Administrație

Lacul Beliș se transformă într-un uriaș aquapark. Alin Tișe: „Va fi senzațional”

Cel mai mare lac din Apuseni, Beliș-Fântânele, va avea o pistă de biciclete jur-împrejur! Va fi un uriaș aquapark, promite președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Lacul Beliș se transformă într-un uriaș aquapark. Alin Tișe: „Va fi senzațional” | Foto: monitorulcj.ro Lacul Beliș se transformă într-un uriaș aquapark. Alin Tișe: „Va fi senzațional” | Foto: monitorulcj.ro

 

 


Lacul Beliș-Fântânele va deveni o atracție turistică de prim rang în Ardeal, datorită unui proiect de amploare menit să-l transforme într-un uriaș aquapark. Prezent la emisiunea „Horia Nasra Show”, liderul Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat în premieră această inițiativă care promite să revitalizeze zona.

Potrivit lui Alin Tișe, lacul Beliș-Fântânele va fi inclus în proiectul Velo Apuseni, dezvoltat în parteneriat cu județele Bihor și Alba. Lacul va beneficia de o pistă de biciclete care va înconjura lacul, oferind iubitorilor de sport o experiență inedită.


CITEȘTE ȘI:
Pas înainte pentru pistele de biciclete din Munții Apuseni. A fost solicitat acordul de mediu.

Alin Tișe a subliniat că administrația județeană a depus deja documentația necesară pentru obținerea unei finanțări europene. Acest lucru va permite realizarea proiectului fără a pune presiune pe bugetul județean, asigurând totodată un standard ridicat de execuție: „Am reușit să depunem diligențele pentru un proiect cu finanțare europeană și aici”.

„Vă spun în premieră, un proiect excelent pe care-l gândim și-l avem pentru lacul de la Beliș, care va avea o pistă de biciclete jur-împrejurul lacului, în proiectul Velo Apuseni, includem tot lacul. Proiectul acela cu județele Bihor și Alba. Va deveni un lac de agrement, cu aparate conflabile care vor fi puse pe apă, cu bărci electrice și nu numai pentru agrement, cu trasee pentru caiac-canoe, cu un viitor hotel construit de cineva privat, vom construi și noi ceva lângă, aproape de baraj. Deci, lacul Beliș-Fântânele va deveni un aquapark important pentru județul Cluj, iar lacul de la Beliș va deveni o atracție. Este un anunț în premieră, am reușit să accesăm și să depunem practic diligențele pentru un proiect cu finanțare europeană și aici. Beliș-Fântânele va deveni cea mai importantă stațiune din Ardeal, iar cu pârtia de schi, cu ansamblul de schi de la Vlădeasa, într-adevăr. Dacă acolo ne iese acel proiect de anvergura unui ansamblu din Austria, din Elveția, atunci va fi senzațional. Realmente vreau să o facem ca la carte, cu specialiști, pentru că zona se potrivește perfect și atunci, dacă reușim să rămână și în plan investițional astfel de stațiune turistică, ar fi ideal”, a anunțat Alin Tișe.


Ulterior, președintele CJ Cluj, a scris pe Facebook că Lacul Beliș-Fântânele este inclus în proiectul Velo Apuseni și va beneficia de o pistă de biciclete care va înconjura lacul, oferind iubitorilor de sport o experiență inedită.

„Pe lângă infrastructura pentru ciclism, proiectul prevede transformarea lacului într-un spațiu modern de agrement, dotat cu:


  • Aparate gonflabile plutitoare pentru distracția turiștilor;
  • Bărci electrice pentru plimbări relaxante pe lac;
  • Trasee special amenajate pentru caiac-canoe;
  • Un viitor hotel privat situat în apropierea barajului”, a scris Tișe pe rețeaua de socializare.

Obiectivul general al Proiectului „Velo Apuseni” vizează realizarea a 227 km de piste de biciclete, desfășurate pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din care peste 40%, respectiv minim 92,4 km, vor fi amenajați pe teritoriul județului Cluj. Conform proiectului, traseul propus va traversa nu mai puțin de opt comune clujene: Mărgău, Beliș, Mărișel, Rîșca, Călățele, Sâncraiu, Săcuieu și Poieni.

Proiectul „Velo Apuseni” a rezultat în urma unui parteneriat încheiat în anul 2021 între județele Cluj, Bihor și Alba. În luna martie 2023 a fost semnat contractul de finanțare a investiției. Valoarea contractului de finanțare este de 110 milioane de lei, banii fiind asigurați, în proporție de 100%, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).


În septembrie 2024, Consiliul Județean Cluj a solicitat acordul de mediu pentru proiectarea pistelor de biciclete din Munții Apuseni.

Solicitarea era una necesară în contextul în care zona de implementare a acestui proiect se suprapune cu ariile naturale protejate Parcul Natural Apuseni și Munții Apuseni-Vlădeasa, pentru care legislația de profil prevede o evaluare a impactului pe care proiectele publice de acest tip îl pot avea asupra mediului.

„În acest moment suntem în etapa 1 a contractului privind proiectarea și asistența tehnică aferentă acestui proiect foarte important care va spori, fără îndoială, atractivitatea turistică a județului Cluj. După obținerea acordului de mediu, precum și a celorlalte avize și acorduri solicitate prin certificatul de urbanism, vom demara elaborarea documentațiilor tehnice de autorizare și execuție a lucrărilor. Suntem încrezători că în cursul anului viitor (2025 – n.red) vom începe primele lucrări la piste”, declara la acea dată Alin Tișe.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alin Tișe, mesaj-manifest pentru o democrație funcțională: „Să dăm ascultare vocii poporului! Românii cer lideri care să înțeleagă că autoritatea nu e un privilegiu, ci o datorie!”

Teren gratuit oferit de Consiliul Județean pentru extinderea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj. Alin Tișe: „Este un proiect de suflet”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter