Administrație
Emil Boc, despre Inelul verde metropolitan al Clujului: „Este unul dintre cele mai ambițioase proiecte pentru municipiu și aria metropolitană”
În acest an, municipalitatea a alocat 1 milion de lei pentru realizarea primei etape a Inelului verde metropolitan al Clujului.
Inelul verde metropolitan este un proiect de anvergură, ce vizează dezvoltarea dimensiunii verzi a Clujului prin conectarea mai multor zone verzi din preajma municipiului, după modelul Culoarului verde velo-pietonal de pe malul Someșului, și anume Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Apahida
Încă din dezbaterea de buget de anul trecut, proiectul propus de societatea civilă a rămas în atenția municipalității clujene.
CITEȘTE ȘI:
Inel verde metropolitan, la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Susținem această dimensiune sănătoasă, verde, nepoluantă”
După cum arată edilul Emil Boc, asocierea cu primăriile din zona metropolitană reprezintă o etapă în realizarea acestui proiect, însă realizarea reformei administrative a României va oferi mai multă coerență proiectelor de impact pentru Cluj.
Boc: Este obiectivul Clujului de a păstra acest aur verde pe care îl avem în preajma orașului
„Inelul verde metropolitan vizează un proiect mai amplu, în afara Clujului. Până când se face reforma administrativă și facem asocierea cu celelalte primării, după cum ne-am asociat pentru trenul metropolitan, pentru transportul public, pentru metrou și centura metropolitană sau pentru culoarul verde-albastru de pe malul Someșului – ne-am asociat cu primăriile din zona metropolitană pentru derularea acestor proiecte, acționăm la nivelul municipiului.
CITEȘTE ȘI:
Reforma administrativă a României nu mai poate fi amânată, spune Boc
Iar prima componentă a inelului verde al Clujului este demarată deja: culoarul velo și pietonal de la Gilău până la Câmpenești, pe malul Someșului, pe care l-am pornit. Și se află în etapa de elaborare a studiilor și finalizare a lor”, a declarat, miercuri, primarul Clujului, Emil Boc, în cadrul unei intervenții la un post local de radio.
„Acum lucrăm la o altă etapă în cazul inelului verde metropolitan, un proiect mult mai amplu și de amploare, am alocat 1 milion de lei în acest an pentru a crea pe acest spațiu existent, doar pe teritoriul Clujului, după modelul de modernizare a Pădurii Făget, locuri de popas, signalistică, modernizarea spațiilor... Deci ne vom concentra pe ceea ce există astăzi pe raza municipiului Cluj-Napoca, pentru a derula prima etapă a inelului verde metropolitan.
CITEȘTE ȘI:
Culoar velo-pietonal, noi spații verzi și aproape o mie de arbori plantați pe malurile Someșului. Boc: „Proiectul cu fonduri europene intră în recepție”
După Parcul Est, proiectul inelului verde metropolitan este cel mai ambițios pentru municipiu și întreaga arie metropolitană”, a mai spus Emil Boc.
Pădurea Hoia, arie protejată
Proiectul ariei protejate Hoia-Baciu rămâne unul dintre obiectivele însemnate ale Clujului.
„De altfel, proiectul includerii Pădurii Hoia în Situl Natura 2000 este proiectul pe termen mediu și lung al Clujului. Noi începem cu ce avem pe municipiu, colaborăm cu Consiliul Județean, cu Floreștiul și Baciu, astfel încât și celelalte unități administrativ-teritoriale să vină în acest demers, iar prin implicarea Ministerului Mediului se poate declara o asemenea arie protejată.
Este obiectivul Clujului de a păstra acest aur verde pe care îl avem în preajma orașului”, a declarat Emil Boc.
După cum a arătat primarul Emil Boc, reforma administrativ-teritorială a României va oferi municipiului Cluj-Napoca mai multe posibilități de natură juridică în ceea ce privește proiectele de anvergură pentru întreaga zonă metropolitană.
„Însă, până nu vine reforma administrativă, care să ofere la nivelul zonei metropolitane o forță juridică, depinzi de Consiliile Locale din fiecare unitate administrativ-teritorială dacă vrei să faci un proiect de o asemenea amploare.
Partea bună este că noi colaborăm foarte bine cu toate primăriile, facem lucrurile împreună. Altfel, dacă nu am colabora, aceste proiecte nu ar fi posibile în baza legii, nici măcar transport public între Cluj-Napoca și Florești”, a mai spus Emil Boc.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: