Administrație

Obținerea acordului de mediu pentru Centura Metropolitană, în dezbatere publică. Clujenii interesați își pot transmite observațiile

Obținerea acordului de mediu pentru Centura Metropolitană va fi pusă în dezbatere publică în data de 28 aprilie.

Obținerea acordului de mediu pentru Centura Metropolitană va fi pusă în dezbatere publică. Obținerea acordului de mediu pentru Centura Metropolitană va fi pusă în dezbatere publică.

 

 


În această etapă de implementare a proiectului care presupune realizarea Centurii Metropolitane, Agenția de Protecție a Mediului (APM) Cluj poate decide emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acestuia.

 


Conform reprezentanților municipalității Cluj-Napoca, Raportul la Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului / Studiul de evaluare adecvată/ Studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă pot fi consultate la sediul A.P.M. Cluj.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Dezbaterea publică a Raportului la Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului/ Studiului de evaluare adecvată/Studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă va avea loc la Casino-Parcul Central Simion Bărnuțiu, în data de 28.04.2022, începând cu ora 16.30. De asemenea, dezbaterea va putea fi urmărită online.

Publicul interesat poate transmite în scris comentarii,opinii ori observații privind documentele menționate la sediul A.P.M. Cluj din Calea Dorobanţilor, nr. 99, Cluj-Napoca, de luni până joi, între orele 9.00 și 14.00 și vineri, între orele 9.00 și 13.00, până în ziua dezbaterii publice.


Accesul publicului la sedința de dezbatere publică online se poate face prin accesarea site-ului Primăriei Cluj-Napoca  – Secțiunea Comunitate – Cetățeni – Dezbateri Publice), linkul cu accesul fiind disponibil cu 48 de ore înainte de data organizării sedințelor de dezbatere publică.

Studiul de fezabilitate, proiectat anul trecut

Etapa de proiectare a studiului de fezabilitate pentru Centura Metropolitană a avut loc în toamna anului trecut, termenul de predare a documentației complete pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici fiind luna trecută.


Astfel, în octombrie 2021 au fost depuse la Agenţia de Protecţie a Mediului Cluj studiile aferente etapei de obţinere a Acordului de Mediu, respectiv: Raport privind impactul asupra mediului, Studiul de evaluare adecvată și Studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă.

Date tehnice ale proiectului

- 42 km de drum național cu 2 benzi pe sens, bandă de acostament și zonă mediană
- Viteze de proiectare: 17 km - 80 km/h, respectiv 25 km - 100 km/h
- 20 noduri rutiere denivelate
- 96 poduri/pasaje cu lungime max de 1540m
- 3 tunele din care 1 în soluție săpătură deschisă (cut & cover) în lungime de 490m și 2 în soluție de galerie cu lungime de 370m
- 20 km de piste pentru bicicliști și micromobilitate
- 25 de km de panouri antifonice cu amplasare pe părțile laterale și/sau median
- Corelarea TR35 cu alte proiecte majore aflate în diferite stadii: PUZ Sopor, Spitalul Regional de Urgenta, Spitalul pediatric monobloc, Tren metropolitan/metrou, Deviere Someș în zona aeroport/Apahida

Drumuri de legatură în portofoliul CNAIR

- 8 drumuri de legatură în lungime de 24 km
- Viteza de proiectare cuprinsă între 50 și 80 km/h
- 2 tuneluri în soluție de galerie în lungime de 450 respectiv 310 m
- Se asigură legătura directă cu toate drumurile naționale din zona metropolitană CLUJ: A3, DN1, DN1F, DN1N (V.O.C.E.), DN16, DN1C, V.O.C.N.E.
- 21 poduri/pasaje cu lungime max=607m
- 7.5 km piste pentru bicicliști și micromobilitate
- asigurarea prin 2 căi directe a accesului la Spitalul Regional De Urgență și conexiune directă la Spitalul pediatric monobloc

Proiectul strategic TR35 - Drum TransRegio - Centura Metropolitană Cluj este dezvoltat de asocierea EXPLAN (lider de asociere), CADSIL SRL – TRANSINVEST BUDAPEST kft. – SPECIÁTERV ÉPITOMÉRNOKI kft.

Beneficiarul proiectului este Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin CNAIR, iar beneficiari indirecți sunt UAT-urile din zona metropolitană Cluj: Cluj-Napoca, Gilău, Florești, Apahida, Baciu, Feleacu.

În ceea ce privește începerea lucrărilor, primarul Emil Boc a declarat în vara anului trecut că „dacă totul decurge normal”, în anul 2023, lucrările la centura metropolitană a Clujului vor putea începe.

CITEȘTE ȘI:

A fost aprobat proiectul prin care cresc tarifele de taxi în Cluj-Napoca. Vezi care sunt noile prețuri

Cum va arăta zona Expo Transilvania după revitalizare? Crește numărul locurilor de parcare, iar Parcul Aurel Vlaicu va fi modernizat. FOTO

abonare newsletter