Educație
Angajații din creșele din Cluj-Napoca își vor păstra locurile de muncă și salariile neschimbate. Emil Boc: „Funcționarea creșelor este un punct comun al nostru”
Creșele din Cluj-Napoca au intrat în grevă japoneză săptămâna trecută, după adoptarea unei legi care prevede trecerea acestora de la Primării la inspectoratele școlare județene și diminuarea cu 40% a salariilor. Proiectul de hotărâre care prevede organizarea, funcționarea și finanțarea creșelor de Educație Timpurie a fost aprobată.
Creșă din Cluj-Napoca / Foto: Emil Boc - Facebook
Pentru a evita pierderile de personal, dar și tăierile de salarii, primarul Emil Boc a făcut insistențe la nivelul Ministerului Educației ca Primăria Cluj-Napoca să poată în continuare să finanțeze creșele și pe partea salariilor, nu doar a clădirilor și materialelor necesare.
De asemenea, ca soarta îngrijitorilor să fie salvată, edilul a cerut ca aceștia să fie asimilați cu personalul infirmier din grădinițe.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a convocat o ședință extraordinară de îndată a Consiliului local pentru aprobarea noului cadru legal de a asigura continuitatea funcționării creșelor în municipiul Cluj-Napoca.
Proiectul de Hotărâre a fost votat de către consilierii locali în unanimitate, cu 26 de voturi „pentru”.
Astfel, Consiliul Local Cluj-Napoca a decis, joi, să reorganizeze rețeaua de creșe astfel încât să nu se ajungă la reduceri de personal după transferul unităților în subordinea Ministerului Educației. Primarul Emil Boc a oferit asigurări și cu privire la menținerea nivelului salarial, printr-un aport din bugetul municipiului.
„Am convocat această ședință de îndată a Consiliului Local pentru a concretiza rezolvarea situației de criză din creșele din Cluj-Napoca. Avem soluția legală pe masă, oamenii își păstrează salariile, păstrăm personalul, Primăria plătește diferența de costuri în raport cu ceea ce oferă Ministerul Educației pentru a asigura continuitatea calității actului antepreșcolar la Cluj (…) Funcționarea creșelor este un punct comun al nostru, de aceea efortul comunității inclusiv financiar este recunoscut și sper ca în continuare să putem funcționa normal și să ne ducem mai departe copiii în siguranță la creșă și în condiții bune. Urmează ca acest cadru legislativ să se cristalizeze la toamnă dar ce este cert, nu mai avem impedimente ca oamenii să aibă temerea pierderii locului de muncă sau a diminuării salariului”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul ședinței extraordinare.
În cadrul ședinței extraordinare, Emil Boc a declarat că 90 de noi locuri vor fi date în folosință la creșa Meziad.
„Avem finalizate cele 90 de locuri în creșa de pe Meziad, acum s-a depus avizul pentru ISU și DSP. Probabil că pe parcursul acestei luni vom primi aceste ultime avize, iar din luna iulie copiii vor putea merge la creșă pentru că înscrierea s-a terminat, repartizarea locurilor și confirmarea locurilor de către părinți s-a făcut, urmează doar ca copiii să intre în creșă începând cu luna iulie”, a adăugat Emil Boc.
Grevă japoneză în creșele clujene
Creșele din Cluj-Napoca au intrat în grevă japoneză săptămâna trecută, după adoptarea unei legi care prevede trecerea acestora de la Primării la inspectoratele școlare județene. Acest lucru înseamnă reduceri mari de salarii, dar și de personal.
Angajații din creșele clujene și părinții au fost extrem de revoltați, fiindcă riscau tăieri de salarii de aproximativ 40% și reducerea numărul de asistente și medici cu 50%.
În ședința ordinară a Consiliului Local din Cluj-Napoca de săptămâna trecută, primarul Emil Boc a explicat situația în care se află creșele din oraș, dar și din România, și ce putere de decizie mai are administrația locală în situația acestora. În competența Primăriei Cluj-Napoca au mai rămas doar cheltuielile de întreținere a clădirilor creșelor, fiind interzisă finanțarea pentru salariile angajaților prin lege.
Pentru a evita pierderile de personal, dar și tăierile de salarii, primarul Emil Boc a făcut insistențe la nivelul Ministerului Educației ca Primăria Cluj-Napoca să poată în continuare să finanțeze creșele și pe partea salariilor, nu doar a clădirilor și materialelor necesare.
De asemenea, ca soarta îngrijitorilor să fie salvată, edilul a cerut ca aceștia să fie asimilați cu personalul infirmier din grădinițe.
CITEȘTE ȘI: