Administrație

Mai mulți bani pentru realizarea centurii metropolitane a Clujului. Valoarea proiectului se majorează cu aproape 1 miliard de lei.

Centura metropolitane Cluj presupune costuri mai mari pentru realizare, astfel că valoarea proiectului va fi majorată cu aproape 1 miliard de lei.

Noi costuri pentru realizarea centurii metropolitane Cluj|Foto: Emil Boc - Facebook Noi costuri pentru realizarea centurii metropolitane Cluj|Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Recent, administrația locală a extins termenul pentru desemnarea căștigătorului licitației pentru al doilea tronson al centurii metropolitane a Clujului și anunța că valoarea proiectului ar putea fi actualizată. 

CITEȘTE ȘI: 
Bătălie „în prelungiri” pentru mega-contractul centurii metropolitane Cluj

Conform proiectului de hotărâre ce va fi supus săptămâna viitoare aprobării Consiliului Local, investiția totală se majorează la 9,3 miliarde lei, de la 8,6 miliarde lei cât era estimată anul trecut.


Costuri mai mari pentru realizarea tunelurilor 

La începutul lunii februarie, proiectantul a solicitat ajustarea valorii de execuție pentru tunelurile și structurile incluse în proiectul centurii metrololitane. 

„Această necesitate de actualizare este generată de modificările economice semnificative, survenite între 2022 și 2025, care au dus la creșteri considerabile ale costurilor materialelor de construcție, forței de muncă și ale altor factori relevanți”, se arată în motivarea proiectului de majorare a costurilor. 


Pentru realizarea tunelurilor din cadrul proiectului centurii, costurile pe metru liniar au crescut cu peste 60%| sursa: primariaclujnapoca.ro

Astfel, dacă în aprilie anul trecut valoarea proiectului centurii metropolitane Cluj a fost majorată de la de la 7,9 miliarde de lei la 8,6 miliarde de lei, în urma actualizării valoarea investiției va ajunge la 9,3 miliarde de lei, o creșetere de circa 740 de milioane de lei. 

sursa: primariaclujnapoca.ro

Variațiile de prețuri arată influența inflației asupra costurilor de execuție, „factorii specifici sectorului infrastructurii determinând o creștere mult mai mare a costurilor față de ajustările standard ale inflației”, se menționează în documentația citată. 


Astfel, necesitatea actualizării indicatorilor financiari trebuie să răspundă cadrului financiar adaptat noilor realități economice, pentru a permite corectarea estimărilor de costuri și „va sprijini desfășurarea corectă a procedurilor ulterioare de achiziție și execuție”, mai arată sursa citată. 

Câștigătorul licitației pentru tronsonul doi al centurii, desemnat în urma actualizării costurilor proiectului

Proiectul centurii metropolitane Cluj a fost împărțit în două etape. 


Astfel, pentru faza 1, costurile ajung la 6,8 miliarde de lei

sursa: primariaclujnapoca.ro

Pentru faza 2, costurile sunt de 2,5 miliarde de lei

„În vederea finalizării licitației, noi trebuie să actualizăm la nivelul 2025 valoarea totală a lucrării. 

Am trecut de avizul CNAIR, acum procedura trebuie aprobată în Consiliul Local. Apoi, celelalte primării trebuie să aprobe proiectul într-o săptămână, după care merge la Ministerul Transporturilor, iar în ultimă etapă, hotărâre de Guvern. Sunt proceduri standard. Apoi, putem trece la finalizarea licitației. 

În paralel, puteți vedea lărgirea de la 4 la 6 benzi pe Cluj-Florești și pasajul de la Spitalul Regional, unde se lucrează. Practic, la începutul anului viitor va fi gata această lucrare mare. Vom avea linie dedicată pentru transportul public, până în Mărăști, lucru ce va decongestiona foarte mult traficul. Nu luăm nimic de la șoferi”, a explicat, miercuri, primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții radio locale. 

Finanțarea proiectului va fi făcută din fonduri nerambursabile din cadrul Programului Transport 2021-2027, fonduri de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor, cât și prin alte surse legale. 

Lucrările la centura metropolitană, tronsonul 1 Cluj-Florești vor fi gata până la sfârșitul anului 2025. Aici, lucrările în teren au debutat în mai 2024. 

În toamna anului trecut a fost depusă o singură ofertă pentru cel de-al doilea tronson al Centurii Metropolitane din Cluj-Napoca, de către asocierea CON-A Operations, Dimex-2000 Company, împreună cu două firme din Bulgaria, Muntenegru (Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden) și 19 subcontractanți, pentru un contract de 4,1 miliarde de lei. 

În urma aprobării noilor costuri ale proiectului va urma desemnarea câștigătorului licitației pentru execuția celui de-al doilea tronson al Centurii Metropolitane din Cluj-Napoca, iar proiectul va intra în etapa de implementare. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bătălie „în prelungiri” pentru mega-contractul centurii metropolitane Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter