Administrație
Noi taxe aplicate în 2025. Cât va costa parcarea la Cluj Arena sau eliberarea unei autorizații de construire.
Noi taxe și tarife aplicate în anul fiscal 2025. Cât va costa parcarea la Cluj Arena și care va fi valoarea taxei aplicate pentru eliberarea unei autorizații de construire.
Noi taxe aplicate în 2025. Cât va costa parcarea la Cluj Arena sau eliberarea unei autorizații de construire.|Foto: Consiliul Județean Cluj
Consiliul Județean Cluj va dezbate, joi, în cadrul unei ședințe ordinare, taxele și tarifele aplicate pentru anul fiscal 2025.
Conform principiului autonomiei locale financiare unităţile administrativ-teritoriale au dreptul la resurse financiare suficiente, pe care autorităţile administraţiei publice locale le pot utiliza în exercitarea atribuţiilor lor, pe baza şi în limitele prevăzute de lege.
CITEȘTE ȘI:
Noi tarife de parcare în Cluj-Napoca, din 2025. Cum cresc taxele și impozitele în noul an.
În exercitarea atribuţiilor privind dezvoltarea economico-socială a judeţului, Consiliul Judeţean stabileşte impozite şi taxe judeţene, în condiţiile legii.
Astfel, potrivit proiectului de hotărâre analizat de Consiliul Județean Cluj, o serie de direcții și structuri aflate în subordinea administrației județene au propus aplicarea unor noi tarife pentru serviciile prestate de la 1 ianuarie 2025.
Taxe și tarife aplicate în anul fiscal 2025
Direcția Urbanism și Amenajarea Teritoriului propune pentru anul 2025 modificarea taxei pentru eliberarea unei autorizații de construire pentru o clădire rezidențială sau clădire-anexăîn valoare de 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de constucții, prin introducerea unor valori minime. Aceasta va avea următorul conținut: „Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clădire rezidenţială sau clădire-anexă: 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţii:
- 1.375 lei valoarea minimă pentru clădire cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din caramidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic
- 825 lei valoarea minimă pentru clădire cu pereți exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic
- 550 lei valoarea minimă pentru clădire - anexă indiferent de sistemul constructiv.”
Restul taxelor și tarifelor rămân la nivelul celor aprobate pentru anul 2024.
Direcția de Administrare Drumuri Județene propune tarife pentru emiterea de avize, acorduri prealabile, autorizaţii de amplasare şi/sau de acces în zona drumului, aprobare instituire restricţii de circulaţie şi tarife pentru utilizarea amprizei şi a zonei de siguranţă a drumurilor judeţene, aflate în proprietatea Județului Cluj sau în administrarea Consiliului Județean Cluj, precum și a tarifelor suplimentare de utilizare a drumurilor de interes judeţean.
Tarifele se păstrează în aceeași structură ca și cele din anul 2024, însă au fost indexate cu Indicele Prețurilor de Consum pentru Servicii comunicat de Institutul Național de Statistică.
Direcţia de Administrare şi Exploatare a Stadionului Cluj Arena a comunicat rectificările propuse nivelului taxelor/tarifelor utilizate în prezent în vederea exploatării imobilului Cluj-Arena. Astfel pentru anul 2025 se propun următoarele modificări:
- majorarea taxei, pentru folosirea parcării subterane sau supraterane, în afara competițiilor, de la 1,68 lei/oră/auto, plus TVA, la 2,52 lei/oră/auto, plus TVA;
- majorarea taxei, privind închirierea de spații publicitare exterioare arenei – tarif minim de la 35,00 lei/mp/lună, plus TVA, la 40,00 lei/mp/lună, plus TVA;
- majorarea taxei pentru închirierea de spații destinate depozitării unor materiale de la 10,00 lei/mp/lună, plus TVA, la 12,61 lei/mp/lună, plus TVA;
- majorarea taxei privind închirierea sălii multifuncționale VIP etaj 2 sau zona VIP – lojă+ terasă etaj 3, de la 5.000,00 lei/8 ore/etaj, plus TVA, la 6.000,00 lei/8 ore/etaj, plus TVA;
- majorarea taxei pentru închirierea arenei pentru concerte, festivaluri, spectacole și întruniri cu caracter comercial, de la 25.000,00 lei/zi, plus TVA, la 30.000,00 lei/zi, plus TVA;
- diminuarea taxei - încărcare stație electrică de la 1,68 Lei/kWh, plus TVA, la 1,24 lei/ kWh, plus TVA.
Celelalte taxe și tarife se păstrează la nivelul anului 2024.
Direcția Administrație și Relații Publice propune pentru anul 2025 actualizarea taxelor speciale pentru realizarea de copii de pe documentele care constitue informații de interes public create și/sau gestionate de Consiliul Județean Cluj, practicate în anul 2024 prin aplicarea procentului de 0,05% la 3.700 lei (salariul minim pe economie valabil în anul 2024) rezultând o creștere nesemnificativă a acestora.
De asemenea, se propune păstrarea taxelor pentru ghidaje turistice la nivelul anului 2024.
Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj propune menținerea taxelor speciale pentru anul 2025 la nivelul celor din anul 2024.
Taxe și tarife utilizate pentru servicii oferite utilizatorilor în cadrul Castelului Bánffy din Răscruci
Intrare obiectiv turistic
*adult – 15 lei/persoană
*preșcolari, elevi, studenți, adulți handicap mediu/ușor – 3,75 lei/persoană
*pensionari – 7,5 lei/persoană
*grup vizitatori minim 10 persoane - 11,25 lei/persoană
*Ședință foto/video în scop privat - maxim 10 persoane - 250 lei/oră.
*Activitățile și evenimentele organizate în grădină/curte - 10.000 lei/8 ore.
Regulamentul de acces și vizitare a ansamblului monument istoric Castel Bánffy din Răscruci poate fi accesat pe site-ul Consiliului Județean Cluj.
Anual Consiliul Judeţean Cluj aprobă taxe şi tarife pentru anul fiscal următor, acestea constituie integral venituri proprii, inclusiv amenzile şi penalităţile aferente acestora şi sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor publice a căror finanţare se asigură de la bugetele locale.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: