Artă & Cultură
Primul perete legal pentru exersarea artei stradale din Cluj-Napoca, amenajat de Primărie. Artiștii pot desena pe timp de noapte
A fost amenajat primul perete legal pentru artă stradală din Cluj-Napoca, la podul Aurel Vlaicu din Mărăști. Proiectul a fost ales câștigător al procesului de bugetare participativă din 2019.
„Un nou proiect din cadrul procesului de bugetare participativă a fost implementat la Cluj-Napoca. Proiectul «Legal Wall - perete legal pentru exersarea artei stradale» a presupus amenajarea unui perete cu suprafața de 81 mp la podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști.
Primăria Cluj-Napoca a amenajat acest perete pentru a oferi artiștilor locali posibilitatea de a-și exprima creativitatea, exersând astfel diferite tehnici de realizare a artei stradale. Este important de reținut că această zonă poate fi utilizată în baza regulamentului amplasat la locație, cu respect față de ceilalți artiști stradali”, a anunțat primarul municipiului, Emil Boc.
Edilul a precizat că iluminatul din zonă a fost îmbunătățit pentru a permite artiștilor să deseneze pe timp de noapte, până la ora 22:00, conform regulamentului.
„Acest tip de pereți legali sunt amenajați și în alte orașe europene precum: Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, Varșovia”, a menționat primarul.
Proiectul, câștigător al bugetării participative din 2019
„Legal Wall - perete legal pentru exersarea artei stradale” face parte din cele 15 proiecte câștigătoare prin programul Bugetare participativă 2019, listă care a fost publicată în urmă cu doi ani.
Proiectul, propus de Mihai Cristian, a fost inclus în domeniul „infrastuctură educațională și culturală” și a fost desemnat câștigător după ce a obținut un număr de 106 de voturi, având o valoare de 2.000 de euro.
Legislația din România nu permite realizarea de grafitti-uri neautorizate, cu scopul de a proteja clădirile și monumentele de eventuale acte de vandalism.
Astfel, prin acest proiect, tinerii interesați au ocazia de a-și exploata talentul, fără a face acest lucru în mod ilegal.
Perete din Cluj-Napoca, transformat într-o pictură murală de artiști francezi
În octombrie, a fost inițiat de Institutul Francez din Cluj-Napoca proiectul „Apropiați. Spargem ziduri”, în cadrul acestuia, un perete de pe strada Constanța din municipiul Cluj-Napoca fiind transformat într-o pictură murală. Inițiativa a fost menită să serbeze aniversarea a 30 de ani de înfrățire între Cluj-Napoca și orașul francez Nantes.
La inaugurare au participat primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Bocc și Joseph Giustiniani, Atașat de cooperare descentralizată la Ambasada Franţei și Director adjunct al Institutului Francez din România.
Proiectul comun „Apropiați. Spargem zidurile” a reunit artiști din Nantes și din Cluj-Napoca care la sfârșitul lunii iulie au realizat la Nantes un mural de mari dimensiuni, inspirat de Coloana Infinitului a sculptorului român Constantin Brâncuși.
Doi artiști francezi „au dat viață” unui zid de la Cluj
Astfel, după lucrarea monumentală realizată la Nantes la finalul lunii iulie de echipa clujeană de artiști stradali Kero Zen și Ocu, a venit rândul artiștilor francezi de la Studio Katra, Antoine Gripay și Camille Pansard să marcheze prin culori aniversarea a 30 de ani de înfrățire între cele două orașe.
Amplasată pe strada Constanța, pe un zid aparținând Eparhiei Reformate din Ardeal, lucrarea imaginată de Studio Katra ia forma unui acordeon colorat desfășurat pe cei 40 de metri ai peretelui și sugerează diversitatea dintre cele două culturi, franceză și română, precum și legăturile care le unesc, integrând într-un mod interesant atât referințe specific franțuzești, precum vinul roșu sau simboluri heraldice bretone, cât și elemente românești precum ia, ursul, liliacul, munții Carpați sau minele de sare.
„Pentru mine, arta este o cale de a mă exprima, de a transmite mesaje subiective în funcție de interpretare. Este ceva subiectiv pentru că, în funcție de interpretare, cineva poate să înțeleagă mesajul foarte puternic, iar alții se vor simți deranjați de ea. Deci, prin urmare este un mod de a arăta cine suntem, avem dorința de a schimba lucrurile și de a-i face pe ceilalți să își pună întrebări. Pentru mine este o plăcere să desenez, am început de mic acest lucru, dar eu personal nu am avut niciodată o abordare artistică pentru a denunța ceva sau pentru a arunca o privire asupra societății, pentru mine este mai degrabă o plăcere să desenez și să cunosc tineri dornici să cunoască tainele desenului ”, a povestit în octombrie, Camille Pansard, într-un interviu pentru Monitorul de Cluj.
Interviul complet poate fi citit AICI.
CITEȘTE ȘI: