Artă & Cultură
Premiile pentru Patrimoniul European, desemnate joi. Un proiect din Cluj-Napoca se află printre câștigători
Premiile pentru Patrimoniul European au fost desemnate joi, iar trei proiecte românești se află printre câștigători. Unul dintre cele trei este proiectul de restaurare a Casei Libertății Religioase din Cluj-Napoca.
Casa Libertății Religioase din Cluj / Foto: VisitCluj
Trei proiecte româneşti se numără printre câştigătorii Premiilor pentru Patrimoniul European / Premiile Europa Nostra, desemnate joi, anunţă Ministerul Culturii.
Între cele trei se află și un proiect de restaurare din Cluj:
- Asociaţia Semne Cusute pentru proiectul „Semne cusute”;
- Asociaţia Gaspar, Baltazar&Melchior pentru proiectul Muzeu de la Piscu,
- Restaurarea „Casei libertăţi religioase” din Cluj
„Le urăm, pe această cale, mult succes pentru obţinerea Marelui Premiu, care va fi anunţat, în septembrie, la Praga”, a transmis Ministerul, într-o postare pe Facebook.
Casa Libertății Religioase
Casa Libertății Religioase, situată pe B- dul 21 Decembrie la numărul 14 este fosta resedinţă a episcopilor unitarieni, religie inființată la Cluj, potrivit visitcluj.ro. Casa cuprinde săli de conferințe, de expoziții, un mic muzeu, un centru de cercetare a religiei, bistro și terasă.
Casa Libertății Religioase a fost construită în secolul XV și este o clădire cu trei etaje. Aceasta este a doua cea mai veche casă după casa Hintz (unde e sediul Muzeului Farmaciei) și a fost renovată între anii 2009- 2018, cu fonduri de la guvernul maghiar.
Aceasta ar fi singura clădire din oraș cu elemente renascentiste și gotice rămasă intactă, iar în pivniţele sale restaurate arheologii au găsit diverse obiecte valoroase.
În prezent, în partea superioară a clădirii este amenajat un muzeu cu obiecte de la sfârşitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, printre care cele mai vechi exponate sunt două portrete ale mezinelor familiei Bruckenthal. La parterul clădirii a fost amenajat un bistro-restaurant cu terasă interioară.
Premiile pentru Patrimoniul European
Premiile pentru Patrimoniul European / Premiile Europa Nostra au fost lansate în 2002 de către Comisia Europeană, iar de atunci sunt conduse de Europa Nostra, precizează Ministerul Culturii. Anul acesta marchează cea de-a 20-a aniversare a celor mai prestigioase premii europene în domeniul patrimoniului.
Premiile identifică şi promovează cele mai bune practici în conservarea şi îmbunătăţirea patrimoniului cultural material şi imaterial, stimulează schimbul transfrontalier de cunoştinţe în întreaga Europă, sporesc gradul de conştientizare şi aprecierea publicului faţă de moştenirea culturală a Europei.
Distincţiile onorează în fiecare an până la 30 de realizări remarcabile de patrimoniu, printre care până la cinci Grand Prix-uri. Fiecare câştigător al unui Grand Prix primeşte un premiu în bani, în valoare de 10.000 EUR. În plus, există şi un Premiu al publicului, oferit în urma unui vot online efectuat pe platforma Europa Nostra.
Anul acesta au fost premiate 30 de proiecte din 18 ţări europene, în cadrul a cinci secţiuni. Câştigătorii vor fi onoraţi pe 26 septembrie la Praga, în cadrul ceremoniei de acordarea a distincţiilor European Heritage Awards, care va avea loc în clădirea Operei de Stat, recent restaurată.
Începând cu 11 august iubitorii patrimoniului cultural din toată Europa vor fi invitaţi să voteze pentru Premiul Publicului care va fi acordat unei singure iniţiative, din cele 30 de proiecte câştigătoare.
CITEȘTE ȘI: