Actualitate
Păstrătorii tradiției din moși-strămoși au o zi doar a lor. Clujul are cele mai multe talente tradiționale recunoscute
Ziua Națională a Tezaurului Uman Viu, prin care munca și talentul meșterilor tradiționali sunt recunoscute și apreciate, va fi marcată în toamna fiecărui an. Clujul are printre cele mai multe „tezaure umane vii”.
Clujul are printre cele mai multe „tezaure umane vii”/Captură video: Muzicanții din Mociu youtube.com
Tezaur Uman Viu reprezintă un titlul onorific acordat de Ministerul Culturii pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.
Acum, talentele tradiționale și cei care asigură transmisiunea valorilor culturale vor putea beneficia de o zi prin care eforturile și munca lor va fi marcată în mod oficial.
Proiectul de lege prin care se instituie pe 30 noiembrie Ziua naţională a Tezaurului uman viu a fost aprobată, miercuri, de Camera Deputaților (for decizional).
Astfel, pe tot parcursul anului, autoritățile centrale și locale pot organiza sau sprijini material şi logistic, manifestările culturale, artistice sau educaţionale dedicate acestei zile. În acest context vor putea fi alocate fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita bugetelor aprobate.
Iniţiativa legislativă are în vedere „creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg, precum şi promovarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia”, potrivit proiectului.
Clujul, un tărâm al talentelor vii
În România, programul de recunoaștere a meșterilor tradiționali talentați funcționează în baza unui ordin al Ministerului Culturii din noiemrbie 2009.
În Cluj sunt înregistrați și recunoscuți printre cei mai mulți reprezentanți care au beneficiat până în prezent de titlul onorific de Tezaur Uman Viu.
Cornel Bumb, interpret popular - Trio Transilvan Zorile, comuna Mociu, județul Cluj;
Alexandru Ciurcui, instrumentist tradițional (vioară), satul Soporu de Câmpie, comuna Frata, județul Cluj;
Băbuți Covaci, interpret popular - Trio Transilvan Zorile, comuna Mociu, județul Cluj;
CITEȘTE ȘI:
Veste tristă pentru cultura clujeană! Unul din membrii trio-ului transilvan „Zorile” din Mociu a murit. Avea titlul de „Tezaur Uman Viu!
Alexandru Covaci, interpret popular - Trio Transilvan Zorile, comuna Mociu, județul Cluj;
Francisc Lovasz „Kuli”, dansator popular, satul Vișea, comuna Jucu de Sus, județul Cluj;
Dumitru Moldovan, dansator popular, comuna Frata, județul Cluj;
Elisabeta Rusu, dansator popular, comuna Frata, județul Cluj;
Vasile Soporan, rapsod popular, comuna Frata, județul Cluj;
Carol Țuli, interpret popular - Trio Transilvan Zorile, comuna Mociu, județul Cluj;
Nicolae Vădan – realizator de instrumente muzicale din lemn, județul Cluj.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: