Administrație

Cine păzește Clujana? Se caută agent de pază cu baston, fluier și lanternă pentru sprijin în caz de... atacuri teroriste!

Cu propria firmă de pază, ce-i drept, cu un picior în groapă, Consiliul Județean caută să plătească peste 28.000 de euro unei firme specializate în protecția și supravegherea clădirii Clujana SA. De ce? În halele Clujana au fost depozitate echipamentele cumpărate pentru parcul industrial Tetarom IV care ar fi trebuit să se ridice în Feleacu.

 

Consiliul Județean Cluj achiziționează servicii de pază, protecție și supraveghere a clădirii Clujana SA pentru perioada 1 august – 31 decembrie, valoarea contractului ridicându-se la suma de 78.948 fără TVA. 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

În cazul în care se optează pentru suplimentarea serviciilor până la nivelul maxim de 4 luni, valoarea estimată aferentă perioadei 1 ianuarie 2023 – 30 aprilie 2023 este de 61.920 lei fără TVA.

Potrivit forului județean, echipamentele electrice achiziționate pentru Parcul Industrial Tetarom IV au fost relocate și depozitate în fosta hală de producție a societății Clujana SA. 


„Societatea Clujana nu poate răspunde de paza acestor echipamente datorită faptului că imobilele în care a funcționat sunt în curs de a fi preluate de Consiliul Județean, iar societatea trece printr-o perioadă de restructurare și reduceri de personal, neavând capacitatea financiară de a angaja personal pentru asigurarea pazei echipamentelor”, transmite instituția.

Prestarea serviciilor pentru asigurarea pazei, protecției și echipamentelor electrice depozitate în incinta societății Clujana necesită 1 post permanent de pază, 24 de ore din 24. 


Prestarea serviciilor de pază și protecție se va executa pe o perioadă de 5 luni începând cu 1 august până la 31 decembrie. 

„Facturile vor fi însoțite de un raport de activitate privind serviciile prestate și incidentele întâmpinate”, se arată în caietul de sarcini.


Potrivit documentului citat, paza și intervenția va fi asigurată de către o societate comercială specializată și licențiată în servicii de pază și protecție. 

„Prin servicile de pază trebuie să se asigure: paza echipamentelor electrice depozitate în incinta societății Clujana împotriva furturilor și a distrugerii bunurilor (echipamente, utilaje, construcții), precum și a altor acțiuni producătoare de pagube materiale; firma să asigure paznicului cabina de pază; servicile de pază cu post fix/mobil trebuie să fie asigurate în regim de permanență. Prin serviciile de pază solicitate se vor asigura: paza echipamentelor electrice împotriva accesul neautorizat sau a ocupării abuzive, paza echipamentelor electrice împotriva furturilor, a distrugerilor, incendiilor, precum și a altor acțiuni producătoare de pagube materiale, detectarea substanțelor, armelor, explozibilor sau a materialelor de orice natură care pot provoca o pagubă, furnizarea către Consiliul Județean a informațiilor legate de incidente apărute în timpul activității de pază, acordarea de sprijin în caz de calamități, incendii, atacuri teroriste, asigurarea ordinii și liniștii publice în interiorul și exteriorul obiectivului, să oprească și să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârșit infracțiuni în obiectivul păzit, iar în cazul infracțiunilor flagrante să oprească și să predea poliției pe făptuitor etc”, se mai menționează în caietul de sarcini.


Ce dotări minime ar trebui să aibă agentul de pază? „O uniformă adecvată sezonului, un baston de caucic, pulverizator de substanțe lacrimogene, fluier, lanternă, telefon mobil și stație radio”, transmite instituția.

În plus, acesta trebuie să cunoască locurile și punctele vulnerabile din perimetrul obiectivului, iar în caz de avarii produse la instalații, conducte sau rezervoare de apă, ori combustibili sau substanțe chimice, la rețelele electrice sau telefonice să aducă la cunoștința celor în drept asemenea evenimente și să ia primele măsuri pentru limitarea consecințelor.

Consiliul Județean Cluj are în subordine Societatea Pază şi Protecţie SRL, dar potrivit documentelor, datoriile societăţii la data de 31 decembrie 2021  se ridicau la suma de 3.790.272 lei, în creştere faţă de anul 2020 cu 568.190 lei. La încheierea exerciţiului financiar, societatea Pază și Protecție Cluj SRL a înregistrat o pierdere netă în sumă de 667.785 lei.

Tetarom IV a „zburat” din Feleacu

Tetarom IV ar fi urmat să fie construit în comuna Feleacu din județul Cluj pe o suprafaţă de 850.000 mp. 

Asocierea dintre Consiliul Judeţean Cluj şi comuna Feleacu datează din decembrie 2011, pe când preşedinte al Consiliului Judeţean era tot Alin Tişe. Între timp, aici s-au cheltuit milioane de lei, bani care, în prezent, sunt pierduţi. 

În 2011, Consiliul Judeţean îşi asuma cofinanțarea ridicării parcului industrial cu suma de 17.831.727,10 lei, reprezentând 50% din valoarea totală eligibilă, la care s-a adăugat suma de 8.699.512,20 lei, reprezentând contribuția județului Cluj la cheltuielile neeligibile. De asemenea s-a stabilit că TVA-ul aferent proiectului în valoare de 10.549.295,60 lei, să fie suportat de către județul Cluj.

Noul parc ar fi trebuit construit din fonduri europene, valoarea iniţială a proiectului fiind de 55 de milioane de lei, Clujul urmând a beneficia de o finanțare nerambursabilă de maxim 50% din valoarea totală.

În 2019, Consiliul Judeţean a decis redimensionarea proiectului prin realizarea unei hale pentru IMM-uri (întreprinderi mici şi mijlocii), un drum de acces precum și o stație electrică. Investiția necesară pentru prima fază a proiectului va fi de aproximativ 4 milioane de euro. Doar că potrivit instituţiei nici această hotărâre “nu a fost pusă practic în aplicare, contractul-cadru de asociere nefiind însușit și semnat de reprezentanții comunei Feleacu”. 

Potrivit Consiliului Judeţean, până în 2021 instituţia a decontat suma de 9.645.753,28 lei, din care: amenajare teren – 382.058,54 lei; proiectare – 352.160 lei; hală IMM – 2.154.432,54 lei; clădire birouri – 168.799,18 lei; organizare șantier  41.906,44 lei; cheltuieli conexe (pază) – 1.337.100,6 lei; diverse și neprevăzute – 205.025,25 lei; cheltuieli pentru asigurarea utilităților (instalații electrice racord și de incintă) – 5.004.270,73 lei.

Cu privire la echipamentele achiziționate în cadrul proiectului, Consiliul Judeţean susţine că acestea “se află în stare de conservare, urmând a fi utilizate în cadrul viitoarelor proiecte verzi ale judeţului”.

CITEȘTE ȘI:

Fabrica SC Clujana SA a scăpat de insolvență

Există investitori...și nu prea. Va avea Consiliul Județean Cluj mai mult noroc cu Tetarom V?

După ce a pierdut finanţarea europeană pentru Tetarom IV, CJ Cluj nu are bani să-l termine şi dublează durata de execuţie

abonare newsletter