Administrație
Parcul Est, „cel mai important proiect verde din istoria Clujului”. Traficul, interzis în zona pepinierei RADP
Amenajarea viitorului Parc Est a fost prezentată, joi, în cadrul unei dezbateri publice organizată de Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). Una dintre intervențiile propuse este interzicerea accesului auto în zona actualei pepiniere RADP, unde vor fi amplasate bariere.
Parcul Est va fi amenajat pe o suprafață de 45,5 ha.Proiectul pentru Parcul Est a fost ales în urma unui concurs internațional de soluții și este realizat de către o echipă formată din Metapolis Architects S.P.R.L., în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L. Zona studiată pentru realizarea proiectului are o suprafață totală de 45,5 ha.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a precizat că proiectul care prevede amenajarea Parcului Est nu va fi realizat într-un timp scurt, însă reprezintă cel mai important proiect „verde” al Clujului.
„Acesta este cel mai important proiect verde din istoria Clujului, atât ca dimensiune, cât și ca importanță și se încadrează în dimensiunea nepoluantă, verde a orașului. Ne aflăm la faza de realizare a Studiului de fezabilitate, care urmează să fie predat pentru sfârșitul lunii aprilie 2022, după care urmează etapa de exproprieri și de punere în practică a proiectului.
Țin să menționez faptul că nu va fi un proiect cu punere în practică foarte rapidă, dar va dăinui pentru eternitate la Cluj-Napoca prin modul în care îl vom implementa, respectând biodiversitatea de excepție a locului, combinată cu modernizarea spațiului verde, în concordanță cu secolul în care trăim”, a declarat Emil Boc, în cadrul dezbaterii de joi.
Intervențiile vor fi minimale, pentru a proteja natura
În centrul conceptului propus pentru amenajarea viitorul Parc Est se află biodiversitatea, iar miza proiectului este de a permite naturii să continue să se dezvolte în limitele actuale și în același timp să creeze noi zone de expansiune a biodiversității, menționează municipalitatea.
Intervențiile propuse sunt minimale, iar pentru păstrarea caracterului natural al zonei se propune interzicerea accesului auto în zona actualei pepiniere RADP prin amplasarea unor bariere, acestea urmând să fie puse în primăvara anului viitor.
„Acest proiect este realizat în urma unui concurs international de soluții tocmai pentru a ne asigura de calitatea amenajării. Este un proiect foarte complex, care presupune implicarea multor specialiști din diferite domenii, realizarea de exproprieri pentru terenuri care în acest moment nu se află în proprietate publică, dar și corelarea și integrarea coerentă cu zonele învecinate.
Având în vedere valoarea mare de investiție, pentru a finanța acest proiect ne propunem să atragem fonduri europene. Implementarea acestuia se va face etapizat. Ne bazăm foarte mult pe opiniile și observațiile clujenilor în îmbunătățirea proiectelor publice. Așa cum am promis încă de la anunțarea câștigătorilor concursului de soluții, o să implicăm activ cetățenii în toate fazele acestui proiect”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.
Dezbaterile organizate sub cupola CIIC fac parte din proiectul „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA), Axa prioritară 2 Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente.
În cadrul proiectului, mecanismele oferite de Centrul de Inovare și Imaginație Civică au fost utilizate în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI: