Administrație
De la modă la problemă: Tot mai multe trotinete abandonate la Cluj
Anul trecut, peste 2.500 de de trotinere electrice abandonate pe spațiul public, care afectau traficul pietonal și rutier, au fost ridicate și scoase la licitație.
Trotinetele electrice abandonate, ridicate de pe domeniul public și scoase la licitație|Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook
Crește numărul trotinetelor electrice lăsate aiurea pe domeniul public.
Încă din vara anului 2021, în Cluj-Napoca a fost adoptat regulamentul privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public.
Dacă acum doi ani, mai bine de 1.800 de trotinete lăsate în locuri nepermise au fost ridicate de Regia Autonomă a Domeniului Public, numărul mijloacelor de transport alternativ ridicate anul trecut de pe domeniul public a ajuns la peste 2.500.
Trotinete abandonate și nerevendicate, scoase la licitație
Municipalitatea clujeană a scos la licitație trotinetele electrice abandonate pe domeniul public și care nu au fost revendicate.
CITEȘTE ȘI:
Noi reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice: RCA obligatoriu, vârsta minimă – 16 ani și examen din legislația rutieră
„Aceste trotinete pot să fie ridicate contra cost de la RADP, ca și în cazul ridicării unei mașini, iar în cazul în care nu se ridică aceste trotinete de către firmă le vom scoate la vânzare.
Am și avut o licitație de scos la vânzarea acestor trotinete electrice, iar în cazul în care nu se cumpără, atunci o să le dăm la REMAT pentru distrugere”, a declarat, marți, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții radio locale.
În cazul semnalării trotinetelor abandonate, firmele care dețin mijloacele de transport alternativ au obligația de a le ridica, în caz contrar acestea sunt scoase spre vânzare sau date la fier vechi.
Reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice
Potrivit Regulamentului de funcționare a trotinetelor pe domeniul public din Cluj-Napoca, mijloacele de transport alternativ nu pot fi parcate pe trotuare cu lățimea mai mică de 2 metri, în perimetrele din jurul stațiilor de autobuz, al trecerilor de pietoni și al intersecțiilor. Trotinetele electrice pot fi utilizate doar pe pistele de biciclete și pe benzile de autobuz, respectiv pe carosabil, dar nu și pe trotuare, conform legislației rutiere.
De asemenea, autoritățile au stabilit un număr fix de trotinete care pot circula prin oraș.
Pentru amplasarea necorespunzătoare a trotinetelor sunt aplicate amenzi, modalitatea de taxare fiind similară cu cea pentru mașinile parcate în locuri interzise.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: