Municipiul Cluj-Napoca-Facebook Flota CTP se înnoiește cu autobuze electrice|Foto: Municipiul Cluj-Napoca-Facebook

 

 


Încă un pas pentru reducerea traficului din oraș și a poluării, prin introducerea de noi autobuze electrice pe străzile din Cluj-Napoca

CITEȘTE ȘI: 
18 autobuze electrice articulate pentru legătura dintre Cluj-Napoca și Florești, cu finanțare din PNRR. Licitația a fost adjudecată

Consilierii locali vor aproba, în ședința de săptămâna viitoare, achiziția unei noi serii de autobuze electrice articulate de 18 m, inclusiv stații de încărcare.


Transport public electric: confort sporit și mai puține mașini în trafic

Obiectivul proiectului constă în reducerea emisiilor de carbon în municipiul Cluj-Napoca, prin achiziționarea a 31 de autobuze electrice, a unui număr de 18 stații de încărcare lentă și a 5 stații de încărcare rapidă, precum și montarea și alimentarea cu energie electrică a acestora. 

Vor fi înlocuite astfel 31 de autobuze vechi, echipate cu motoare diesel. 


„Această măsură va asigura un serviciu eficient de transport public de călători, cu confort sporit, precum și reducerea numărului de deplasări cu transportul privat (autoturisme), iar prin urmare va contribui la reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transporturi”, se arată în motivarea proiectului. 

Autobuzele vor fi exploatate în sistemul de transport public în comun din municipiul Cluj-Napoca și vor circula pe următoarele linii: 35, 46B, 24B


Achiziția vizează un contract în valoare de 156.785.481,65 lei, inclusiv TVA/circa 31,4 milioane de euro, din finanțare europeană. Contribuția municipiului Cluj-Napoca este în valoare de 28,3 milioane de lei. 

„În urma analizei realizate din cadrul studiului de oportunitate pentru achiziționarea mijloacelor de transport public – autobuze electrice cu baterie și pile de combustie și a rezultatelor obținute s-a constatat că cea mai bună soluție în ceea ce privește achiziționarea de mijloace de transport comun nepoluante este achiziția a 31 de autobuze electrice cu baterie articulate (18 m) și a 25 de autobuze electrice cu pilă de combustie (cu H2) standard (12 m)”, se arată în proiectul de hotărâre. 


Durata totală a proiectului, cu toate etapele de implementare pentru proiectele cu finanțare europeană, este de circa 2 ani de zile (25 de luni).

Primăria a depus spre finanțare proiectul de achiziționare a noilor autobuze electrice în vederea accesării de fonduri nerambursabile. 

Transport public „verde”, pentru reducerea poluării

În februarie 2024, în Cluj ajungeau pentru teste primele autobuze electrice dintr-un lot de 18 autobuze contractate de administrația locală în urma unei licitații adjudecate de firma Solaris Urbino.

CITEȘTE ȘI: 
Primele autobuze electrice articulate, în teste pe străzile din Cluj. Noile mijloace de transport public au o lungime de 18 m și capacitate de peste 130 de persoane.

În prezent, 50% din flota Companiei de Transport Public este electrică, inclusiv autobuze electrice, tramvaie și troleibuze, potrivit datelor publicate de Primăria Cluj-Napoca.

Mai mult, iarna trecută, Consiliul Local aproba un proiect de hotărâre, în urma studiului de oportunitate realizat de specialiști, pentru achiziția de autobuze cu hidrogen. 

„Autobuzele pe hidrogen nu mai țin de noutate, ci reprezintă o realitate. Autobuzele cu hidrogen circulă deja pe drumurile Europei. Trebuie să ne gândim și la autobuzele cu hidrogen, pentru că la un moment dat s-ar putea să avem o problemă cu autobuzele electrice. Adică ambele variante sunt verzi, nepoluante și trebuie susținute”, declara primarul Emil Boc în cadrul ședinței de Consiliu Local din ianuarie 2024.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primele autobuze electrice articulate, în teste pe străzile din Cluj. Noile mijloace de transport public au o lungime de 18 m și capacitate de peste 130 de persoane.

Clujul, tot mai aproape de introducerea autobuzelor cu hidrogen. Stație de producere și alimentare cu hidrogen, construită de Primărie.

abonare newsletter