Artă & Cultură

Filele de istorie ale Clujului. Ce semnificație au cele 15 figuri de pe frontispiciul clădirii UBB Cluj? FOTO.

Este timpul să ne întoarcem în timp, într-o perioadă pe care mulți dintre noi nici măcar nu o cunosc și să aflăm ce semnificația au cele 15 figuri de pe frontispiciul clădirii UBB Cluj.

Ce semnificație au cele 15  figuri de pe frontispiciul clădirii UBB Cluj | Foto: Radu Turdeanu/ Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook Ce semnificație au cele 15 figuri de pe frontispiciul clădirii UBB Cluj | Foto: Radu Turdeanu/ Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

 

 


 

Să ne întoarcem puțin în timp, într-o perioadă pe care probabil mulți dintre noi nici nu o cunosc prea bine. Mai exact, în 1902, când Ede Mayer a creat 15 statui reprezentative pentru universitatea cu cea mai veche tradiție academică din România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca


 

În 1902, Ede Mayer (1857-1908) a creat 15 sculpturi reprezentative pentru Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acestea au fost poziționate pe frontispiciul clădirii UBB Cluj, unde astăzi stă scris „Universitatea Babeș-Bolyai”. 


Dintre aceste 15 statui, cea din mijloc îl întruchipează pe fondatorul universității, Franz Joseph, iar celelalte statui reprezintă cele patru facultăți ale universității fondate în 1872, împreună cu cele patru muzele asociate facultăților, iar alte 6 statui reprezintă domeniile din acele facultăți. 

 Ce semnificație au cele 15  figuri de pe frontispiciul clădirii UBB Cluj | Foto: Radu Turdeanu/ Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook 

Cât despre  cele 6 statui care reprezintă domeniile facultăților, dacă privim de la stânga la dreapta vom observa că prima statuie se referă la domeniul medicină, a doua la științele naturii, a treia la litere și filosofie, a patra la istorie, a cincea la matematică, iar a șasea se referă la drept. 


 Ce semnificație au cele 15  figuri de pe frontispiciul clădirii UBB Cluj | Foto: Radu Turdeanu/ Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook 

 

După Marea Unire, în 1920 s-a decis îndepărtarea ansamblului de statui, o parte din ele ajungând la Grădina Botanică din Cluj-Napoca.  Au mai fost înlăturate și placa comemorativă a construcției, precum și bustul împăratului patron.


Sculpturile 1, 2, 3, 5, 6 au fost păstrate ȋn Grădina Botanică din Cluj-Napoca până acum trei ani. În prezent, aceste statui simbolice se găsesc recondiţionate în holul universităţii. Sculpturile 4, 7, 8 au dispărut, la fel ca şi cea fondatorului, iar statuile domeniilor facultăților încă se află pe frontispiciul universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Încep înscrierile pentru admiterea de toamnă la UBB. Noi specializări la programele de licență și master.

Fără lucrare de licență pentru absolvenții Facultății de Drept de la UBB. Decan: „Punea și studentul, și cadrul didactic în posturi extrem de delicate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter