Administrație
Biserica Calvaria din Cluj, unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Transilvania, va fi iluminată arhitectural
Unul din edificiile însemnate din Cluj, Biserica Calvaria din Mănăștur, va fi pus în valoare prin intermediul iluminatului public arhitectural.
Unul din cele mai însemnate edificii din Cluj, Biserica Calvaria din Mănăștur, pus în valoare prin intermediul iluminatului public arhitectural.|Foto: monitorulcj.ro
Consilierii locali vor aproba în ședința programată în această săptămână proiectul ce prevede punerea în valoare a unuia dintre cele mai vechi edificii arhitecturale ale Clujului. Este vorba de extinderea și eficientizarea sistemului de iluminat public arhitectural din jurul Bisericii Romano-Catolice Calvaria, situată în cartierul Mănăștur.
CITEȘTE ȘI:
Cea mai veche clădire din România, Biserica Calvaria din Cluj, ridicată acum 1.000 de ani. Istoria ei este tumultoasă
În vederea promovării unor spații publice atractive din Cluj, inclusiv pe timpul nopții, administrația locală propune realizarea iluminatului public arhitectural în zona Bisericii Calvaria, în condițiile în care, în prezent, în jurul monumentului istoric din cartierul Mănăștur, nu există o rețea de iluminat public.
„Aceste lucrări sunt necesare, în primul rând, pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță a instalațiilor de iluminat public realizându-se astfel și o promovare a zonei, printr-o apariție spectaculoasă în lumină”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre.
Astfel, zona aleii Grădini Mănăștur-strada Plopilor, unde este situată Biserica Calvaria, cu hramul Sfânta Maria, va beneficia de o punere în valoare prin iluminatul public arhitectural, investiție estimată la 190.444.08 lei (cu TVA), din bugetul local, iar lucrările vor fi realizate în decurs de două luni.
Un spațiu încărcat de istorie: Biserica Calvaria din Cluj
Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, ca urmare a fortificațiilor din perioada Evului Mediu, când întregul areal dispunea de șanțuri de apărare spre sud, est și vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă.
Primul document care amintește mănăstirea din Cluj-Mănăștur este bula papală dată la 21 iunie 1222 de papa Honoriu al III-lea.
Mănăstirea a funcționat ca loc de autentificare a documentelor până în 1556, fiind cel mai important notariat din Transilvania, după cel de la Alba Iulia.
Biserica reprezintă una dintre cele mai însemnate monumente istorice și arhitecturale din Cluj. Aceasta a fost o mănăstire benedictină construită în timpul domniei regelui Ladislau I al Ungariei, în a doua jumătate a secolului al XI-lea.
Din vechile construcții se mai păstrează doar corul bisericii, construită în secolul al XIX-lea pe vechile fundații.
De-a lungul timpului, biserica a fost afectată de incursiunile mongole și conflictele armate din zonă, fiind refăcută de cinci ori.
De la sfîrşitul secolului al XIX-lea, Biserica a fost oferită, franciscanilor în 1922, care au refuzat-o, apoi Bisericii Greco-Catolice, Biserica Romano-Catolică păstrându-și drepturile de proprietar. După instaurarea regimului comunist și interzicerea Bisericii Greco-Catolice, biserica a fost dată de către autoritățile comuniste Bisericii Ortodoxe Române, care a folosit-o până în 1990.
Între 1991 - 1994, biserica a fost folosită în comun de către Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică. În anul 1994 edificiul a revenit în folosința Bisericii Romano-Catolice, ulterior el fiind renovat.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: